Artikel top billede

TDC-topchef Henrik Poulsen afviste så sent som i november at åbne kabelnettet. Nu tvinger IT- og Telestyrelsen ham dog til det alligevel.

TDC tvinges til at åbne kabelnettet trods modstand

IT- og Telestyrelsen tvinger TDC til at åbne dets kabelnet for konkurrenterne. TDC er ramt i hjertekulen, mener teleanalytiker.

"En julegave"

Sådan betegner teleanalytiker Bernt Stubbe Østergaard gårsdagens afgørelse fra IT- og Telestyrelsen, der tvinger TDC til at åbne kabelnettet for konkurrenterne.

I en ny afgørelse har IT- og Telestyrelsen vurderet, at TDC's kontrol med såvel kobbernettet som YouSees kabel-tv-net skaber et særligt konkurrenceproblem på bredbåndsmarkedet.

Derfor tvinger styrelsen nu TDC til at åbne kabelnettet.

Analytiker: Bedre sent end aldrig
Den beslutning har teleanalytiker Bernt Stubbe Østergaard ventet på længe.

"Siden hybridnettets lancering i 1982 har TDC i forhold til øvrige europæiske teleselskaber indtaget en usædvanlig dobbeltposition ved både at drive kabel-tv og være en dominerende spiller på teleområdet. Det er en meget, meget sen afgørelse fra IT- og Telestyrelsens side, men bedre sent end aldrig," siger han.

Han mener ikke, at det kan komme bag på nogen, at TDC nu bliver påtvunget at lukke op for kabelnettet.

"Der er ikke noget som helst usædvanligt i, at TDC er blevet dømt til det her. Selskabet har fuldstændig stensikkert haft en dominerende markedsposition," siger han.

TDC afviste at åbne kabelnettet

Tidligere har både Forbrugerrådet og konkurrenter som Telenor da også kritiseret forholdene på bredbåndsmarkedet og krævet handling.

Selv har TDC's topchef Henrik Poulsen stædigt holdt fast i, at kabelnettet ville forblive lukket land for konkurrenterne.

"Man kan tage en diskussion, om det vil medføre yderligere konkurrenceforbedringer at åbne kabelinfrastrukturen op, men der er det vores klare vurdering, at det er der ikke behov for, for konkurrencen er allerede uhyre intensiv," sagde Henrik Poulsen til Computerworld midt i november.

Konkurrenter ligger på lur

Men åbenbart altså ikke intensiv nok, har IT- og Telestyrelsen nu vurderet.

Bernt Stubbe Østergaard forventer da også, at konkurrencen med åbningen bliver øget dramatisk.

"Jeg tror bestemt, det kan mærkes hos TDC, for nu kan de se, at Telia fra sin gamle Stofa-base kan ekspandere og blive landsdækkende. Telenor skal også nok komme efter det. Det er klart et slag mod TDC, som vil koste dem økonomisk, for både Telia og Telenor har penge til at investere," siger han.

Især rammer det TDC hårdt, mener han, fordi teleselskabet efterhånden har koncentreret sig ensidigt om sin nordiske forretning. Senest med salget af schweiziske Sunrise.

"TDC har skrumpet sig meget ind omkring det danske marked, og nu bliver de så ramt i hjertekulen på deres kernemarked," vurderer Bernt Stubbe Østergaard.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere