Artikel top billede

Tung software årsag til milliarder af skrottede pc'er

En undersøgelse peger på, at software, der dræner systemressourcerne, bærer en stor del af skylden for den stigende mængde elektronik-skrot.

Computerworld News Service: Antallet af pc'er, der smides ud, kan nå op på 2,4 milliarder i 2013, oplyser Nottingham Universitet.

Undersøgelsen "Software marketing and e-waste: Standards for Sustainability" fra universitetets handelshøjskole afslører, at det ubønhørlige pres på forbrugerne for at opgradere deres software er medvirkende til at øge mængden af skrottede pc'er.

Professor Peter Swann forklarer, at mange computere, der ellers fungerer upåklageligt, gøres forældede af nye versioner af software, der dræner systemets ressourcer i en proces, der beskrives som "software bloat" eller oppustet software.

"Den væsentligste løsning på problemet med pc-elektronik-skrot er, at udviklerne og marketings-folkene dropper strategier, der giver oppustning og tvungen opgradering," fremhæver Swann.

Han mener, at introduktionen af en branchestandard, der "modvirker sådanne dysfunktionelle tilgange" vil blive taget godt imod af både leverandører og forbrugere.

Moores lov bærer en del af skylden

Moores Lov - teorien om at en computerchips regnekraft fordobles hvert andet år - har ifølge Swann ført til, at softwareudviklere skaber programmer, der kræver mere processorkraft og hukommelse end strengt nødvendigt.

Som nogle af de store medvirkende årsager til den stigende mængde elektronik-skrot peger han på, at mange pc'er sælges med enorme mængder præinstalleret software, der overbebyrder dem, og behovet for regelmæssigt at downloade sikkerhedsopgraderinger.

Undersøgelsen fremhæver også, at kun omkring halvdelen af alle pc'er, der nogensinde er blevet solgt, stadig er i brug, hvilket viser, at forbrugerne har problemer med at finde konstruktive måder at udnytte ældre maskiner på.

"Det kan godt være, at det ligner hjælpearbejde at sende gammelt it til udviklende lande, men det dømmer de pågældende lande til en evig mangel på konkurrenceevne," forklarer han.

"Selv velgørenhedsorganisationer, der genbruger gamle computere ved at sende dem til skoler i de mindst udviklede lande, er nødt til at sætte nedre grænser for, hvad de kan tage imod."

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere