Artikel top billede

Det store digitaliseringsprojekt: Et papkort i hånden

Den digitale signatur bliver erstattet af et nøglekort i pap. Er det et skridt tilbage for digitaliseringen eller et nødvendigt træk, der skal sikre at alle danskere kommer med på løsningen?

Et papkort bliver en af hoved­ingredienserne i et af det nye årtusindes store offentlige digitaliseringsprojekter.

Mens den 10 år gamle digitale signatur krævede, at brugerne installerede en nøglefil på deres computer, så kræver afløseren, NemID, ikke andet, end at brugeren har husket et nøglekort i pap og et personligt password.

Det kan måske vække undren, at den danske stat iværksætter et digitalt milliardprojekt, hvor en fil på computeren erstattes med et kort i pap.

Ikke noget wauw

Men det er dog ikke nødvendigvis så sært, som det lyder, vurderer Tanja Rye, der er projektchef i it-konsulenthuset Devoteam.

Ifølge hende er den ny e løsning udtryk for, at IT- og Telestyrelsen har indset, at det er nødvendigt at møde de danske borgere på det teknologiske niveau, hvor de reelt befinder sig.

"Du tænker måske ikke 'wauw,' når du hører om Nem­ID første gang. Men selvom løsningen måske ikke umiddelbart lyder som den mest visionære, så kan det være det kompromis, som er nødvendigt at indgå, hvis du skal ud til så mange danskere, som det er miligt," siger Tanja Rye.

Hun påpeger, at der stadigvæk findes mange danskere, der ikke er opvokset med digital teknologi, og for dem kan det virke uoverskueligt at skulle fumle rundt med nøglefiler på deres computere eller USB-nøgle.

"Det er klart, at hvis alle danskernes digitale kompetencer var toptunede, så ville det her jo nok være et skridt tilbage. Men i virkeligheden ser det anderledes ud. Og det er nok også en væsentlig årsag til, at den digitale signatur aldrig blev en større succes," siger hun.

Hun tilføjer, at NemID's implementering i landets netbanker desuden vil være med til at sikre en udbredelse i befolkningen, som den digitale signatur aldrig fik.

NemID er ældrevenligt

Johnny Bennedsen, der er administrerende direktør for DanID, som står bag NemID-løsningen, bekræfter, at det netop er ønsket om at appellere så bredt som overhovedet muligt, der er hovedårsagen til, at valget netop er faldet på nøglekortløsningen.

"Vi har været opmærksomme på, at løsningen skulle kunne bruges af unge såvel som gamle," siger han.

Johnny Bennedsen forklarer, at DanID og IT- og Telestyrelsen har lavet en række bruger­undersøgelser, der viste, at nøglekort-løsningen både medførte en kort indlæringstid og havde bred opbakning på tværs af aldersgrupper.

"Det fremgik meget klart af vores usability-test, at du ikke behøver at have høje it-færdigheder for at bruge løsningen,"siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere