Artikel top billede

Intel og AMD slutter fred med milliard-forlig

Intel slutter fred med den reelt eneste udfordrer på chip-markedet, AMD. Forliget koster kassen. Se her, hvorfor det er pengene værd.

Intel og AMD indgår forlig i en mangeårig tvist om licens-betingelser og brug af hinandens teknologi. Dermed lægger de to selskaber en af de længste og mest ophedede bataljer i it-industrien i graven.

Forliget betyder, at Intel betaler 6,2 milliarder kroner til AMD, ligesom selskabet har accepteret en række forretnings-betingelser, der kommer til at gælde i fremtiden.

De to selskaber har desuden indgået en gensidig licens-aftale, der indtil videre gælder i fem år. Samtidig har de to selskaber droppet ethvert krav mod den anden part for licens-krænkelser i fortiden, lyder det i en meddelelse fra dem.

"Forholdet mellem de to selskaber har tidligere været svært, men denne aftale afslutter alle uenigheder og gør det muligt for begge selskaber at fokusere på innovation og udvikling," lyder det i meddelelsen fra de to selskaber.

AMD er i realiteten den eneste udfordrer til Intels dominerende position på markedet for chip til pc'er og små servere.

AMD har i flere år klaget over Intels forretningsmetoder, som selskabet mener alene har tjent til at holde konkurrenterne - altså AMD - ude af markedet.

Intel har hele tiden benægtet samtlige beskyldninger, men har alligevel haft ørerne i maskinen hos konkurrence-myndighederne i både EU, Japan og Sydkorea.

Derfor blev de enige

AMD's topchef, Dirk Meyer, siger, at aftalen sigter mod at skabe et fair spillerum i x86-processor-industrien, som begge selskaber da også længe har ivret efter for alvor at komme i gang med at udvikle til.

Det har hidtil i vid udstrækning været hæmmet af striden mellem de to selskaber, der bunder i vild uenighed om x86-kompatible chip.

AMD's aktiekurs hoppede lodret op umiddelbart efter, at de to selskaber annoncerede forliget.

Selskabets aktiekurs steg her med 22 procent, hvilket ikke mindst skyldes, at selskabet har hårdt brug for rå kapital. Intel har imidlertid også mange fordele ud af forliget, selv om selskabet i dette kvartal vil blive nødt til at afskrive milliard-regningen.

Med forliget vil selskabet - der fortsat er verdens ubetinget største chipproducent - nemlig få ro til at fokusere på den fremadrettede udvikling, hvor det ikke så meget er AMD, der er hovedrivalen, som det er en række producenter af de mobile ARM-chip. Dem kan du læse mere om her.

Med forliget forpligter AMD og Intel sig til at forsøge at løse fremtidige problemer i ro og mag og i en ordentlig tone - og ikke mindst uden for offentlighedens søgelys, hedder det.

Intels topchef, Paul Otellini, understreger, at forliget ikke betyder, at Intel indrømmer at have gjort noget forkert.

"Vi har ikke ændret vores opfattelse af, at Intel hele tiden har manøvreret inden for lovens bogstav. Det er klart, at det piner mig at udskrive en stor check, men i dette tilfælde har det udløst et meget anvendeligt forlig, som er et godt kompromis mellem to store selskaber," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere