Lille spejlreflekskamera med store muligheder

Det er hverken vægten eller størrelsen, der imponerer ved E-420. Det gør til gengæld billedkvaliteten. Vi har testet Olympus’ nye digitale spejlreflekskamera i FourThirds-familien.

Lille spejlreflekskamera med store muligheder

Er man vant til at håndtere professionelle D-SLR-modeller, skuffes man umiddelbart fælt, når man udpakker Olympus’ nyeste opus i E-familien, E-420.

For det er et meget lille og let kamera, der ikke med sit udseende indgyder respekt – det gør det til gengæld, når man begynder at arbejde og fotografere med det.

Fra 3:2 til 4:3
Da Olympus introducerede FourThirds-konceptet i form af model E-1 i sommeren 2002, var der tale om et fuldstændigt nyt design.

Olympus havde ikke bare bygget videre på nogen kendt platform, men startet helt fra grunden med en helt ny bajonetfatning mellem kamerahus og objektiv.

Et helt nyt objektivkoncept hvor telecentrisk design tilstræber at lede lyset fuldstændigt vinkelret ind på billedsensoren uanset brændvidden, og med en billedsensor der størrelsesmæssigt var tilpasset objektivernes billedcirkel.

Nyt var også dengang billedformatet, hvor Olympus brød med det traditionelle 35 mm filmformats 3:2 og skabte 4:3 – deraf konceptnavnet FourThirds.

Nemt at tage gode billeder

I mellemtiden har Olympus arbejdet videre med FourThirds, og hvor billedsensoren i E-1 rummede fem millioner pixels, rummer billedsensoren i dagens E-420 10 millioner pixels.

Billedsensoren i FourThirds-kameraer er en del mindre end APS-formatets billedsensorer, som man eksempelvis finder hos Canon EOS 450D og i Nikon D300, og giver anledning til en brændviddeforlængelsesfaktor på 2,0 gange for de anvendte Zuiko Digital objektiver.

Også godt til begynderen

Med E-420 har Olympus lånt en række kreative faciliteter fra deres dyrere og mere professionelle modeller, men har samtidig indbygget funktioner fra digitale kompaktmodeller som for eksempel ansigtsgenkendelse, motivprogrammer og fuldautomatik, der gør det meget nemt at tage gode billeder.

Også selv om man er begynder, og E-420 er ens første digitale spejlreflekskamera.

Med en vægt i skudklar tilstand på blot 630 gram – og det er inklusive kittets 14-42 mm F3.5-5.6 zoomobjektiv – tynger det bestemt hverken kamerataske eller rygsæk til jorden.

Automatisk vask og rens

Automatisk sensorrengøring er ikke nogen nyhed længere, men også på dette punkt går Olympus sine egne veje med SSWF-teknologien.

Dette Supersonic Wave Filter ryster urenheder bort fra billedsensoren ved hjælp af supersoniske lydbølger, og funktionen kan både indstilles til at køre automatisk ved opstart eller manuelt, når man opdager støv på billederne.

Dobbelt flashteknologi

E-420 rummer ingen indbygget flashhukommelse, så det er ikke muligt at fotografere uden at isætte et flashkort. Til gengæld rummer E-420 både kortlæsere til CompactFlash-kort og til xD Picture Card.

Kameraet har indbygget pop-up flash med et ledetal på 10, samt hot-shoe til ekstern flash. Olympus har desuden indbygget en trådløs controller i E-420, der på den måde trådløst kan styre et ubegrænset antal eksterne flashenheder.

Som nævnt indledningsvis er E-420 lige velegnet til begynderen som den mere erfarne.

Med 28 automatiske, halvautomatiske og manuelle optagefunktioner, inklusive fem eksponerings-, fem kreative og 18 motivprogrammer, burde der være noget for ethvert motivvalg.

Live MOS

Desuden rummer kameraet en udvidet bracketing funktion, hvor det er muligt at optage billedserier, hvor enten eksponering, hvidbalance eller skarphed justeres mellem hver optagelse. Efterfølgende gemmes det bedste foto, mens resten slettes.

Billedsensoren i E-420 er af CMOS-typen, og kameraet har live view på den 2,7 tommer store LCD-skærm. For øvrigt en live view-funktion som inkluderer autofokus med funktionen aktiv.

Fin støjreduktion

Når man aktiverer de fleste andre kameraers live view-funktion, udelukker man samtidig den automatiske fokusering, fordi spejlet, der ellers også leder lyset op i søgeren og videre til autofokussystemets sensor, klappes ned.

Det har Olympus klaret ved at implementere en ekstra fokussensor i lysets vej ind mod billedsensoren, som danner live view-billedet på LCD-skærmen.

Menusystemet i Olympus E-420 er meget omfattende, men heldigvis kan man også vælge dansk som sprog i menuerne.

12 muligheder

E-420 kan selv vælge ISO-følsomheden, og man kan via menusystemet selv afgøre, hvor højt op man vil tillade kameraet at indstille denne.

Den indbyggede såkaldte TruePic billedprocessor foreligger nu i version III og tilbyder individuelle indstillingsmuligheder for støjreduktion og støjfilter. I kombination giver det 12 muligheder for at reducere billedstøjen.

Det indebærer, at man faktisk kan tage anvendelige billeder, selv om der vælges forholdsvis høje ISO-værdier. Kameraet kan indstilles op til ISO 1.600, og man behøver ikke være nervøs, før man kommer op over ISO 800.

Infoskærm viser resultatet før optagelse

Nederst i venstre side af kameraets bagside befinder der sig en lille og forholdsvis uanselig lille trykknap mærket INFO.

Den er indgangen til en række særdeles nyttige funktioner, som viser, hvordan det påtænkte foto vil blive med forskellige indstillinger af hvidbalance og/eller eksponeringskompensation.

Det er en meget praktisk funktion, man hurtigt lærer at værdsætte. Samme funktion anvendes til at aktivere histogramfunktionen, så man på forhånd kan danne sig et indtryk af eksponeringen.

Ikke verdens hurtigste

E-420 er ikke verdens hurtigste D-SLR-model. Kameraet kan optage billedserier på op til otte fotos med en hastighed af 3,5 billeder per sekund.

Men hvis man har indstillet kameraet til højeste opløsning og kvalitet og valgt at gemme optagelserne i både RAW og JPEG, tager det omkring 8-9 sekunder at gemme hvert enkelt foto.

Flotte fotos

Olympus har valgt at tilbyde E-420 i to kits med enten det nævnte 14-42mm F3.5-5.6 objektiv til en vejledende udsalgspris på 4.299 kroner eller suppleret med endnu et Zuiko Digital 40-150mm objektiv til 4.999 kroner.

Sidstnævnte objektiv var ikke med i denne anmeldelse, men kittet med 14-42mm objektivet tager aldeles fremragende fotos med en glimrende detaljerigdom og en flot og meget naturlig farvegengivelse.

Der er slet ingen synlige tendenser til hverken kromatisk aberration eller pudeforvrængning, og det er ærligt talt flot for et kit-objektiv til den nævnte pris.

For øvrigt kan man finde disse kit til henholdsvis 3.595 kroner og 4.295 kroner hos for eksempel Kamerahuset, hvilket må siges at være noget af et tilbud.

Galleri 1: Olympus E-420

Galleri 2: Olympus E-420




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere