Artikel top billede

Administrerende direktør Henrik Clausen fra Telenor opfordrer til, at der bliver holdt et ekstra vågent øje med reguleringen på Danmarks bredbåndsinfrastruktur. Foto: Torben Klint. (Foto: Torben Klint)

Telenor-boss frygter for konkurrencen på bredbånd

Der er behov for at se nærmere på konkurrencen på bredbånd i Danmark, efter at TDC har købt DONG's fibernet, mener Telenors topchef.

Det tidligere Cybercity er i dag blevet til Telenor, og selskabets administrerende direktør, Henrik Clausen, har været med på hele rejsen.

Ifølge Telenor-topchefen har Cybercity og nu Telenor været på en lang rejse, hvor selskabet har kæmpet for at få "rimelig adgang" til TDC's kobbernet.

Bedre adgangsforhold for blandt andre Cybercity har været med til at presse de danske bredbåndspriser, lyder det fra direktøren.

Men skal konkurrencen fortsat være til stede, skal der også være adgang på lige vilkår på TDC's fiber- og kabelnet, mener Henrik Clausen.

"Det har været en lang rejse, og den rejse er ikke slut. Til gengæld kan man så håbe på, at dem, der kigger på det, har set på den lange rejse, som vi har været igennem på kobberet, og at vi lærer af den i forhold til at sikre, at betingelserne up front i forhold til adgang til alternative infrastrukturer, som ikke er kobber, at vi skarpe fra dag ét her," siger han.

Forbrugerrådet udsendte forleden en meddelelse om, at TDC har fået monopol på al fast infrastruktur nogle steder i Danmark, efter at teleselskabet købte DONG's fibernet tidligere på måneden.

Henrik Clausen mener, at konkurrencen ændrede sig afgørende, da TDC overtog den nye fiberinfrastruktur i hovedstadsområdet.

"Vi er jo reelt gået fra at kunne tale om et marked, hvor der var et element af infrastrukturkonkurrence, til at det reelt og i alle praktiske former nu drejer sig om servicebaseret konkurrence. Det tror jeg bare, at man må forholde sig til rent regulatorisk fremadrettet," siger den administrerende direktør.

Dansk Bredbånd holder vejret

Bredbåndsudbyderen Dansk Bredbånd er et af de selskaber, der leverer tjenester på den infrastruktur, som TDC købte i sidste uge.

Samme dag som købet oplyste TDC, at selskabet holder nettet åbent for alle.

"Det er en positiv udmelding, at vi kan sælge videre, men vi er meget spændte på, hvordan det her udmønter sig i praksis," siger Svenn Dam, der er bestyrelsesformand i Dansk Bredbånd.

TDC sidder på bredbåndsmotorvejen

Det bliver TDC's datterselskab YouSee, der skal levere tjenester på DONG's nu forhenværende fibernet.

"Nu ejer de (TDC, red.) motorvejen, og hvis de sælger benzinen til deres YouSee-bil til halv pris af, hvad vi skal betale, så er det selvfølgelig fuldstændig umuligt at konkurrere. Jeg vil sige, at så langt er vi slet ikke kommet nu, men når TDC ejer både motorvejen og benzinstationerne, så er det spændende, hvordan de sikrer, at vi får en reel mulighed for at sælge i nettet," fortæller Svenn Dam.

Bestyrelsesformanden har tidligere sagt til Computerworld, at han gerne så, at TDC også åbnede de fiberkabler, som selskabet selv har lagt ned.

Telenor: En opgave for Højhastighedskomiteen
Inden nytår afslutter Højhastighedskomiteen sit arbejde. Det er et udvalg, som videnskabsminister Helge Sander (V) har nedsat. Komiteen skal komme med forslag til, hvordan Danmark i fremtiden kan blive sikret at være med helt i front på bredbånd og de ydelser, der følger med.

Henrik Clausen mener, at TDC's køb af DONG's fibernet giver komiteen lidt mere at tænke over.

"I princippet har vi også en bredbåndskommission, som sidder nu, og det vil være naturligt for den at forholde sig til, hvad der sker fremadrettet med konkurrencen på de forskellige former for faste bredbåndsnet i Danmark," siger Telenors topchef.

Computerworld kontaktede komiteens formand, Erik Bonnerup, for at høre, om den seneste tids udvikling betyder, at konkurrencesituationen skal diskuteres på ny i forummet.

Formanden vil dog ikke kommentere den konkrete sag med DONG's fibernet, men han tilføjer:

"Vi forholder os naturligvis generelt til konkurrencesituationen".

I øjeblikket behandler IT- og Telestyrelsen en sag om TDC's kabelnet. Styrelsen undersøger, om det er nødvendigt for konkurrencen, at TDC skal åbne den infrastruktur op for andre. En infrastruktur, som Telenor gerne vil ind på.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere