Artikel top billede

(Foto: Sladjan Lukic/gratis /)

Skal danske internetudbydere bekæmpe botnet?

Op i mod 100.000 danske computere er inficeret med skadelig kode. Internetudbyderne bør spille en mere aktiv rolle i bekæmpelsen, mener sikkerhedsekspert Peter Kruse.

Læs også: Bekæmpelse af botnet er en hårfin balancegang

De danske internetudbydere kan være et effektivt våben i bekæmpelsen af botnet ved for eksempel at spærre for de servere, som zombie-pc'erne kommunikerer med i et botnet.

Op imod 100.000 danske netbrugere har nemlig computere, der er inficeret med skadelig kode, som gør, at de for eksempel kan fungere som zombier og indgå i botnet.

Den australske The Internet Industry Association (IIA), der organiserer internetudbyderne, har netop foreslået, at udbyderne i langt højere grad skal skride ind, hvis kunders computere er inficeret med malware.

Det skal i sidste ende medføre, at forbindelsen bliver afbrudt, hvis kunden ikke reagerer på råd om at fjerne den ondsindede software.

Og det er en god idé, mener sikkerhedsekspert Peter Kruse fra CSIS.

"Jeg tror, at vi er tvunget til at bevæge os fremad, hvis vi skal have en chance for at bekrige de it-kriminelle, som har fokus på blandt andet at bruge almindelige maskiner til botnet. Det er i virkeligheden 'the last frontier' i denne krig, hvor vi har en mulighed for at slå de kriminelle - ved at bekrige dem på ISP-niveau."

Lister over farlige domæner

Peter Kruse vurderer, at vi i Danmark har et sted imellem 90.000 og 100.000 aktive zombier.

Han mener derfor, at man skal gøre, som man for eksempel har gjort i Holland, nemlig at udarbejde lister over domæner, som man ved kun er oprettet med det eneste formål at kontrollere inficerede maskiner i et botnet.

"Hvis man har sådan en liste, så vil man kunne skille det ud, så man er i stand til bedre at se, hvor de her bots er. Hvorfor ikke bare bandlyse domænet, så der ikke er nogen, der kan nå det. Der er ingen, der har gavn af det," siger Peter Kruse fra CSIS.

Med et botnet kan de it-kriminelle blandt andet anvende de inficerede computere til et DDoS-angreb - Distributed Denial of Service - hvor de bruges til at sende så massive mængder trafik til en udvalgt internetserver, at den går ned.

Sikkerheds-kampen ind i ny fase

I juli måned var et sådan angreb årsag til, at hjemmesider i USA og Sydkorea gik ned.

I USA gik det blandt andet ud over finansministeriet, Secret Service, Det Hvide Hus, forsvarsministeriet, New York Stock Exchange og Nasdaq.

Det er netop på grund af den slags angreb, at vi nu bliver nødt til at inddrage internetudbyderne i kampen, mener Peter Kruse.

"Jeg tror, at vi er nødt til at anerkende, at kampen er gået ind i en ny fase, og at vi derfor er nødt til at udkæmpe kampen på flere fronter og ikke kun på anti-virus, som vi kan se på meget af den kode, der strømmer ind hver eneste dag."

Læs også: Bekæmpelse af botnet er en hårfin balancegang




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere