Artikel top billede

Her er en af Nokias Symbian-telefoner. Hvis man skal tro Gartners Nick Jones gør Nokia dog ikke nok for at markedsføre denne platform.

Er Nokias Symbian-platform ved at blive kvalt?

Gartner-analytiker frygter, at verdens mest udbredte smartphone-platform, Symbian, kan være på vej ud i en stor krise, fordi ingen - ikke engang Nokia - markedsfører platformen længere.

Det kan godt være, at Symbian er det mest udbredte styresystem til både mobiltelefoner og smartphones, men al interessen fra brugerne går alligevel til platforme som Android og iPhone OS.

I hvert fald hvis man skal tro Gartner-analytiker Nick Jones, der på sin blog fortæller, at hans kunder til trods for Symbians mange fortræffeligheder og den dominerende markedsposition hellere vil snakke om andre mobile platforme.

"Jeg har fået flere spørgsmål til Androids potentiale som en virksomheds-platform end til Symbian, selvom den sidste er langt mere vedholdende, sikker og moden," skriver teleanalytiker Nick Jones på bloggen.

Han hæfter sig ved, at Googles platform Android befinder sig på den del af Gartner hype cycle, hvor platformen stort set klarer markedsføringen af sig selv.

Apple bruger ganske vist en del penge på at markedsføre iPhone og det tilhørende iPhone OS, men også den platform får en del opmærksomhed alene på grund af hypen.

"Men hvem markedsfører Symbian? Ingen," skriver Nick Jones og stiller spørgsmålet, om "manglende markedsføring er ved at kvæle Symbian?"

Selv Nokia svigter Symbian

Nick Jones skriver, at 'Symbian foundation', organisationen bag platformen, ikke har ressourcer til markedsføring, men derimod er nødt til at sætte sin lid til telefon-producenterne, hvor Nokia i øjeblikket er stort set den eneste, der anvender Symbian.

"Men Nokia markedsfører Ovi (applikations-butik, red.), ikke Symbian," mener Nick Jones.

Han forklarer, at Nokia efter hans mening ikke ligefrem har hjulpet Symbian-platformen ved at lancere sin N900, der kører på Linux-platformen Maemo - hvilket har startet rygter om, at den platform skal erstatte Symbian.

"Måske betyder virksomheds-markedet ikke så meget, fordi det er lille, men hvis forbruger-udviklere begynder at glemme, at Symbian eksisterer, truer det hele Ovi-strategien," lyder det fra Nick Jones.

Open source skal redde Symbian

I et forsøg på at bremse faldende markedsandele og gøre Symbian til en udvikler-venlig platform, købte Nokia i 2008 firmaet Symbian Limited og besluttede at gøre platformen open source.

Det sker under organisationen Symbian Foundation, der i dag tæller 165 medlemmer. Foruden Nokia finder man på listen virksomheder som Sony Ericsson, Vodafone, Texas Instruments og Samsung.

Kompleks platform

Det er dog ikke alle, der spiller en lige aktiv rolle i Symbian-arbejdet, og Nokia må også siges at være den største bidragsyder til arbejdet med open source-platformen.

Da Computerworld for nylig interviewede Shaun Puckrin, der er leder af Developer Services hos Symbian Foundation og manden, der skal kunne yde udviklerne teknisk support og sikre, at udviklermiljøet trives, erkendte han, at Symbian-platformen godt kan gøres lettere at arbejde med for udviklerne.

"En af de fantastiske ting ved Symbian er, at det er en meget åben og "rig" platformen, men dermed er der også en del kompleksitet," forklarede han.

"Vi anerkender, at vi skal gøre det lettere for andre at skrive applikationer, så vi har introduceret Qt (C++ værktøj der gør det muligt at anvende samme applikations-kode til forskellige Symbian-enheder, red.). Det er et mere simpelt udviklings-miljø, der gerne skulle resultere i en lavere lærings-kurve," lød det blandt andet fra Shaun Puckrin.

Nye versioner på vej

I øjeblikket er det version 2 af den nye (delvist) open source Symbian-platform, der er tilgængelig, og den vil kunne findes i mobiltelefoner efter nytår.

Derefter følger Symbian 3 og Symbian 4, der begge vil være tilgængelige for medlemmerne af Symbian Foundation i løbet af 2010.

Det er meningen, at hele Symbian-platformen skal være open source under EPL (Eclipse Public License) til næste sommer.

Sådan klarer de store platforme sig

Gartner har i en vurdering af den fremadrettede udvikling inden for smartphone-operativsystemer vurderet, at Symbian-platformen i 2012 "kun" vil have en markedsandel på 37,4 procent.

De følgende pladser vil, hvis Gartners forudsigelse holder stik, gå til Android med 18 procent, RIM's BlackBerry-styresystem med 13,9 procent og iPhone OS med 13,6 procent.

Windows Mobile vil ifølge Gartner være på 9 procent af de solgte smartphones.

Her er et overblik over, hvordan platformene klarer sig i 2009:

Symbian

Markedsandel: 51 procent (Gartner, andet kvartal 2009).
Open source: Ja, fra 2010 under Eclipse Public License.
Applikationsbutik: Symbian anvendes af forskellige producenter med forskellige butikker. Hos Nokia er det Ovi.

BlackBerry OS

Markedsandel: 19 procent.
Open source: Nej, proprietær platform, der ejes af Research In Motion.
Applikationsbutik: BlackBerry App World.

iPhone OS

Markedsandel: 13 procent.
Open source: Nej, proprietær platform, der ejes af Apple. Bygger på Unix.
Applikationsbutik: App Store.

Windows Mobile

Markedsandel: 9 procent.
Open source: Nej, proprietær platform, der ejes af Microsoft.
Applikationsbutik: Windows Marketplace for Mobile.

Google Android

Markedsandel: 2 procent - men også den nyeste platform.
Open source: Ja, bygger på Linux-kernen og er tilgængeligt under Apache-licensen.
Applikationsbutik: Android Market.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere