Her er Googles fremtidsplaner for Android

Der opstår hele tiden mere eller mindre løst funderede rygter og småbidder af officielle oplysninger om fremtiden for Googles mobilstyresystem, Android. Her er en aktuel tilstandsrapport.

I den del af verden, hvor vi holder skarpt øje med Android, har det nu lugtet af usikkerhed i nogen tid.

Lige siden Google introducerede Android 3.0 Honeycomb, der er den version af mobilstyresystemet, der er optimeret til tablet-pc'er, har det ikke skortet på spørgsmål om platformens fremtid, og hvor den er på vej hen.

Det store spørgsmål er selvfølgelig, hvad næste skridt byder på: Vil Honeycomb finde vej til smartphones?

Eller vil alle fremtidige mobile enheder med Android gå den ene af to veje: Smartphone-vejen, der i dag er fyldt med frossen yoghurt (Froyo) og peberkage (Gingerbread), eller tablet-pc-vejen, der føres an af Honeycomb?

Takket være afsløringer fra den netop overståede Mobile World Congress i Barcelona nærmer vi os endelig nogle mere håndgribelige svar.

Sådan er status lige nu

Allerførst får du her en hurtig introduktion til tingenes aktuelle tilstand: Googles seneste udgivelse til smartphones er Android 2.3 Gingerbread.

Google løftede sløret for Gingerbread først i december.

Indtil videre er denne version kun officielt tilgængeligt på Nexus S; resten af sortimentet af smartphones med Android venter stadig på opgraderingen til den søde peberkage-variant. (Langt størstedelen af Android-telefonerne - omkring 89 procent ifølge Googles seneste vurderinger - kører på nuværende tidspunkt version 2.2 eller 2.1.)

Og så er der Android 3.0 Honeycomb, der er den nye version udviklet med særligt henblik på tablet-pc'er.

Denne honningsøde software trådte ind i vores liv i sidste måned, da Google præsenterede et smugkig på platformen. For cirka to uger siden stod Google i spidsen for en mediebegivenhed i Mountain View, hvor virksomheden oplyste flere detaljer om Honeycomb og leverede de første praktiske demonstrationer af tablet-pc'en Motorola Xoom, der inden længe bliver det første produkt, der udkommer med Honeycomb.

Med Honeycomb følger store forandringer af Android-platformen, heriblandt et nyt grafisk udseende, en moderniseret grænseflade til håndtering af multitasking og forbedrede system-notifikationer.

Denne version introducerer også muligheden for at splitte apps op i flere paneler, der kan vises side om side på skærmen.

På trods af den klare orientering mod tablet-pc'er har Google givet adskillige hentydninger om, at Honeycomb eller funktioner fra Honeycomb med tiden vil finde vej til smartphones.

Ved denne måneds Android-mediebegivenhed fortalte repræsentanter for Google mig, at detaljerne stadig ikke var besluttet, men at Honeycombs visuelle elementer næsten helt sikkert vil finde vej til alle Android-enheder - tablet-pc'er som smartphones - på et eller andet tidspunkt i den forudsigelige fremtid.

Jeg forestiller mig, at den eneste rigtige ubekendte er de nævnte app-paneler, der er lavet til at udnytte den større skærm på tablet-pc'er, og som vil være svære at få til at fungere på en skærmstørrelse som på en nuværende smartphone.

Hvad bliver det næste?

Under en præsentation ved Mobile World Congress blev Googles koncernchef, Eric Schmidt, spurgt om de forskellige versioner af Android og om, hvor det hele er på vej hen. Hans svar var meget sigende:

"Vi har et styresystem med navnet Gingerbread til telefoner. Vi har et styresystem, der på nuværende tidspunkt bliver smugkigget på, ved navn Honeycomb til tablet-pc'er," sagde Schmidt.

"I kan forestille jer, at den efterfølgende version vil få et navn, der begynder med 'I', være opkaldt efter en dessert og vil forene de to nuværende versioner."

Der har vi det serveret ret entydigt: Androids to forgreninger til smartphones og tablet-pc'er vil på den ene eller anden facon inden længe smelte sammen.
Men vent, der er mere.

Samtidig på Mobile World Congress annoncerede HTC en hel række nye Android-enheder heriblandt en tablet-pc på syv tommer, der vil køre en ny version 2.4 af Gingerbread. Det betyder formodentligt, at vi vil se mindst en mere væsentlig telefon-fokuseret Gingerbread-udgivelse, før den forenende I-version af Android banker på døren.

Det kan dog ikke komme som nogen overraskelse, hvis man følger med i rygterne.

Vi har i et godt stykke tid hørt om muligheden for en 2.4-udgivelse.

Tidligere på måneden offentliggjorde Android-bloggen Phandroid et rygte om, at Google arbejdede på en version 2.4, der vil levere nogle af funktionerne fra Honeycomb til mobile enheder, der kører Gingerbread.

Et website ved navn Pocket-lint fulgte op med rygter om, at version 2.4 vil være i stand til at køre apps, der ellers specifikt er designet til Honeycomb. Her lyder prognosen, at udgivelsen vil finde sted i april.

En sandwich-is?

Alt det er selvfølgelig stadig ubekræftet, men detaljerne begynder at tage form, i sammenhæng med alt det andet vi hører. Og hvis du for resten undrer dig over det mystiske navn på den ovenfor nævnte I-udgivelse, så er der tilsyneladende tale om Ice Cream Sandwich.

Der er dog endnu en faktor i puslespillet om Googles styresystemer, navnlig Chrome OS. Under sin tale ved Mobile World Congress i denne uge gentog Schmidt, hvad Google hele tiden har sagt: At Chrome OS målrettes til bærbare computere i den mere klassiske forstand med fysiske tastaturer, mens Android er til telefoner og tablet-pc'er.

De to styresystemer er væsensforskellige og til helt forskellige formål. Schmidt oplyste desuden, at de første kommercielle enheder med Chrome OS vil komme på markedet til foråret.

Xoom forventes derimod at blive lanceret inden for det næste par uger. Der er derefter en række andre tablet-pc'er med Honeycomb på vej.

Og hermed afsluttes den aktuelle tilstandsrapport om, hvad der findes af offentligt tilgængelig viden om Googles roadmap for Android. Vi vil utvivlsomt, som tiden går, høre flere detaljer om hvert eneste af vejens små sving, så hold et vågent øje; for i Android-verdenen står tingene ikke stille særligt længe ad gangen.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere