Skab nyt, hold fast og råb op

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 31. marts 2006.


Fremtiden tilhører dem, der forbereder sig på den, erklærer videnskabsministeren som led i regeringens fokus på innovation, forskning og den almindelige globaliseringsbuzz. Der skal forskning og viden ud til virksomhederne, hvis vi alle sammen skal have noget at leve af i fremtiden, lød budskabet.
Det er sandt. Og det er i særlig grad værd at bide mærke i netop i dag, den 31. marts. For i dag er det sidste chance for at give sin holdning til kende over for EU-Kommissionen, der har iværksat en konsultation om fremtidens patentpolitik i EU. Alle kan komme med deres bidrag på Kommissionens hjemmeside. Man er særlig interesseret i at høre holdninger til EF-patentet samt mulige forbedringer og harmonisering af det europæiske patentsystem.
For at fastholde værdien af den unikke, forskningsbaserede nye viden, der manifesterer sig i intellektuel ejendom ude i virksomhederne, må man beskytte den. Det gøres i mange tilfælde bedst med et patent. Også her er regeringen på banen - antallet af patenter er ligefrem et parameter, universiteterne skal måles på, mener den.
Men i EU-sammenhæng har man ikke haft nogen særlig heldig hånd, når det gælder patenter. Så der er al mulig grund til at råbe op og stille krav til de politikere, der i årtier har været ude af stand til at finde fodslag på et så vigtigt område.

Det fælleseuropæiske patent, EF-patentet, har fællesskabet bøvlet med siden 70'erne - før unionen overhovedet blev til. Det er således ikke på grund af manglende forberedelser, men manglende konsensus, at det kan være svært for de europæiske virksomheder at komme til at eje fremtiden. Svært, fordi det er så hundedyrt at beskytte sin ejendom i EU, hvor man stadig patenterer nationalt og altså betaler per land og dertil er ved at kvæles i oversættelsesomkostninger.
Erhvervslivet har i mange år lobbyet for et fælleseuropæisk patent for ikke at være stillet ringere end konkurrenterne i USA. Økonomiminister Bendt Bendtsen kæmpede forgæves for det under det danske EU-formandskab i 2002, det irske formandskab slog et slag i 2004, og siden er ingenting sket. Andet end at forskningstunge virksomheder så småt dropper patentering i Europa.
Forhåbentlig viser der sig en smule grøde i juni, når bidragene, der indsamles i dag, slippes løs ved en høring i Bruxelles. Så et billigt og effektivt europæisk patent endelig kan komme til at gavne innovation og vækst i Europa.

I mellemtiden kan europæerne, blandt hvem mange har advaret mod "amerikanske tilstande" - en situation hvor man kan patentere hvad som helst og sagsøge bukserne af hvem som helst - glæde sig over, at det amerikanske patentsystem er i en form for krise. Kritikken hagler ned over det; opfordringer til kongressen om at gennemføre en reform af patentlovgivningen myldrer frem. Krav om, at lovgivningen skal sikre en mere meningsfuld vurdering af patentansøgningerne, og bedre finansiering skal gøre det muligt for patentmyndighederne at passe deres arbejde ordentligt, kan man kun applaudere. Ligeså at den amerikanske højesteret udviser fornyet interesse for landets patentlovgivning.
For amerikanske mærkværdigheder som eksempelvis kampen for et patent på indbegrebet af en amerikansk børnemad - sammenlagt franskbrød med jordnøddesmør og marmelade - er med til at kaste slagskygger over europæiske patentbestræbelser.

OriginalModTime: 30-03-2006 14:01:20




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere