Artikel top billede

Gode arbejdspladser måler medarbejderne

Klumme: Danske virksomheder tager et opgør med den misforståede berøringsangst over for måling af medarbejderperformance.

Ifølge Great Place to Work Institute er amerikanske Microsoft Europas bedste arbejdsplads. Ikke mindre bemærkelsesværdigt er det, at man finder hele 18 danske virksomheder blandt de 100 bedste.

Det er positivt, for tilfredse og motiverede medarbejdere skal sikre et stærkt dansk erhvervsliv både under og efter krisen. Men at vi har gode arbejdsplader i Danmark, gør det ikke alene.

Nye beregninger fra Danmarks Statistik viser, at produktiviteten i dansk erhvervsliv i 2008 faldt for andet år i træk. Det er bekymrende, for vækst i produktiviteten er altafgørende, hvis Danmark skal bevare positionen som en af verdens mest succesrige nationer.

Faldet i produktiviteten kan ikke alene forklares med konjunkturnedgangen, og alvoren understreges yderligere af, at Danmark har haft den tredje laveste produktivitetstilvækst i OECD gennem de sidste 10 år.

Tallene bør give anledning til selvransagelse i dansk erhvervsliv. Vi skal fastholde, det vi er gode til, men samtidig turde lade os inspirere af andre.

Great Place to Work Institute fremhæver det stærke tillidsforhold mellem ledelse og medarbejder som en afgørende faktor for de danske virksomheders gode placering. En tillid, som har udspring i en dansk ledelsesstil, der fokuserer på et fladt hierarki og stort individuelt ansvar. Men en åben ledelseskultur må ikke skygge for kravene til den enkelte medarbejder.

Microsoft har efter amerikansk forbillede et stærkt fokus på den enkeltes performance, og det er en stor del af forklaringen på vores kåring som Europas bedste arbejdsplads. Kritikere mener, at fastsættelse af mål og måling af den enkelte medarbejder begrænser det personlige initiativ, som vi med rette hylder i Danmark.

Intet kunne være længere fra sandheden. Derfor opfordrer jeg til, at flere danske virksomheder tager et opgør med den misforståede berøringsangst over for måling af medarbejderperformance.

Tvivl er gift

I Microsoft Danmark har vi gode erfaringer med at kombinere et stort individuelt ansvar med måling af performance. Ambitiøs performancemåling kræver fastsættelse af konkrete mål mellem medarbejderen og den nærmeste leder, hvilket muliggør en høj grad af forventningsafstemning og gennemsigtighed.

Fastsættelse af mål sætter den enkelte medarbejder i stand til at fokusere sin tid på de aftalte opgaver, ligesom arbejdet mere fleksibelt kan tilpasses privatlivet. Der er regelmæssig opfølgning, så både medarbejder og leder ved, hvad der forventes på kort og lang sigt, og medarbejderen bliver belønnet for god performance. På den måde har vi kombineret det bedste fra dansk og amerikansk ledelseskultur. Det skaber produktivitet og arbejdsglæde.

Tilbage står, at det er vigtigt, at vi i Danmark har gode arbejdspladser og tilfredse medarbejdere. Men det gavner hverken den enkelte medarbejder, virksomhederne eller samfundet, at vi har gode arbejdspladser, hvis det ikke samtidig skaber høj produktivitet.

Tvivl om den enkeltes rolle og arbejdsopgaver er gift for produktiviteten. Derfor skal vi turde stille krav og måle performance, så vi skaber optimale forudsætninger for at knække kurven og styrke produktiviteten. Ellers vil vi om nogle år spørge: Danmark har gode arbejdspladser - og hvad så?

Erik Kaae er direktør for marketing og har ansvaret
for den daglige drift i Microsoft Danmark.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere