Artikel top billede

24.000 arbejdspladser og en omsætning på 29 milliarder kroner er de venturefinansierede virksomheders bidrag til samfundet. Foto: Vækstfondens analyse: Venture skaber vækst

Fem gange højere vækst med venturepenge

Venturefinansierede virksomheder vokser hurtigere og skaber flere arbejdspladser, end resten af erhvervslivet. Samtidig eksporterer de mere.

Virksomheder, der har fået tilført venturekapital, står for fem procent af nettotilvæksten i den samlede beskæftigelse, selvom den samlede beskæftigelse i de virksomheder kun udgør omkring en procent.

Det viser Vækstfondens analyse, "Venturekapital skaber vækst," som blev offentliggjort på Vækstfondens årsmøde i forrige uge.

Analysen viser, at venturefinansierede virksomheders andel af væksten i beskæftigelse, eksport og omsætning, er væsentligt større end gennemsnittet i den private sektor.

Venturefinansierede virksomheder skabte 8.000 arbejdspladser i perioden 2005-2008, og antallet af ansatte er nu oppe på 24.000 i alt.

Det svarer til en årlig vækst på 15 procent, hvor den private sektor generelt har haft en årlig vækst på 3,2 procent.

"Venturefinansierede virksomheder viser, at de kan spille en hovedrolle i at få trukket økonomien ud af den nuværende krise. Generelt vokser venturefinansierede virksomheder hurtigere, skaber flere arbejdspladser og har en meget høj eksportandel," udtaler vicedirektør i Vækstfonden, Rolf Kjærgaard.

For 17 milliarder kroner eksport

Mellem 2005 og 2008 har virksomheder med venturepenge på kontoen skabt fire procent af den samlede omsætningsfremgang. Det er en årlig omsætning på 29 milliarder kroner.

Den årlige stigning er dermed på 21 procent mod 7,2 procent i den private sektor generelt. Halvdelen af den omsætning, der skabes i de venturefinansierede virksomheder, stammer fra eksport. Siden 2005 er eksporten i venturevirksomhederne steget med 25 procent om året, og udgjorde 17 milliarder kroner sidste år.

Analysen, der er foretaget blandt cirka 600 venturefinansierede virksomheder, viser desuden, at otte ud af ti af de virksomheder, der på et tidspunkt har modtaget venturekapital, introducerer helt nye produkter på markedet.

"Dermed er de med til at skabe den dynamik, der er nødvendig, hvis dansk erhvervsliv skal indtage en global vinderrolle," mener Rolf Kjærgaard.

Tæt på Barcelona-mål

Venturefinansierede virksomheder investerede 3,7 milliarder kroner i forskning og udvikling i 2008. Det bidrag løfter Danmarks investeringer i forskning og udvikling i forhold til BNP med 0,2 procentpoint.

Virksomhederne forventer at fordoble forsknings- og udviklingsaktiviteterne frem mod 2012, hvilket øger chancerne for at, at Danmark kommer op på Barcelona-målsætningen om, at tre procent af BNP skal anvendes til forskning og udvikling, forklarer Vækstfondens vicedirektør.

Vækstfonden er en statslig investeringsfond, der siden 1992 har investeret i 3.500 danske virksomheder for et samlet beløb på 6,5 milliarder kroner.

Der er lige nu 584 aktive danske virksomheder i Vækstfondens investeringsportefølje. Godt 13 procent, eller 78 af dem, er it-virksomheder. Tidligere er 24 it-virksomheder med Vækstfond-penge i ryggen, solgt eller afsluttet med et positivt afkast, heriblandt SAP-udvikleren Omada, ZYB og AudioAsics.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere