Artikel top billede

Samråd om antipirat-åbenhed foregår i hemmelighed

På Christiansborg har det skortet på åbenheden om Danmarks deltagelse i omstridte anti-piratforhandlinger. Nu skal kortene på bordet i et samråd - der foregår bag lukkede døre.

Det samråd, som skal aftvinge udenrigsminister Lene Espersen (K) en forklaring på Danmarks støtte af lukkede forhandlinger i forbindelse med den kontroversielle antipirat-aftale, ACTA, kommer til at foregå bag lukkede døre.

"Det er et lukket samråd, fordi vi vil have noget at vide," siger Hanne Agersnap (SF), der for nylig krævede udenrigsministeren i samråd om ACTA efter afsløringen af et hollandsk læk, som beskriver Danmarks holdning til åbenhed om forhandlingerne i forbindelse med de seneste ACTA-forhandlinger i Mexico.

Et lukket samråd indebærer, at folketingsmedlemmerne, som deltager, ikke har lov til at videregive oplysninger efterfølgende.

Ved meget lidt

Alligevel mener Hanne Agersnap, at et lukket samråd giver mening i forhold til at opnå større åbenhed om antipirat-aftalen.

"Informationen kan bruges til at forbedre de åbne spørgsmål ,vi bagefter kan stille, fordi man så ved, hvad man skal spørge efter," siger Hanne Agersnap.

Problemet er nemlig, at Europaudvalget i øjeblikket ved meget lidt om indholdet af de kontroversielle ACTA-forhandlinger. Næsten al offentlig viden om de årelange forhandlinger stammer fra stribevis af læk og en række notater fra kommissionen, som er blevet kritiseret for at være indholdsløse.

"Der er så meget, vi ikke ved, at vi næsten ikke engang kan stille de rigtige spørgsmål," siger Hanne Agersnap.

Fortrolig redegørelse

Indtil videre har politikerne i Folketingets europaudvalg kun fået forevist en fortrolig redegørelse fra EU på omkring halvanden side, som løst beskriver, hvad der foregår omkring ACTA.

Det skete for omkring 14 dage siden, fortæller Enhedslistens Per Clausen, der også tidligere har stillet spørgsmål i sagen om den hemmelige antipirat-aftale.

"Der står ikke noget særligt og ikke noget, man ikke ved i forvejen. Den eneste forskel er, at nu har vi det officielt," siger Per Clausen.

Også han mener, at et lukket samråd som redskab til at opnå mere åbenhed om de hemmelige forhandlinger giver mening.

Lukket møde giver mere indhold

Hvis samrådet var åbent, ville udenrigsministeren nemlig ifølge Per Clausen have mulighed for at snige sig uden om at svare, ved at henvise til, at præmisserne for ACTA-forhandlingerne er, at de foregår i fortrolighed, hvilket for nogle af aftaleparterne er væsentligt.

"Hun vil formentlig ikke kunne nægte at sige noget til os, hvis mødet er lukket. Det er et spørgsmål om, at vi vil have sikkerhed for at få så meget at vide som overhovedet muligt," siger Per Clausen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere