Artikel top billede

Foto: Torben Klint

Leder: Stjernen skinner igen over Esplanaden

Computerworld mener: Danmarks største virksomhed har åbnet for kommunikationen - også om it. Den strategiske it-anvendelse er tydeligvis på sporet. Det er godt, men heller ikke bedre.

Om en god måned er det to år siden, at Danmark mistede sit sidste ufejlbarlige erhvervsikon. Den 22. juni 2007 meddelte A.P. Møller - Mærsk Gruppen, at topchefen Jess Søderberg ville forlade jobbet i utide og blive afløst af Nils Smedegaard Andersen.

Problemerne lod til at tårne sig op over danskernes stolthed. For it-Danmark var det et ekstra hårdt slag. For det viste sig, at it-governance samt udvikling og implementering af et containerbookingsystem i Mærsk Line spillede en afgørende rolle i den traditionsrige koncerns problemer.

Et år senere - den 13. maj 2008 - sagde Nils Smedegaard Andersen til Berlingske Business:

"Vi har i hvert fald ikke fået rentabiliteten med, og vi har ikke fået systemerne op at køre. Det er de reelle facts. It- og ledelsesmodellen har ikke virket. Netop måden at lede på er så afgørende for en virksomhed som vores, som er en servicevirksomhed. Vi er til for kunderne."

Siden han trådte til i 2007, har Nils Smedegaard Andersen så arbejdet på at vende skuden. En strømpil af resultaterne kan læses i årets udgave af Berlingske Nyhedsmagasins Guld Image-nummer.

Fra en traditionel placering helt i toppen, når det gælder image, måtte A.P. Møller - Mærsk sidste år lide den tort at rasle ned til en 13.-plads. Men allerede i år har koncernen kæmpet sig tilbage til en 8. plads. En imponerende kommunikationsindsats om problemerne og løsningen af dem ligger til grund.

Dagens interview med den nytiltrådte CIO hos A.P. Møller - Mærsk er ingen undtagelse. Senior vice president, head of group IT, A.P. Møller - Mærsk, Flemming Steen fortæller åbent om, hvordan kursen skal sættes fremad, men holder behørigt og ædelt tand for tunge med fortiden:

"Jeg har haft denne stilling i fire måneder, og ingen interesserer sig overhovedet for fortiden på den måde. Der blev konstateret nogle problemer, som der blev taget hånd om. Vi foretager de ændringer, der er bedst for forretningen."

Danmarks største virksomhed har nu åbnet for kommunikationen

Med begge hænder solidt plantet på roret styrer Flemming Steen A.P. Møller - Mærsks it-strategi. En strategi, der er grundlaget for koncernens brug af mellem fem og seks milliarder kroner på it om året.

Inden Flemming Steen blev CIO, var han head of strategy i Mærsk Line. Her stod han i spidsen for Stream Line - et effektiviseringsprojekt, hvor op imod 3.000 personer blev fyret.

Tidligere omfattede Group IT's portefølje af opgaver også drift af visse systemer. Men Nils Smedegaard Andersen ønskede at adskille service-funktioner fra governance-funktioner på koncernniveau.

Derfor er der især to spændende nyskabelser i A.P. Møller - Mærsk Group IT. Dels en gruppe, der skal sikre en mere succesfuld implementering af it-projekter, dels en finansgruppe.

Projektgruppen skal formulere politikker og arbejde med best practice og krav til implementering. Finansgruppen skal følge udviklingen i it-udgifterne, udarbejde interne og eksterne benchmarks og finde modeller til at satse på de mest lønsomme projekter.

Stjernen skinner igen over Esplanaden. Især fordi Danmarks største virksomhed nu har åbnet for kommunikationen - også om it. Den strategiske it-anvendelse er tydeligvis på sporet. Andet kunne man alt andet lige heller ikke forvente af Danmarks største virksomhed. Det er godt, men heller ikke bedre.

I alle størrelser af virksomheder i dansk erhvervsliv vrimler det med eksempler på fremragende it-ledelse. It-chefer, der er fantastiske til både deres it-håndværk og strategiske ledelse. Her kan landets største virksomheder også stadig lære noget.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere