Artikel top billede

Er antivirus-software på computeren snart historie?

Alle de store antivirus-leverandører flytter dele af deres løsninger op i skyen. Virusjagten belaster nemlig arbejdscomputeren utrolig meget og opfattes som et forstyrrende element af brugerne.

Den permanente jagt på ond kode og virus flytter fra desktoppen og op i skyen. Alle store aktører på området, blandt andre Symantec, Panda, Trend Micro og McAfee er på vej eller er der allerede.

Ifølge Patik Bylund, Symantecs tekniske chef i Sverige er grunden indlysende. Det handler om at minimere antallet af sikkerhedsrelaterede processorcykler på klient-maskinen. Så meget som muligt skal op i skyen, mener han.

"Vi har lige flyttet en række sikkerhedstjenester til skyen. For eksempel beskyttelse af e-post, surftrafik og chat," siger Patrik Bylund.

Branchekollega Kudret Karan, der er salgschef i Trend Micro, går et skridt længere. Han mener, at antivirusprogrammer på computeren som koncept er afgået ved døden.

"Den nu op til 50 MB store virusdefinitionsfil skulle eksempelvis sendes ud til klienten flere gange i minuttet, hvis brugeren skulle være 100 procent beskyttet," siger Kudret Karan.

Sikkerhedseksperten Predrag Mitrovic fra Truesec roser de store antivirusproducenters initiativ med at gå over til cloud-baseret eftersøgning, identificering og uskadeliggørelse af ond kode.

"Det er præcis det, jeg har efterlyst," siger han.

Mange argumenter for cloud

Predrag Mitrovic har mange argumenter for, at beskyttelse mod skadelig kode hører hjemme i cloud computing og ikke på skrivebordet.

Det bliver eksempelvis meget lettere for brugeren at håndtere, og man kan reagere langt hurtigere på nye trusselsbilleder, når definitioner af virus og andet ondsindet kode findes i skyen og ikke behøver blive distribueret ud.

Risikoeksponeringen bliver mindre, når antivirusprogrammet ikke befinder på den computer, der står til at blive ramt af virussen.

Dertil kommer naturligvis den forbedrede performance, som kommer klient-maskinerne til gode.

"Jeg har faktisk svært ved at se nogen ulemper ved at flytte det til skyen," siger Predrag Mitrovic.

Det har Dag Lanerfeldt også. Han er it-chef i Sida, der er den svenske pendant til danske Danida, og billiger tendensen til, at flere og flere programmer bliver flyttet væk fra det interne it-miljø.

"Alt, der gør det lettere for virksomhederne at håndtere klienterne, er af det gode. Det betyder, at man kan bruge mere tid på virksomhedsudvikling, siger Dag Lanerfeldt.

Han tilføjer, at det selvfølgelig er afgørende, at antivirus i skyen giver samme beskyttelse, som vi har i dag.

Eva Berg er tidligere it-chef ved Sahlgrenska Akademin og nu it-rådgiver på Göteborgs universitet. Hun synes, det er en god ide at flytte fra skrivebordet til skyen. Det er ikke usædvanligt, at for eksempel forskere bruger deres computere til tunge analyser og beregninger.

"Al processorkraft, der kan spares, er godt. Jeg er meget positiv indstillet," siger Eva Berg.

Oversat af Birte Matsen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere