Artikel top billede

Linus Thorvalds fortæller selv om sidste øjebliks-tilbageslag og -problemer, der er blevet rettet.

Nu er den næste version af Linux-kernen udkommet

Linux-kernen er nu udkommet i version 2.6.31 med en stor mængde ændringer inden for hukommelsesstyring, ydelse, filsystem og enhedsdrivere.

Computerworld News Service: Efter ni såkaldte release candidates er den endelige version af Linux-kernen nu udkommet, efter at "et par sidste øjebliks-tilbageslag og -problemer" er blevet rettet, skriver projektets stifter, Linus Torvalds, på Linux-kerne-projektets mailingliste.

Linux Kernel 2.6.30 udkom i juni i år, og siden da har udviklerne lavet hundredvis af ændringer i softwaren.

En af de mest besværlige ændringer har ifølge Linus Torvalds været den ny, opryddede backend for fsnotify (kernens filssystems notifikationssystem).

"Men dens børnesygdomme skulle gerne være overstået nu," skriver han.

"Der har også været udført meget arbejde på KMS (kernel mode-setting). Både masser af opdateringer på Intel-siden (understøttelse af displayport, den næste generation af IGD, og så videre) og selvfølgelig den helt ny (og stadig eksperimentelle) Radeon KMS-kode."

Det ny arbejde med KMS skal gøre Linux-desktoppen hurtigere i situationer med høj hukommelsesbrug.

Version 2.6.31 inkluderer også en "god del" nye fejlfindings- og ydelsesmålingsfunktioner til opdagelse af hukommelseslæk (kmemleak), kontrol af hukommelsesbrug (kmemcheck) og ydelsesmåling (perf_counter).

"Disse nye fejlfindingsfunktioner kan sandsynligvis ikke bruges under nogen stor belastning men er gode til at finde fejl i kernen med en kæmpe ydelsesomkostning," skriver Torvalds. "Ydelsesmålingsfunktionerne er fine alternativer til ting som oprofile og gør det nemt at foretage en temmelig stærk profilering af hardware-hændelser."

Flere opdateringer af enhedsdrivere er for nyligt blevet et i stigende grad forekommende tema for udgivelserne af Linux-kernen: "Og hvad mere? Masser og masser af arbejde med drivere," skriver Linus Torvalds.

Ændringer i arkitektur-koden

Statistikken taler for sig selv. Over 70 procent af den samlede opgradering fra 2.6.30 til 2.6.31 ligger under "driver"-mappen, og der er yderligere seks procent under mapperne "firmware" og "sound."

"Det er ikke helt usædvanligt, men det ser dog ud til at være en stigende tendens. Min tommelfingerregel plejede at være 50 procent drivere og 50 procent alt andet, men den gælder tydeligvis ikke længere," skriver Thorvalds videre.

Faktisk oplyser Linus Torvalds, at forholdet ikke har været 50/50 i et godt stykke tid, men at driverne har fyldt mere end 60 procent siden version 2.6.27:
"Jeg tror, at det er alt det med 'staging', der har forskubbet forholdet med adskillige procentpoint."

Udover nye drivere er der ændringer i arkitektur-koden - her fører ARM med virksomhedens "sindssyge antal" platforme, men mips, powerpc, sh og x86 er også godt oppe på listen. Resten er opdateringer af filsystemer, oplyser Torvalds.

Se for eksempel siden om version 2.6.31 på Kernelnewbies.org for en oversigt over ændringer siden version 2.6.30.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere