Artikel top billede

Ophavsret-piraterne kan ikke udryddes

Leder: Hvorfor gør vi internet-udbyderne ansvarlige for ophavsret-piraternes aktiviteter?

Leder: Brugere, der deler andres værker uden at have betalt for varen, har eksisteret lige så længe som internettet i sin nuværende form.

Og lige så længe har pladeindustrien - og senere filmindustrien og andre, der lever af at producere og sælge indhold - været på piratjagt over hele nettet.

Kampen bølger stadig frem og tilbage.

Kampen mod ophavsret-piraterne er allerede og bliver stadig mere avanceret.

Softwarerobotter, filtreringsteknikker og manuel efterforskning anvendes til at bekæmpe piratkopiering af musik og film på internettet. Det er en kamp, der på ingen måder ser ud til at være tæt på en sejr for rettighedshaverne.

Tværtimod er det svært at forestille sig, at ophavsret-piraterne kan udryddes.

Som hackerne er ophavsret-piraterne en del af it-verdenens undergrund.

De er kriminelle med forskellige motiver og i mere eller mindre ond tro. Men fælles for denne teknologiundergrund er, at de på godt og ondt er en del af teknologiudviklingen.

De er i stand til at være et skridt foran og udvikle nye programmer og services, der gør det muligt at fortsætte deres forehavende på en ny måde et andet sted, når skruen strammes teknologisk og efterforskningsmæssigt af rettighedshaverne.

Ophavsretten er en vigtig sag og bør ikke tages let.

Clement Salung Petersen er ph.d. i jura og adjunkt ved Københavns Universitet.

Han forklarer det sådan:

"Ophavsrettighederne er vigtige i vores
samfund, men de kan også være meget indgribende. Der er både hensyn til ophavsmanden og til det omgivende samfund, og disse interesser er afbalanceret i ophavsretlovgivningen."

Læs hele artiklen med Clement Salung Petersen.

Vi har gjort net-udbyderne ansvarlige

Kampen mod ophavsret-piraterne skal fortsætte.

Det er en del af den kriminalitetsbekæmpelse, som foregår i et frit samfund. En interessant gråzone i den kamp befinder den danske virksomhed DtecNet sig i.

Selskabet afdækker, hvad der sker på fildelingstjenester rundt omkring i verden, og sælger den information til rettighedshavere og brancheorganisationer.

Markedsanalytiker og detektivbureau i ét

Meget af efterforskningen foregår i private virksomheder. Og det er nok uvant i et retssamfund som Danmark, men ikke nødvendigvis et problem.

Det er det til gengæld, at rettighedshaverne kan lægge sag an mod internetudbydere og få blokeret adgangen til hjemmesider eller lukke en internetbrugers internetforbindelse i sager om rettighedskrænkelser.

Det er gældende dansk lov.

Men reelt har vi, som Clement Salung Petersen forklarer, gjort internetudbyderne ansvarlige for ophavsret-piraternes aktiviteter:

"De ansvarlige bag Pirate Bay og AllofMP3 blev jo ikke inddraget i de sager, der handlede om at blokere deres hjemmesider. De eneste, der blev hørt, var teleselskabet, og teleselskabets indsats i den her slags sager er selvsagt halvhjertet, da de ikke vil bruge enorme ressourcer på at forsvare, hvorvidt alle mulige hjemmesider er ulovlige eller lovlige."

Det er ikke godt nok , at den ramme for jagten på ophavsret-piraterne, som vi har opstillet i Danmark, ender med at rette bager for smed. Det er vi nødt til at gøre noget ved.

For selvom langt de fleste sager løses med forlig med teleselskaberne og rettighedshaverne, så skal lovgivningen være indrettet, så det er ophavsret-piraterne, der bliver ramt og straffet.

Det er besværligt at jagte bagmændene og de skarpe teknologi- og løsningshjerner, der gemmer sig bag pirateriet på nettet.

Men der er ingen vej udenom. Det er en international politisk og politimæssig opgave.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere