Artikel top billede

Fem feminine fif til karriereudvikling

Klumme: Kvinder holder sig mere tilbage end mænd, når chefstillingerne skal besættes. Det skal de ikke.

IBM har netop afholdt den tredje Women in Technology - en konference for kvinder i tekniske it-job.

Konferencen blev afholdt i Stuttgart, hvor 102 kvinder var samlet for at høre oplægsholdere fortælle om, hvordan man bygger en god karriere som kvinde i it-branchen.

Til de kvinder, der ikke har adgang til samme fora for karriereudvikling, vil jeg i bedste kvinde-magasin-stil give fem anbefalinger til karriereudvikling fra konferencen.

1. Lad være med at putte med ambitionerne

Kvinder skal være sig selv mere bevidste om, hvad det er, de vil, og hvordan de vil komme derhen.

En succesfuld karriereudvikling er en bevidst karriereudvikling, hvor man tydeligt markerer, hvor man gerne vil hen i sin karriere.

Konkret betyder det, at kvinder skal lære at melde ud til chefer og kolleger, hvilke job, de er interesserede i.

Chefer kan ikke selv gætte sig frem til, hvordan medarbejdernes ønsker og ambitioner ser ud. Derfor må man gøre sig det klart og kommunikere det ud.

2. Gør dig bemærket på den rigtige måde

Danskere har generelt svært ved at fortælle om, hvor dygtige vi er, men for kvinder er det ofte en ekstra udfordring.

Vi er mange, der går rundt og tror, at beskedenhed bærer lønnen i sig selv, og det bør i visse sammenhænge tages op til revurdering.

Nogle gange er det vigtigt, at man på den rigtige måde får kommunikeret, at man har særlige kvalifikationer på et område, eller at man har gjort et fantastisk stykke arbejde. Og hvis man ikke er vant til det, falder man tit igennem,
når varen skal sælges. Hvis man ikke øver sig på at fortælle om sine kompetencer på en god måde, kan man have svært ved det og blive opfattet forkert - måske endda pralende.

Brand - hjælp - og chancen

3. Skab dit eget brand

Når man så går og øver sig på at fortælle om sig selv på en måde, så budskabet bliver modtaget, skal man også tænke i at skabe sin egen "value-proposition" eller "brand".

I den udstrækning, man har mulighed for det, skal man udvikle og promovere noget, som man er bedre til end alle (eller de fleste) andre.

Man skal begrunde, hvorfor det har værdi for virksomheden og/eller virksomhedens kunder.

I denne proces kan det være en fordel at få andre til at hjælpe, da det ofte er nemmere at identificere andres kompetencer og værdien heri.

4. Kvinde, hjælp din næste

Noget man skal huske i disse netværkstider er, at netværk går begge veje.

Du skal ikke kun tænke på dit netværk, når du har brug for et karriereskifte eller sparring.

Der er stadig kun få kvinder i ledende positioner i it-branchen, så det er vigtigt, at de kvinder hele tiden er opmærksomme på at hjælpe andre kvinder frem i karrieren.

Det kan eksempelvis være som mentor eller hjælp til at finde en mentor, åbne sit eget netværk for nytilkomne og så videre.

5. Grib chancen

En sidste, men absolut afgørende ting, er, at kvinder skal turde tage chancer.

Når der byder sig en mulighed for et job, hvor man ikke helt har kompetencerne på plads fra starten, så skal man stadig turde sige ja-tak til muligheden.

Heri ligger også respekt for dømmekraften hos den person, som tilbyder jobbet.

Desværre er det typiske billede, at en del kvinder holder sig tilbage, fordi de føler, det er nødvendigt, at de fra starten opfylder alle krav.

Mandlige kolleger derimod er mindre bange for at tage en chance, selvom de måske kun opfylder halvdelen af kravene.

Hvis kvinderne ikke tør, så vil jobbene gå til mændene - og risikoen er, at kvinderne bliver opfattet som tryghedssøgende og ikke ambitiøse, hvilket, jeg ved, ikke holder stik.

Mange kvinder vil gerne karrieren - også i it-branchen.

Annette Stausholm Nielsen er direktør for teknisk kompetence i [url=http://www.ibm.com/dk/da/IBM Nordic[/url] og er formand for IT-Branchens udvalg "Unge i IT-branchen".

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere