Artikel top billede

En it-uddannelse giver mulighed for mange forskellige jobs. Her ses militæret på Jobworld messe, hvor de forsøger at rekruttere unge med it-baggrund. I år har it-uddannelserne optaget det højeste antal unge nogensinde. Foto: Michael Rieck (Foto: Mikael Rieck)

Rekordår for optag på it-fag på danske universiteter

Årets optagelsestal fra Videnskabsministeriet er kommet. It-fagene på de danske universiteter oplever en tilgang på 11 procent, og dermed er optaget i år på 1.358.

Den danske it-branche mangler medarbejdere med en it-faglig baggrund. Derfor kan de seneste optagelsestal fra danske universiteter være med til at give optimisme for fremtiden for den danske it-branche.

I år har optaget på it-faglige uddannelser i Danmark samlet været på 1.358 unge mennesker. Der er tale om en stigning på 135 personer i forhold til året før, da der blev optaget 1.223 personer.

Videnskabsministeriet noterer især fremgangen til it-fagene som noget positivt.

"Jeg glæder mig over, at den kampagne, som vi har iværksat sammen med it-branchen, tilsyneladende har givet resultat. Især er det positivt, at IT-Universitetet har udsolgt, og at der også på Københavns Universitet er et stort optag," siger videnskabsminister Helge Sander (V) til Computerworld.

Branchefolk: Vi skal blive bedre
Men hos Dansk IT er man lidt mere afdæmpet over for resultaterne.

"Det er positivt i sig selv, at optaget stiger, og at vi når over det niveau, som vi havde i 2007, men det relative tal i forhold til de andre uddannelser skal forbedres," siger Klaus Kvorning Hansen, formand for Dansk IT.

Samlet set er optaget for folk til it-uddannelserne steget med 11 procent, mens antallet af det samlede antal optagne er steget med 12 procent.

Også ITEK, Dansk Industris brancheorganisation for it-virksomheder, lægger vægt på, at branchen ikke hviler på laurbærbladene.

"Vi kan godt bruge flere folk til it-branchen. Når vi snakker om langvarigt uddannede, så har vi et kæmpe efterslæb. Og behovet for højtuddannede it-folk er stadigvæk til stede. Så snart væksten kommer tilbage, vil der være en risiko for, at vi mangler kvalificeret arbejdskraft, hvilket vil være en hæmsko for væksten," siger Tom Togsverd, branchedirektør i ITEK.

IT-Universitetet tager det hele

Det er især IT-Universitetet, der har fået et rekordår. Universitetet har optaget 127 studerende mod 49 sidst år.

Oprettelsen af den nye studielinje "Digitale medier og design" har givet 74 ekstra studerende, mens der er blevet optaget 53 studerende på den 'gamle' bachelor-retning "softwareudvikling".

Kvinderne er også rykket ind på ITU. Den nye linje har tiltrukket 25 unge kvinder, og dermed består den nye linje af 34 procent kvinder.

Skæv kønsfordeling

Men på nogle af de andre universiteter er kønsfordelingen stadig ret skæv.

Således skal skørtejægerne holde sig væk fra Aalborg Universitets it-linjer, der topper listen over skæve kønsfordelinger.

Der er nemlig slet ikke blevet optaget kvinder på civilingeniør elektronik og it, civilingeniør software, datalogi og informatik.

En enkel kvinde har sneget sig ind på informationsteknologi-linjen, mens der er to kvinder på internetteknologi og computersystemer. Otte kvinder er der på medialogi i Aalborg, mens der er 11 kvinder i Ballerup på samme medialogi-linje.

Videnskabsministeren ser gerne en mere ligelig kønsfordeling, men pointerer, at der på andre uddannelser er et stort overtag af kvinder.

Sander: Branchen skal selv gøre noget
"Vi ser gerne en mere ligelig kønsfordeling på it-uddannelserne, men det er nok branchen, der selv skal søsætte nogle initiativer for at få denne. Det er dog noget, som jeg støtter meget," siger Helge Sander.

Tom Togsverd mener, at der stadig er få kvinder, der søger ind på de hardcore programmeringsuddannelser.

"Det er det traditionelle kønsrollemønster. Navnlig når vi snakker hardcore softwareudvikling og ingeniøruddannelserne. Vi har faktisk brugt en hel del energi på at vise, at der er masser af kvinder i vores erhverv, der har en masse fede opgaver. Derfor er kønsfordelingen en smule skuffende," siger Tom Togsverd.

Ifølge Tom Togsverd er der i it-branchen omkring 35 procent kvinder, mens der for hele det private erhvervsliv er tale om cirka 45 procent kvinder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere