Artikel top billede

It-branchen sidder med nøglen til de unges fremtid

Klumme: Landets universiteter får flere it-studerende, men it-branchen selv skal også tage ansvar.

August er måneden, hvor tusinder af unge får svar på, om de er kommet ind på deres ønskede uddannelser.

Men det er også måneden, hvor vi, der arbejder med at gøre it-branchen mere interessant for de unge, får svar på, om vores indsats har båret frugt.

Og vi er efterhånden mange aktører, der går og venter spændt på tallene om årets optag på universiteterne generelt og it-uddannelserne i særdeleshed.

Hvis man skal reflektere lidt over reak­tionerne i år, må man sige, at de har været delte.

Ifølge de seneste meldinger fra forsknings- og uddannelsessamarbejdet it-vest, er der i år optaget 1.523 studerende på en af de it-uddannelser, som landets universiteter samarbejder om at profilere over for de unge.

Det er en stigning på 55 procent siden 2006.

Andelen burde måske være større

Jeg ved, at der ligger et kæmpe arbejde bag indsatsen med at gøre it-verdenen mere inter­essant for de unge, så det synes jeg er ret godt gået.

Men samtidig har andre, der ser på optaget som en procentdel af ungdomsårgangen, fremført argumentet, at eftersom vi har en stor årgang af unge, burde andelen af optagede være større.

Det må siges at være et spørgsmål om optik, om årets optag er en succes, men jeg synes dog for it-uddannelsernes vedkommende, at det er en positiv udvikling, at vi bliver flere og flere, der arbejder aktivt med at øge unges interesse for it, og at arbejdet ser ud til at have båret frugt.

For mit vedkommende er pigers interesse for en it-uddannelse også en stor prioritet.

Det handler ikke bare om, at jeg synes, piger absolut skal gøre det samme som drenge.

Det handler om, at der ligger nogle interessante karrieremuligheder for pigerne, som de muligvis ikke er klar over, på grund af it-jobbenes til tider noget nørdede image.

Samtidig er det vigtigt for it-branchen at få pigerne om bord, da de har en anden tilgang.

It er i dag med til at forme hverdagen for almindelige mennesker og er også løsningen på mange af samfundets udfordringer.

It-branchen sidder med nøglen

or at udnytte it optimalt skal vi have så mange måder at tænke med som muligt. Det er som regel den smarteste måde at arbejde på, og det giver et bedre resultat.

Der bliver talt meget om, at it-branchen skal være bedre til at vise pigerne mulighederne - det er ikke mindst noget, jeg selv bruger meget tid på.

Vi har så mange gode eksempler at byde på, fordi verden er forbundet ved hjælp af it, og det giver en unik mulighed for at løse nutidens udfordringer med teknologi.

It-branchen sidder med en nøgle, der kan sikre sundere madvarer, renere vand, sikrere byer og så videre. Det er da et karriereperspektiv, som de fleste vil finde interessant.

Men nu, hvor vi har reflekteret over, om optaget i år har været en succes, vil jeg gerne komme med en ny udfordring, der går på at skabe rammer for at hjælpe de studerende med at gennemføre deres studier.

Det er selvfølgelig til en vis grad også de studerendes ansvar, men virksomhederne kan også gøre meget.

Her handler det om, at virksomhederne sørger for at have en tæt kontakt med de studerende.

Det kan gøres ved at lade de studerende løse opgaver i virksomhederne, oprette gode forhold for studiejob og være synlige på uddannelsesstederne. Det vil gøre det nemmere for de studerende at se mulighederne, og det giver også virksomhederne en forbindelse til de nyeste udviklinger og tankestrømninger.

Jeg vil ikke sige det, men jeg gør det alligevel: Det er en 'win-win-situation'.

Annette Stausholm Nielsen er direktør for teknisk kompetence i [url=http://www.ibm.com/dk/da/IBM Nordic[/url] og er formand for IT-Branchens udvalg "Unge i IT-branchen".

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere