Artikel top billede

Sundhedsvæsenet er tvunget til teknisk revolution

Befolkningsudviklingen og manglen på sundhedspersonale er en bombe under sundhedsvæsenet, som danskerne kender det. It skal være redningskransen.

Forestil dig, at du er syg og gerne vil gå til læge. Men der er ingen praktiserende læge i 50 kilometers omkreds. Det kan blive virkeligheden om få år for danskere i udkantsområder.

For eksempel er der udsigt til, at 136.000 danskere i Region Sjælland vil stå uden læge om ti år, hvis udviklingen ikke ændres.

Problemet står højt på den politiske dagsorden, og i den nationale sundheds-it organisation Sammenhængende Digital Sundhed i Danmark, SDSD, understreger direktøren, Otto Larsen, at digitaliseringen skal lykkes.

"Det er hamrende vigtigt. Det er sammen med udvikling af nye medicinske produkter noget af det vigtigste i sundhedssektoren overhovedet," siger Otto Larsen.

Han forklarer, at det også er en af hovedårsagerne til, at SDSD eksisterer.

"Vi laver ikke noget uden to sigter: Det ene er, at der skal være et kvalitetsløft, og det andet er at frigøre arbejdskraft i den brede sammenhæng," siger Otto Larsen.

Region Sjælland er - som alle regioner - ramt af problemet. Kvalitetsdirektør i regionen, Lars Onsberg Henriksen, fortæller, at problemerne er presserende.

"Vi ved, at vi har mange læger, der går på pension. Og der er en periode, hvor vi ikke har læger nok. Derefter kommer vi ind i en periode, hvor vi ikke har speciallæger nok," konstaterer Lars Onsberg Henriksen.

Han tilføjer, at problemet rammer hårdest i udkantsområderne.

"Jo længere man kommer væk fra København, jo sværere bliver det at rekruttere sundhedspersonale. Og det, der er sværest, er at rekruttere læger," siger Lars Onsberg Henriksen.

Sygehusene mangler sundhedspersonale fra sygeplejersker over læger til speciallæger, som har gennemgået de lange speciallægeforløb.

Umiddelbart er manglen på speciallæger det mest presserende problem.

Befolkningsudviklingen, der blandt andet skyldes en ældre og ældre befolkning kombineret med lave fødselstal, betyder, at der i Danmark allerede i dag mangler kvalificeret arbejdskraft inden for sundhedsområdet.

Danske Regioner oplyser, at der ifølge en opgørelse fra andet halvår af 2008 var 1.457 ubesatte speciallægestillinger.

På længere sigt vil problemet dog ramme bredere. Digitaliseringschef i Finansministeriet Lars Frelle-Petersen mener, at digitalisering af sundhedsområdet bliver af afgørende betydning.

Her er digitaliseringens hovedopgave

"Det er en af hovedopgaverne for digitaliseringen i de kommende år. Hvordan søren fylder vi de huller, der efterlades, når medarbejderne går på pension. Og det kommer de til at gøre i hobetal. Hvis vi ikke løser noget af det med it og digitalisering, så har vi et problem," konstaterer digitaliseringschefen i Finansministeriet tørt.

Han mener, at udviklingen giver anledning til bekymring.

"Det betyder enormt meget. Hele sygehusreformen med bygning af de store sygehuse og lukning af de små er jo udtryk for arbejdskraftmanglen allerede nu," siger han og fortsætter:

"Det er en del af at berede os på den fremtid, vi allerede delvis står i med store rekrutteringsproblemer ude på de decentrale sygehuse og store problemer med at fastholde arbejdskraft."

Et andet initiativ, som også skal modvirke manglen på arbejdskraft, er ABT-fonden til anvendt borgernær teknologi.

I år uddeler fonden godt 350 millioner kroner til teknologiprojekter i det offentlige - langt størstedelen går til sundhedsprojekter.

Lars Frelle-Petersen fortæller, at der er flere initiativer i gang for at styrke indsatsen.

"Vi er dybt involverede i en stor sundheds-it analyse sammen med regionerne og Sundhedsministeriet," siger digitaliseringschefen.

Analysen er tidligere blevet kritiseret af regionerne for at være for fokuseret på pris frem for kvalitet.

En kritik Lars Frelle-Petersen dog har afvist, blandt andet med henvisning til, at regionerne selv har været med til at sætte analysen i gang.

"Noget af det, der kan være behov for er, at der bliver samlet op og givet en ny retning på, hvor vi skal gå hen. Det har sundhedsministeren og Bent Hansen (formand for Danske Regioner, red.) også været ude og sige," konstaterer Lars Frelle-Petersen.

Både personale og ledelsen i regionerne kan godt berede sig på, at der kommer til at ske forandringer.

For nylig konstaterede sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) på konferencen Digitalisering og Forvaltning, at Danmark har været i front på sundheds-it.

"De seneste års erfaring viser, at vi ikke kan bevare den position. Vi må erkende, at den nuværende konsensus-model har for få muskler til at skabe tilstrækkelig fremdrift," sagde Jakob Axel Nielsen.

"Det er nødvendigt at finde løsninger på de udfordringer," sagde Jakob Axel Nielsen, som forventer, at resultatet kan præsenteres til foråret.

Det kommer blandt andet til at sigte mod en lettelse af sundhedspersonalets administrative opgaver.

Sundhedsministeriet ønsker på nuværende tidspunkt ikke at uddybe, hvordan den nuværende model skal ændres.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere