Sådan tager du fantastiske billeder af solnedgangen

Billeder af solnedgange er både flotte og gode minder fra en ferie eller bare en god dag. Vi har samlet de bedste kameratips til endnu flottere billeder af dagens sidste stråler.

Sådan tager du fantastiske billder af solnedgangen

Der er få ting, der slår at nyde afslutningen på dagen med en farvestrålende solnedgang.

Og lige nu er der rig mulighed for at nyde nogle af årets flotteste solnedgange.

Men solnedgange er også et af de flotteste motiver, du kan finde til dit kamera. Faktisk i sådan en grad at de fleste kompaktkameraer har indbygget et særligt solnedgangs motivprogram.

Og selvom automatikken kan hjælpe dig meget, så kan du med en begrænset indsat lære at skyde de helt magiske billeder som dem her på siden.

Vi har samlet en kort udstyrsliste og en sådan-gør-du-det-selv guide, så du kan komme ud allerede i aften.

Det skal du bruge

1. Et stativ. Når der skal tages billeder af landskaber, er der ingen vej uden om et stativ. Husk at tænke på vægten, når du køber, for det bliver hurtigt tungt at slæbe på.

2. Et ND-filter. Når du tager billeder med lange lukkertider - for blandt andet at få den udvaskede effekt af havet - så bliver billederne nemt voldsomt overbelyste. Et Neutral Density-filter, oftest blot kaldet et ND-filter, blokerer for en del af lyset og lader dig blive mere kreativ. ND-filtre findes typisk i ND2, ND4 og ND8, hvor ND2 lader 50 procent af lyset passere, og ND8 lader 12,5 procent af lyset passere. Til billederne her har vi valgt et ND8-filter fra Hoya. Du kan læse mere om ND-filtre i denne rigtigt gode artikel (advarsel: pdf-fil).

3. Et Pol-filter. Pol-filtre, eller polariseringsfiltre forstærker kontrasten i billedet og får blandt andet skyer til fremstå med flere detaljer. Samtidig kan pol-filtre bruges til at fjerne reflekser fra vand eller vinduer, når du fotograferer i sollys. Du skal bruge et cirkulært pol-filter til dit digitale kamera. Læs om pol-filtre i vores artikel her.

4. Den rigtige placering. Solnedgangen kan være nok så flot, hvis ikke din placering er korrekt. Find et sted hvor kameraet kan stå godt, uden for meget blæst og med et motiv i forgrunden. Mens solnedgang i sig selv er flotte, så synes de fleste, at det er endnu flottere med noget fyld i forgrunden - en båd, en sten, mennesker, et træ eller lignende. Brug den lokale vejrudsigt fra DMI.dk til at finde ud af, hvornår solen går op og ned i nærheden af dig. Du finder vejrudsigten her.

Ellers kan du finde den helt præcise tid og placering med denne interaktive danske tjeneste.

Den avancerede løsning: Er du allerede parat til den store løsning, kan det anbefales at investere i en holder til det såkaldte Cokin P-system. Her kan du kombinere op til tre filtre i en filterholder, der drejes på kameraet. Det giver mulighed for blandt andet at bruge graduerede filtre, hvor kun toppen af filteret er mørkere - eller er en bestemt farvetone.

Brugen af graduerede filtre giver mulighed for at delvist blokere for det øverste af billedet, hvor solen typisk er, og dermed have flere detaljer med i forgrunden. En effekt som ellers kræver, at du tyr til HDR-fotografering for at opnå. Du kan læse mere om HDR-fotos her. Eller denne fine danske eksterne guide.

Husk at du tit kan købe filtre fra Cokin og Kood billigt fra blandt andet England ved at bruge ebay.co.uk.

Det kan desuden være en god ide at købe en fjernudløser, enten som kabel eller fjernbetjening. På den måde undgår du at ryste kameraet, når du trykker på udløseren.

Sådan gør du

Med det korrekte udstyr parat og det rigtige sted fundet er det bare at samle udstyret. Tag eventuelt et par billeder i hånden, inden du monterer stativet, ikke mindst for lige at få drejet pol-filteret til den rigtige placering, hvor skyer og himmel tager sig bedst ud.

Tag et kig igennem kameraet, hvor du husker ikke at kigge direkte ind i solen, og læg mærke til hvad kameraet foreslår af hastighed og blænde - det er nemmest at tage udgangspunkt i.

Skift dit kamera om til manuelle indstillinger (oftest M), drej om til de indstillinger, som du lagde mærke til før og tag et billede. Har dit kamera Live View, hvor du i stedet for at se gennem søgeren kan se dit motiv live på skærmen, kan det være en god ide at bruge den funktion. På den måde kan du, uden at tage et billede, hurtigt se dine indstillinger.

Selve indstillingerne er afhængigt af mængden af lys, hvor meget af solen som er med i billedet, styrken af dit ND-filter og lignende. Men de fleste billeder her er taget med blænde 22 og en lukketid på 4 sekunder. Under hvert eksempel har vi anført de indstillinger, vi har brugt.

Meget lys?

Får du stadigt for meget lys ind, skal du enten reducere lukkertiden (og miste den cremede effekt på havoverfladen) eller se efter funktion til exposure compensation (kaldet Ev på blandt andet Nikon). Med den kan du i selve kameraet reducere lyset yderligere med et par blændetrig. Det er også et godt tip, når du fotograferer i stærkt sollys.

Derefter er det bare at skyde løs, forsøge sig frem og huske at de dårlige billeder altid kan slettes uden besvær på din computer. Vi anbefaler desuden, at du fotograferer i RAW-format, fordi det giver dig flere muligheder, når der skal redigeres på computeren.

En sidste, ting du skal huske, er ikke at have for travlt. Selv efter solen er gået ned, ændrer lyset sig og kan tit skabe nogle endnu flottere skykonstellationer.

Få hjælp her

Hvis du har spørgsmål til dit nuværende eller kommende fotogrej, kan du få gratis hjælp. Klik dig ind på foto-kategorien hos Eksperten.dk - du finder den her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere