Artikel top billede

Oversigtsbillede af en del af netværket på Roskilde Festival.

Netværks-kludetæppe pumper digitalt liv i festival

Roskilde-festivalens netværks-chef er på grund af vejr og vind tvunget til at improvisere med internet-løsninger og den digitale livsnerve til kasseapparaterne. Han knokler gratis i tre ugers ferie - og elsker det.

"Hvad sker der for dine røvbaldegardiner?"

Spørgsmålet bliver efterfulgt af en hjertelig latter, da Roskilde-festivalens netværksansvarlige, Brian Bjørnskou Petersen, kommer ind det røde skur i udkanten af mediebyen, der udgør festens netværkshjerte.

Kobberkablerne til de to redundante netværksservere hænger rent faktisk ned foran skurets lille vindue, og ligner en anordning, der kunne pynte i ethvert sommerhus.

Brian Bjørnskou Petersens griner af den kollegiale joke, men bliver afbrudt af sin ringende mobiltelefon. Der er problemer med en trådløs forbindelse ude på campingområdet. Og så er der stadig kabling, der skal klares ved Arena-scenen, inden der fire timer senere skal fyres op for rock og rul på festivalpladsen.

"Vi skal nok nå at blive færdige. Det gør vi altid," siger Brian Bjørnskou Petersen, som dog indrømmer, at í mudderåret 2007 blev netværks-deadlinen overskredet med et døgn på grund af kaotiske arbejdsbetingelser.

"Den helt store udfordring ved at arbejde med netværket på festivalen er jo, at man hver gang starter på en tom, grøn mark. Det en kæmpe logistisk udfordring at skulle fordele og planlægge netværket," siger Brian Bjørnskou Petersen.

Han bruger tre ud af sine seks ugers ferie på at knokle gratis fra klokken 7.30 til langt ud på natten med at få internettet, netværk til kasseapparater og til festivalens mange interimistiske kontorer til at spille på festivalen.

Omkring 2.000 slutbruger-klienter er afhængige af festivalens netværk.

Har Nick Cave fået mail?

"Søvn er der ikke meget af, og der er egentlig heller ikke noget karrierefremmende i jobbet. Men jeg kan lide miljøet, menneskerne og at give arbejdskraft til et godt formål. Det er ren rock'n'roll at arbejde her," siger han, mens han inspicerer kablerne foran Orange Scene, hvor der også er etableret internet.

"Stjernerne skal jo have mulighed for at tjekke mails," lyder forklaringen fra Brian Bjørnskou Petersen, der har været med i udrulningen af festivalens netværk i alle de syv år, hvor internettet har været en fast bestanddel af festivalen.

Skyder internet udover grusgrav

Netværksgruppen er den største del af festivalens it-afdeling, hvor omkring 200 frivillige og fastansatte bogstavelig talt arbejder i døgndrift for at håndtere den digitale del af festlighederne.

Kreative løsninger er et must

Torsdag eftermiddag har Brian Bjørnskou Petersen bevæget sig ud på festivalområdet til den sidste inspektion af det kludetæppe af en netværksløsning, som han og 60 andre frivillige har rullet ud, sat op i træer, gravet ned og samlet i omkring 100 Cisco-switches i de seneste 14 dage.

Nu kører kobbertromlerne på sidste omgang i et festival-år, hvor der har været ekstra meget arbejde.

Travlheden skyldes, at festivalen i marts sendte TDC's to megabit-forbindelser uden for hegnet på grund af uenigheder om prisen og selv har skullet stykke en 10 megabit-forbindelser sammen af halvanden kilometer fiber-backbone, 19 kilometer kobber, WiFi-master og WiMax, der bliver skudt ud til de fjerneste områder af campingpladsen fra master inde i Roskilde.

"Der er områder som henover grusgraven, hvor vi simpelthen ikke kan dække med kobber. Der er vi nødt til at finde på noget kreativt som at sætte WiMax op på stolper i otte meters højde," griner Brian Bjørnskou Petersen, som til dagligt er systemudvikler i it-selskabet InCase.

Og det ser måske lidt spøjst ud, at kablerne hænger på må og få i træer, i bjælker og sat fast med sølvgrå gaffa-tape alle steder inde inde på festivalpladsen. Men Brian Bjørnskou Petersen understreger, at netværket ikke er en løsning, der skal holde meget mere end den uge, hvor de festglade mennesker tumler og surfer rundt på Danmarks mest slidstærke dyrskueplads.

Allerede natten til søndag sender han nemlig flere hold frivillige medarbejdere udstyret med et netværkskort ud på festival- og campingområdet for at pille de nedgravede og ophængte kabler ned igen, inden det hele skal rulles ud igen til næste år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere