Artikel top billede

Amerikansk it-branche: Nu går det seriøst fremad

Oracle og RIM's positive resultater styrker forventningerne til fremtiden.

Computerworld News Service: Nu, hvor årets sidste uge på børsen går på hæld, giver de økonomiske resultater for Oracle, Palm og Research in Motions samt forudsigelserne for 2010 it-investorerne noget at tænke over, mens de overvejer planerne for næste år.

Trods bekymringer for at krisens afslutning kun vil komme langsomt og gradvist, har teknologi-aktierne det generelt set godt, og i hvert fald bedre end aktierne i mange andre sektorer.

Et eksempel er teknologi-børsen Nasdaq, der afsluttede med årets bedste resultat, da børsen lukkede mandag på kurs 2212.

Nasdaq steget markant

Ikke alt er rosenrød. Aktier på alle større indekser gik for eksempel tilbage, da det forlød fra den amerikanske regering, at antallet af mennesker, der søger om arbejdsløshedsunderstøttelse i USA. nu er kommet op på 480.000, hvilket svarer til en stigning på 7.000 personer på kun en uge.

Alligevel er Nasdaq steget med 46,9 procent i forhold til året før, mens Dow Jones Composite er steget med 16,6 procent og Standard and Poor's 100 er steget med 18,6 procent.

Nasdaq telecom-aktier er steget med 44,4 procent, mens Nasdaq Computer-aktier er steget imponerende 64,4 procent.

Flere investeringer i it

En del af grunden til optimismen på teknologi-området er markedsanalytikernes forudsigelse af en generel stigning i it-investeringer på verdensplan næste år - et resultat af en opsparet efterspørgsel hos både forbrugere og virksomheder.

Tidligere på måneden forudså IDC, at globale it-investeringer vil stige med 3,2 procent i 2010, hvilket svarer til 2008-niveauet på omkring otte billioner kroner.

Derudover har teknologi-salget i år ikke været helt så dårligt som ellers frygtet.

I forhold til fremtiden forudser analysefirmaet Gartner, at 2010 vil byde på en stigning i salget af mobil-telefoner på ni procent i forhold til 2009. Problemet med dette marked er, at selv om salget af enheder stiger, så kan priskonkurrence i sidste ende indvirke negativt på den samlede omsætning.

Pes på producenterne

"Der vil stadig være pres på producenterne for at vedligeholde eller øge margen, mens ASP ['average selling price' eller den gennemsnitlige salgspris] falder," skriver Carolina Milanesi, som er research director hos Gartner i en rapport.

"Software, services og indhold vil drive markedet mere end hardware og vil presse mobil-leverandørerne til at genopfinde sig selv."

En trend, der vil fortsætte næste år, er konsolidering på it-området. Selv om krisen har presset it-salget i år, har mange leverandører stadig mulighed for at tære på profitten fra rekordårene 2007 og 2008, inden den fulde effekt fra krisen slår igennem.

Disse leverandører er i en position, hvor de kan udnytte de lave aktiepriser til at opkøbe og udvide deres produktsortiment.

Godt kvartal til Oracle

Torsdag kunne Oracle berette om et stærkt andet kvartal med en nettoindkomst, der er steget med 12 procent sidste år til knap otte milliarder kroner. Hvad vigtigere er, at omsætningen er steget med fire procent til godt 31 milliarder kroner.

Mens profit-tal kan manipuleres for eksempel ved at skære i omkostningerne, så er det svært at snyde med salgstallene.

Når leverandørerne igen begynder at rapportere om et regelmæssigt salg, der overgår 2008-niveauet, vil it-investorerne for alvor kunne ånde lettet op igen.

"Vi har leveret resultater, som har været en del bedre, end vi regnede med både i forhold til nettoindkomsten og på bundlinjen," lyder det fra Oracles økonomi-direktør Jeff Epstein i en udtalelse.

"Den solide vækst i nettoindkomsten har, sammen med en disciplineret udgifts-styring, være nøgleelementer i forhold til at skabe et frit cash flow på knap 45 milliarder kroner i løbet af de sidste 12 måneder."

BlackBerry sælger godt

Research in Motion havde også gode kvartals-nyheder torsdag - først og fremmest på grund af BlackBerry-telefonernes stærke salgstal.

Omsætningen nåede op på knap 21 milliarder kroner, hvilket er 41 procent bedre end sidste års knap 15 milliarder kroner i samme periode.

Nettoindkomsten nåede godt 3,3 milliarder kroner, hvilket skal ses i sammenligning med sidste års godt 2,1 milliarder kroner i samme periode.

Med en kommentar, der nok vil varme om hjertet hos enhver it-investor, der kigger i retning af smartphones som vejen ud af krisen, sagde den ene administrerende direktør Jim Balsillie i en udtalelse:

"RIM kan allerede nu mærke, at julesalget bliver stærkt, og både resultaterne for tredje kvartal og forventningerne til fjerde kvartal afspejler styrken ved vores brede produktsortiment."

Palm halter bagefter

Palm gjorde det ikke helt lige så godt, selv om mobil-producenten dog formåede at reducere sit kvartalsmæssige tab set i forhold til sidste år.

Palms tab for kvartalet, der sluttede 27. november, var på 435,7 millioner kroner, hvilket skal ses i forhold til samme periode sidste år, hvor tabet var på knap 2,7 milliarder kroner.

Salget af virksomhedens nye WebOS-telefoner har hjulpet selskabet med at ride stormen af i sidste halvdel af året, fortalte det. Men omsætningen var stadig mindre end samme periode sidste år, fra godt 1 milliard sidste år til godt 415 millioner i år.

"Vi har stadig kun set begyndelsen," siger bestyrelsesformand og chief executive officer for Palm, Jon Rubinstein, i en udtalelse.

De tidlige reaktioner på kvartalsregnskaberne har været positive. Palms aktier faldt godt nok med 1,86 krone efter markedet lukkede, men Oracle nåede op på knap 127 kroner per aktie, en stigning på 5,11 kroner efter lukketid. RIM's aktier steg til gengæld med 40,54 kroner til 378 kroner.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere