Test: Ny topmodel i Canons Ixus-familie

Canon Ixus 990 IS er den nye topmodel i Ixus-familien. Her er der både gode billeder og HD-video. Og vi har en test klar.

Test: Ny topmodel i Canons Ixus-familie

Canon spyttede i foråret hele 37 nye produkter ud, hvor det mest interessante nok var den nye generation af Ixus-kameraer.

Vi har allerede anmeldt Ixus 110 IS, som var et gennemsnitligt kompaktkamera med gode video-egenskaber.

Topmodellen i serien hedder derimod Ixus 990 IS og koster en smule mere end 110 IS. Og lad os ødelægge spændingen med det samme: Det er værd at bruge de ekstra penge.

Pengene er først og fremmest givet godt ud, fordi kvaliteten i 990 IS opleves som bedre.

Som alle moderne Ixus-kameraer betjenes kameraet med en kombination af drejehjul og knapper, som på Ixus 110 IS virkede for løse i det, men som på Ixus 990 IS er af en anden og bedre kvalitet.

Samtidig leverer topmodellen op til 5x zoom, som hurtigt kan blive nødvendigt, når du skal tæt på motivet.

Nemt at bruge

Selve kameraet er relativt let at bruge, og menuerne er simple. Måske en smule for simple for de, som gerne nemt vil pille ved kameraets muligheder, men de falder sandsynligvis uden for kameraets målgruppe - og bør i stedet købe sig et digitalt spejlreflekskamera.

Kameraet kan som udgangspunkt stilles til auto, en mere manuel indstilling og så til sidst video.

Vi blev aldrig helt venner med auto-moden, som vi synes havde en tendens til at underbelyse motiverne. Særligt fordi blitzen sjældent kom i brug - men også fordi kameraet i auto-mode tilsyneladende ikke øger lysfølsomheden væsentligt ved at hæve ISO-værdierne.

Det er en skam, for Canons Digic 4 processor, som Ixus 990 IS er udstyret med, er god til at begrænse ISO-støjen ved optagelser, hvor der ikke er meget lys.

Slår man kameraet over på den semiautomatiske indstilling, går det lidt bedre, for her er adgang til de forskellige motivprogrammer (børn og kæledyr, solnedgang og så videre), som Ixus 990 IS er udstyret med.

Brænder nemt ud

Billederne, som vi har taget med Ixus 990 IS, er kvalitetsmæssigt ganske gode.

Som altid med kompaktkameraer er resultaterne bedst udenfor, hvor der er rigeligt med lys.

Det samme gælder Ixus 990 IS, som under de rigtige forhold reagerer hurtigt og skaber billeder af god kvalitet.

For meget lys har dog en tendens til at snyde kameraet og får lyse området af billedet til nemt at "brænde ud", det vil sige at blive helt hvide på billedet.

Her kunne Canon med fordel arbejde videre med den højlys-advarsel, som de digitale spejlrefleksmodeller har, så man advares, når ens billeder har overbelyste områder.

En af nyskabelserne i 2009-udgaverne af Ixus-familien er, at de ny kan optage film i HD-opløsning. Og mens de levende billeder ser godt ud, så er det ikke kun en fordel, for en del ældre computere - og nogle nyere - har svært ved at vise filmene. I

kke mindst fik Canons filformat vores billedprogram Picasa 3 til at gå ned, hver gang filmen skulle vises. Men til gengæld kunne vi uden problemer se filmene med den gratis VLC Media Player (hent programmet gratis her)

HD-film kræver kraftig computer

På trods af besværet med de store og tunge film, så er kvaliteten til gengæld god - størrelsen på kameraet taget i betragtning.

Vores største indvending er, at film fra Ixus 990 har samme problem som en del mindre HD-kameraer, hvor panoreringer virker hakkende. Og samtidig havde vi gerne set, at det nødvendige mini-HDMI kabel, som sikrer den direkte tilslutning til fladskærms-tv´et, var en del af salgspakken. Det skal i stedet købes ved siden af. Se her hvordan du får fat i et mini-HDMI kabel.

Alt i alt er Ixus 990 IS et godt bud på et kompakt kvalitetskamera til den kommende sommer.

Ergonomien i kameraet er god, knapperne sidder som de skal og både billeder og video fra Ixus 990 IS er af den kvalitet, som man forventer til prisen.

Ligesom med Ixus 110 IS trækker videodelen op, blot du husker, at HD-video kræver både meget lagerplads og en kraftig computer, når klippene skal vises eller redigeres.

Galleri: Billeder fra Ixus 990 IS




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere