Artikel top billede

"Efter vores opfattelse burde det grundlæggende være sådan, at samfundet ejede den slags vigtige kommunikationskanaler," siger Enhedslistens Per Clausen om det nedgravede fibernet.

Fiberforslag fra IT-Branchen får nu politisk støtte

Alle danske bredbåndsudbydere skal have adgang til det danske fibernet. Uanset ejerforhold, lyder det fra Enhedslisten.

Debatten om fremtidens fibernet i Danmark har i de senere uger taget fart, efter at TDC blev nævnt som en mulig køber af DONG's fibernet.

It- og teleordfører Per Clausen fra Enhedslisten er en af de politikere, der nu ønsker, at videnskabsminister Helge Sander (V) kommer på banen.

"Vil ministeren tage initiativ til at sikre alle udbydere af internetforbindelser adgang til fibernettet i Danmark?" lyder det i Per Clausens spørgsmål til ministeren.

Politikeren mener, at det er nødvendigt at regulere al fiber, så alle udbydere har adgang til det.

"Efter vores opfattelse burde det grundlæggende være sådan, at samfundet ejede den slags vigtige kommunikationskanaler, så man på den måde kunne sikre, at alle havde adgang. Men sådan er det ikke, og så må vi prøve med det her," siger Per Clausen.

På linje med IT-Branchen

Per Clausen lægger sig dermed på linje med brancheorganisationen IT-Branchen, der ønsker, at fibernettet skal åbnes for andre tjenesteudbydere end bare dem, der sidder på ejerskabet. Også selvom ejeren ikke er en stor aktør på markedet.

"Teknologien bliver en flaskehals, og der bliver én fiberadgang per husstand, og derfor skal den reguleres," fortalte IT-Branchens konstituerede administrerende direktør, Jane Eis Larsen, for nylig til Computerworld.

Ingen minister-garantier

Det er også flaskehalsen, som Per Clausen fremhæver som argument for, at der skal reguleres. Hjemmene får formentlig kun en enkelt fiberindgang, vurderer han.

"Hvis man ikke har ejerskab over det, så skal man sikre, at et monopol på det her ikke kan misbruges til at score profitten, for det er fuldstændig rigtigt, at folk ikke får et utal af måder, hvorpå de kan få fiber til deres hjem," siger Per Clausen.

Per Clausen har tidligere spurgt finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), om han ville sikre, at DONG ikke solgte fibernettet til TDC. Det hverken kunne eller ville ministeren.

Minister erkender svagere konkurrence

Også it- og teleordfører Morten Helveg Petersen fra De Radikale har tidligere sagt, at der er behov for en ny diskussion om adgangen til det danske fibernet.

"Pointen i alt det her er, at det er endnu et eksempel på, at du har et stykke spændende ny teknologi, som stiller lovgivere i en situation, hvor man bliver nødt til at overveje, om vi er på plads og der, hvor vi skal være i forhold til konkurrencereglerne," fortalte Morten Helveg Petersen til Computerworld.

Efterfølgende erkendte videnskabsminister Helge Sander (V), at konkurrencen ville blive svækket i Nordsjælland, hvis TDC overtog ejerskabet af DONG's fibernet i området.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere