Artikel top billede

En lang tv-epoke slutter natten til søndag.

Sidste nat med det analoge sendenet

Det analoge tv-sendenet bliver skrottet, når strømmen slukkes natten til søndag. Ingen vil nemlig have det gamle net, som på det seneste har set en loddekolbe mere end en enkelt gang.

Det analoge tv-sendenet ryger formentlig til skrot, når Danmark lørdag nat slukker de store UHF- og VHF-sendere med en sendestyrke på op til 40 kilowatt.

Ingen vil nemlig have det gamle analoge sendenet, vurderer Finn Søndergaard, som er administrerende direktør i det DR- og TV2-ejede Broadcast Service Danmark (BSD), som driver de landsdækkende sendenet til blandt andet landsækkende tv.

Ifølge Finn Søndergaard har UHF-senderne til TV2 kørt siden kanalens start, og er altså omkring 20 år gamle.

"Vi har haft en del reparationer på udtørrede kondensatorer og den slags, som simpelthen har siddet længe. Så vi har systematisk måtte skifte visse komponenter ud i senderne," siger Finn Søndergaard.

Udover de omkring 20 år gamle UHF-sendere råder firmaet over en række transitoriserede VHF-sendere til DR, som blev udskiftet for cirka 17 år siden. Dermed er de ikke lige så gamle som UHF-senderne til TV2, men Finn Søndergaard tvivler alligevel på, at det vil være interessant at sælge dem.

"Jeg tror, at det vil være vanskeligt at holde liv i dem og vanskeligt at flytte dem for at reetablere dem et nyt sted. Det er nogle store enheder, som fylder fem gange tre gange to en halv meter," siger Finn Søndergaard.

Teknisk udtjente

Siden VHF-senderne blev opsat for 15 år siden, har teknologien nemlig udviklet sig så meget, at det kan bygges langt mere kompakt i dag, end det var muligt dengang.

"Vores vurdering er, at de er teknisk udtjente," siger han.

Samtidig er der formentlig slet ikke noget marked for de analoge sendere, vurderer direktøren.

I den såkaldte ITU Region 1 (International Telecommunication Union), som er hele Europa, Afrika og Mellemøsten, er man nemlig blevet enige om at udfase analoge tv-sendinger senest i år 2015. Inden for EU er aftalen at slukke senest i 2012.

"Så der er ikke meget brug for analogt sendeudstyr i det område på længere sigt," siger Finn Søndergaard, som ikke vil udelukke, at kontraktlige forpligtelser fra leverandøren muligvis helt forbyder at sælge de gamle sendere udenfor Danmark.

"Som udgangspunkt er den grundlæggende forestilling nok, at det bliver skrottet," siger Finn Søndergaard om det analoge sendenet, og understreger, at især sendeanlægget til TV2 har opnået en flot alder, og gjort det rigtig godt.

Bedre billede - mere plads

Fordelen ved det nye digitale sendenet er ifølge Finn Søndergaard et optimalt billede på fladskærmen og et hav af ekstra kanaler, når det gamle analoge sendenet slukkes. Men det er ikke kun hjemme ved modtagerapparaterne, man glæder sig til overgangen.

Ude ved sendemasterne bliver den mest markante forskel på det analoge og det digitale sendenet nemlig, at de nye sendere fylder væsentligt mindre. Den digitale teknik med mere komprimerede løsninger, betyder nemlig, at de digitale sendeanlæg fysisk fylder mindre end halvdelen af de analoge anlæg.

Derfor kan en sender til det nye, digitale sendenet være i et enkelt 19 tommers rackskab på omkring 0,6 gange 0,9 gange to meter, mens en tilsvarende senderopsætning til det gamle analoge sendenet er oppe på fem gange to gange to en halv meter.

Ifølge Finn Søndergaard er det ikke sådan, at teknikerne begynder at pille det analoge sendenet ned allerede lørdag nat, når der slukkes på kontakterne.

"Men noget af udstyret står lidt i vejen, og vil derfor blive taget ned forholdsvis hurtigt," siger han.

It-baseret tv-udesendelse

Når Broadcast Service Danmark slukker de analoge sendere, bliver der plads i luften til en lang række nye digitale kanaler.

Hver nedtaget analog kanal giver nemlig plads til en såkaldt MUX (Multiplex), som er i stand til at dække landet med i første omgang fire digitale kanaler plus det løse, fortæller Finn Søndergaard.

Mens de digitale sendere som nævnt rent fysisk fylder mindre, er selve det digitale sendenet også opstillet færre steder. Den digitale teknologi gør det nemlig også muligt at sende fra færre positioner, forklarer direktøren.

Han fortæller, at også de nye digitale sendere er transistor-baserede og har mange parallelle effekttrin, som tilsammen bygger den store sendeeffekt op.

Men mens det er god, gammel transistor-teknologi som genererer effekten, er signalbehandlingen i modulationen af sendesignalet langt mere kompleks på den nye digitale sendenet, og kræver derfor it-baseret teknologi, forklarer han.

"Det er selvfølgelig integrerede kredse, og selve modulatoren (signalbehandlingsenhed, red.) er lavet i helt moderne it ved hjælp af surfacemount og print i mange lag."

Sparer strøm og CO2
Ifølge Finn Søndergaard Pedersen betyder overgangen til digitalt tv en besparelse i strømforbrug og CO2-udledning. I al fald hvis man regner det ud per tv-kanal.

Mens de landsdækkende analoge sendenet til TV2 og DR i grove tal har brugt hver omkring 750 kilowatt i drift, benytter den digitale MUX 1, med plads til i øjeblikket fire kanaler i mpeg2 (Moving Pictures Experts Group), 430 kilowatt under drift.

"Den nye digitale teknologi er betydeligt mere energieffektiv end den gamle. Man får meget mere tv ud for de samme penge og den samme CO2," siger Finn Søndergaard.

Samlet set betyder det, at Danmark søndag kan vågne op til 40 digitale kanaler som tilsammen bruger omkring 2.100 kilowatt, mod de to analoge kanaler, der hidtil har trukket 1.500 kilowatt i drift.

"Nu sender vi så ikke kun en enkelt MUX ud, men fem. Derfor bruger vi totalt set mere strøm. Men til gengæld får man altså 40 kanaler ud i stedet for to," siger Finn Søndergaard.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere