Artikel top billede

Foto: Ernesto Ferreyra.

Det vil koste kassen at udfordre TDC på IP-tv

Skal en landsdækkende udbyder opbygge sin tv-kundebase fra bunden, bliver de første kunder dyrere med nye regler fra IT- og Telestyrelsen.

Inden 15. april er IT- og Telestyrelsen klar med en helt ny prismodel for IP-tv via TDC's net.

De første kunder bliver dyrere at erhverve sig, men til gengæld bliver en stor kundebase billigere end i dag.
 
I dag er prisen fastsat af TDC, men når de nye regler træder i kraft, er priserne reguleret af IT- og Telestyrelsen.
 
De nuværende priser har været stærkt kritiserede af TDC's konkurrenter, Telia og Telenor. Teleselskaberne mener, at prisniveauet for at leje sig ind i TDC's net er så højt, at det ikke er til at drive en tv-forretning via telefonstikket. Telia mener videre, at også det nye udspil er for dyrt.
 
Hele sagens kerne er det, der hedder multicast. Det er den teknologi, som TDC's konkurrenter skal bruge for at udbyde IP-tv, og det er prisen for at leje den, der ifølge Telia og Telenor er alt for høj.

Dyrt at være landsdækkende

TDC's net er inddelt i det, der hedder L2-ringe. Dem er der i alt 164 af i TDC's net, og skal en udbyder være landsdækkende med IP-tv, skal den leje samtlige af disse.
 
Telia, der har 5.000 kunder med IP-tv, er i dag ikke landsdækkende med produktet, fordi det ifølge selskabet er for dyrt at tilbyde det på landsplan med de priser, der er i dag.
 
Computerworld har sammenlignet den kommende og den nuværende prismodel og regnet på, hvad det vil betyde for et selskab med 5.000 kunder, der ønsker at være landsdækkende. 
 
Ifølge beregningerne bliver det 8,3 procent dyrere med den nye prismodel. I dag vil lejeprisen per kunde være 4.456 kroner om året, mens det med den nye model koster 4.825 kroner. Det svarer til henholdsvis 371 og 402 kroner per måned.
 
Derimod begynder den nye prismodel at blive billigere for et teleselskab, når kundemassen overstiger 14.000. 
 
Langt billigere at være stor
TDC har i dag 126.000 kunder med IP-tv, og skulle en konkurrent, der lejer sig ind i TDC's net, have samme kundebase, ville selskabet spare 45 procent med den nye prismodel. Lejeprisen per kunde ville falde fra 426 kroner om året til 235 kroner. Dertil kommer indkøb af indhold oveni for udbyderen. 
 
Som det fremgår af beregningerne, så er der enorm forskel på prisen per kunde, alt efter hvor stor teleselskabet kundebase er. Med den nye prismodel er lejeprisen per kunde reduceret til blot fem procent ved 126.000 frem for 5.000 kunder.
 
Computerworlds beregninger tager udgangspunkt i, at et selskab vil være landsdækkende, og at kunden har adgang til 64 kanaler af 2,9 megabit per sekund.
 
Derudover er der nogle mindre omkostninger til etablering og drift, men det er dog ikke udgifter, der spiller ind i det store regnestykke.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere