Flotte fotos pakket ind i lækkert design

Med Lumix DMC-FX35 har Panasonic skabt et digitalt kompaktkamera med en god vidvinkel – endda helt nede på 25 mm. Resten af specifikationerne følger trop. Vi har skudt løs med kameraet.

Flotte fotos pakket ind i lækkert design

Tilsyneladende er "standarden" for de små og lækkert designede kompaktkameraer, der lige nu myldrer frem fra mange producenter, en opløsning for billedsensoren på 10 millioner pixels.

Det er i hvert fald, hvad også Panasonic har besluttet sig for at udstyre Lumix DMC-FX35 med, ud over et skarpttegnende Leica-objetiv med fire gange optisk zoom, dækkende (35 mm) området 25 mm – 100 mm, og med en største blændeåbning på f2.8 – f5.6 afhængig af den valgte brændvidde.

Let og elegant designet

Med en vægt i skudklar tilstand – det vil sige inklusive genopladeligt batteri og SD-flashkort – på blot 146 gram og ydermålene 94,7 x 51,9 x 22,0 millimeter glider FX35 ubesværet ned i selv en lille (dame)taske.

For med sit elegante, slanke design i sort, blå, pink, hvid eller guld er der ingen tvivl om, at også kvindelige amatørfotografer vil synes godt om Panasonic DMC-FX35.

Intelligent automatik

Panasonic har udviklet en fuldautomatik til Lumix-kameraerne kaldet for iA – Intelligent Auto Technology - der automatisk lader kameraet vælge de indstillinger, der er optimale i forhold til det aktuelle motiv.

Med iA skulle det være muligt at glemme alt om teknik og blot koncentrere sig om at vælge motiv, vinkel og beskæring.

iA håndterer lysmåling, autofokusering, antiryste-systemet Mega O.I.S., ansigtsgenkendelse, motivprogrammer samt kameraets intelligente ISO-kontrol, der hæver ISO-værdien for at afkorte lukkertiden, hvis kameraet detekterer, at motivet bevæger sig – for på den måde at modvirke bevægelsesuskarphed.

Ansigtsgenkendelsen er også intelligent, forstået på den måde at den er i stand til at fastholde fokuseringen på et ansigt, selv om personen bevæger sig rundt i motivet, inden billedet udløses.

Balanceret flash

Når DMC-FX35 først har fokuseret på et ansigt, og desuden fastlagt den korrekte eksponering, kan man lade flashen hjælpe med at belyse resten af motivet korrekt. For resten aktiveres flashens rød-øje-reduktion automatisk, hvis iA detekterer et ansigt i motivet.

Måler rystelser 4.000 gange per sekund
Antiryste-systemet Mega O.I.S. er en optisk billedstabilisering baseret på 4.000 målinger hvert sekund. Med så mange målinger er systemet i stand til at analysere rystelsernes natur, og er eksempelvis i stand til at skelne håndrystelser fra andre vibrationer, og indstille den optiske billedstabilisering derefter.

Det indebærer, at Mega O.I.S. også kan bruges i forbindelse med makrofotografering, hvor selv meget små vibrationer vil give sig udslag i rystede billeder.

Skifter selv til makrooptagelse

Én af konsekvenserne ved iA-systemet er, at DMC-FX35 automatisk skifter til makrofunktionen, når der skal fokuseres på afstande under 50 centimeter. Og da makrofunktionen kan fokusere på en afstand ned til fem centimeter fra motivet, kan man komme rimeligt tæt på.
Det er faktisk smart og en funktion, man hurtigt kommer til at værdsætte – hvis man overhovedet er interesseret i at lave makrofoto.

Kører på Venus-motor

Panasonic anvender sin egen billedprocessor, nu i fjerde generation, kaldet for Venus Engine IV. Den styrer alle kameraets processer og foretager billedbehandlingen, inden lagring på SD-, eller SDHC-flashkort eller i kameraers 50 megabytes store interne hukommelse med plads til 9 fotos i højeste kvalitet.

Det er ligeledes Venus Engine IV, der er ansvarlig for støjreduktion. Og med den intelligente ISO-kontrol kan der nemt blive behov for effektiv støjreduktion med 10 millioner pixels på en CCD-billedsensor på 1/2,33 tommer.

Skabt til HD tv

FX35 kan fotografere i flere forskellige billedformater – 4:3, 3:2 – og 16:9, der passer til fladskærmen, og blandt billedstørrelserne kan man vælge 1.920 x 1.080 pixels. Maksimal billedstørrelse opnås med 4:3-formatet og 3.648 x 2.736 pixels.

Desværre slår den fulde HD tv-opløsning ikke igennem på videoklipsiden, hvor FX35 tilbyder 1.280 x 720 pixels i 16:9-formatet med 15 eller 30 frames per sekund.
På trods af kameraets beskedne fysiske dimensioner er der alligevel blevet plads til både mini-USB-stik til AV OUT/DIGITAL samt HD AV stik med component-video til HD tv.

Ikke for store mandefingre

DMC-FX35 er virkeligt elegant designet, men på et enkelt punkt har Panasonics designere misforstået opgaven. Programvælgerhjulet på toppen af kameraet kører delvist inde i selve toppladen, med omkring en fjerdedel stikkende ud.

Dels bliver det besværligt at betjene for store mandefingre, dels er graveringen på toppen af den synlige del af programvælgerhjulet så lille, at det kræver et godt syn.
Heldigvis viser LCD-skærmen, hvad der foregår, når man drejer programvælgerhjulet, med store og tydelige symboler, hvilket letter betjeningen lidt.

Godt kamera til begynderen

Med sin iA-funktion er det nærmest umuligt at tage dårlige fotos med Panasonic Lumix DCM-FX35, hvad der gør det særdeles velegnet for begynderen.

Og takket være muligheden for at vælge indstillingen "Normalt billede" får man adgang til en række mere kreative indstillingsmuligheder som eksempelvis forskellige autofokusmuligheder, indstilling af hvidbalance og valg af ISO-følsomhed.

Med makrofunktionen aktiveret bliver billedfeltet 69 mm bredt, hvilket giver en opløsning på 1.343 pixels per tomme, med en meget begrænset pudeforvrængning. Kromatisk aberration i form af purple fringing er stort set ikke synlig ved overgange mellem dyb skygge og højlys.

Desværre er FX35 nok lidt for dyrt til at få den udbredelse, det ellers godt kunne fortjene.

Galleri I

Galleri II




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere