Artikel top billede

Økonomisk armlægning afgør 4g-auktion

Ingen skønhedskonkurrence om frekvenserne til 4g og trådløst bredbånd. IT- og Telestyrelsen lægger op til en konkurrence, hvor det er tegnebogen, der bestemmer vinderen.

Bare tegnedrengen er i orden, kan man få det som man vil.

Penge kommer til suverænt at afgøre næste års auktion over de 2,5 GHz frekvenser, der blandt andet kan bruges til LTE 4g-telefoni eller trådløst bredbånd.

IT- og Telestyrelsen har sendt auktionsmaterialet i høring, og mens der tidligere på året var debat om auktionen skulle udformes som en ren økonomisk styrkeprøve eller en såkaldt skønhedskonkurrence, så er det den rene økonomiske vurdering, som har vundet.

Skønhedskonkurrencen blev lanceret som et alternativ, hvor frekvensen gik til den virksomhed, der kunne garantere den bedste udnyttelse af frekvenserne. Men Helge Sanders Højhastighedskomite, som ministeren bad tage stilling til auktionen, anbefalede den rent økonomiske form - og den anbefaling har IT- og Telestyrelsen fulgt.

Finn Petersen, vicedirektør i IT- og Telestyrelsen, forklarer, at to ting har påvirket beslutningen om at droppe skønhedskonkurrencen.

"Dem, der har den bedste business-plan og forstår at udnytte frekvenserne bedst, vil give det højeste bud," siger han og tilføjer, at det frekvensspektrum, som nu skal sælges, ikke er specielt velegnet til at opstille betingelser og målsætninger for køberen.

"De ligger højere oppe i frekvensspektret, så de er bedst egnede til tæt befolkede områder, og områder, hvor der er brug for en udvidelse af kapaciteten. Det er ikke velegnet til fladedækning, for der skal flere sendere op," siger Finn Petersen.

Ingen kender udviklingen

Han forklarer, at det er på linje med regeringens og EU's politiske målsætninger at sælge frekvensbåndet uden konditioner på den ene eller anden måde.

"Det ligger i hele filosofien i den nye lovgivning, at frekvenserne må anvendes tjeneste- og teknologineutralt. Det giver ikke mening at sætte konditioner op, for vi ved ikke, hvordan udviklingen bliver," siger han.

Køberne af frekvensen får ret til at benytte dem i de næste tyve år. Betalingen skal falde med tyve procent i udbetaling og derefter ti procent om året de følgende otte år.

Lavere priser

Umiddelbart forventer vicedirektør i IT- og Telelstyrelsen Finn Petersen lavere priser, end der har været ved den tidligere 3G auktion.

I Norge har et lignende frekvensområde indbragt 229 millioner norske kroner, cirka 190 millioner danske kroner, og i Sverige kostede frekvenserne 2,1 milliarder svenske kroner, svarende til 1,4 milliarder danske kroner.

Finn Petersen påpeger, at de priser blev betalt før finanskrisen, og at krisen selvsagt også kan have en indflydelse på prisen på frekvenserne.

Auktion for viderekomne

Selve auktionen er en kompliceret affære, hvor de interesserede kan byde ind på mindre dele af frekvensbåndet. De enkelte frekvens-områder har en point-værdi, og en enkelt byder må kun købe frekvenser svarende til ni point. På den måde vil IT- og Telestyrelsen sikre, at en enkelt eller nogle ganske få virksomheder ikke kan løbe med alle frekvenserne.

Samtidig er der mulighed for mange forskellige typer bud - i og med, at frekvenserne er inddelt i 25 portioner, så er der mulighed for, at nogle mindre leverandører kan købe et lille frekvensområde.

"Vi udtaler os ikke om navne, men det ville være naturligt, hvis det var virksomheder, der er på mobilområdet og det trådløse bredbåndsområde. To af de teknologier det kan anvendes til er Wimax og LTE, men vi overlader til markedet at finde ud af, hvilken teknologi, der er relevant på kort og længere sigt," siger Finn Petersen.

Han forklarer, at der efter høringsfasen vil være en periode, inden den egentlige auktion går i gang, formentlig til marts næste år. Finn Petersen forventer, at frekvenserne kan tages i brug næste sommer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere