Artikel top billede

Foto: Torben Klint

Svensk telestyrelse afviser blokering hos telefirmaer

Svenske rettighedshavere vil have spærret adgangen til internetsider med piratmateriale hos teleoperatørerne. Den svenske telestyrelse afviser og kalder forslaget "bekymrende".

Rettighedshaverne i Sverige forsøger nu at gå samme vej som i Danmark ved at hælde vand i piraternes krudt allerede hos teleselskabet.

Det sker med et krav om at tvinge teleoperatører til at blokere kundernes adgang til netsider, som mistænkes for at indeholde piratmateriale.

Det skriver Computerworlds svenske søsterblad.

Men det afviser den svenske pendant til IT-og Telestyrelsen imidlertid.

Ifølge bladet siger netsikkerhedschef Christoffer Karsberg hos den svenske Post- og Telestyrelse (PST) om kravet, at det er "forbundet med både risici og dårlig timing."

Netsikkerhedschefen kalder den foreslåede blokering af internetsider, der mistænkes for at indeholde piratmateriale, for "højst bekymrende".

"Det vil være problematisk, hvis ansvaret for blokering pålægges operatørerne. Vi tror ikke, det er den rigtige vej at gå," siger han.

De svenske rettighedshavere har efter dommen i den svenske Pirate Bay-sag indledt en offensiv, hvor skytset rettes mod netværksstruktur og operatører frem for brugerne, som med den nyere IPRED-lov kan forfølges ved at få udleveret ip-adresser via teleoperatørerne.

Således er 19 af 28 kendte torrenttracker-sider lukket efter Pirate Bay-dommen ved hjælp af varslingsbreve fra Antipiratgruppen i Sverige, skriver Dagens Næringsliv.

Truende varslingsbreve

Offensiven består i breve til operatører, som sælger båndbredde til internetsider, der mistænkes for at give adgang til piratmateriale.

Ifølge Dagens Næringsliv udvider rettighedshaverne nu det såkaldte medvirkens-begreb fra Pirate Bay-dommen til at få operatører til at spærre adgangen for Pirate Bay-lignende sider med juridiske varslingsbreve.

Eksempelvis udsendte IFPI i Sverige mandag et advarselsbrev til firmaet DCP Networks, som blandet andet sælger serverkapacitet til sitet torrentbytes.net. En af de ansatte i firmaet er Fredrik Neij, der også er en af de fire dømte i Pirate Bay-sagen.

I varslingsbrevet kræver IFPI, at firmaet øjeblikkeligt forhindrer, at den mistænkte overtrædelse af ophavsretten bliver stoppet og IFPI foreslår samtidig, at DCP Networks senest "den 15. maj ophører med at tilgængeliggøre tjenster for torrentsbytes.net".

"Hvis ikke, vil IFPI træffe de nødvendige foranstaltninger, skriver Dagens Næringsliv.

Magnus Mårtensson, der er jurist hos IFPI Sverige, fortæller til avisen, at en internetleverandør ifølge brancheforeningens opfattelse kan være ansvarlig for en vis del af den ulovlige virksomhed.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere