Artikel top billede

Midt i en cloud-tid: Tænk jer om en ekstra gang

It-chefen og resten af topledelsen skal tænke sig om en gang mere og involvere organisationen, hvis cloud computing skal skabe nogen værdi.

Hvert nyt paradigmeskift i informationsteknologien har været med til at lulle virksomhedsledere i søvn.

Nye teknologier har ført til nye projekter drevet af ønsket om isolerede besparelser og effektivisering, men det er samtidig sket på bekostning af helheden og sammenhængen med virksomhedernes strategi.

Det mener Casper Kandelsdorff, der efter flere år hos forskellige af it-branchens store leverandører i dag driver konsulentvirksomheden Agitect. Han arbejder ud fra en idé om atomar teknologi, som grundlæggende går ud på at kunne splitte it-processerne i atomer og matche dem med forretningsprocesserne for at sikre den strategiske helhed.

Strategisk udfordring

Her rammer Casper Kandelsdorff lige ned i et emne, som den årlige statusrapport over dansk erhvervslivs it-anvendelse, It i Praksis, sidste år beskrev som en strategisk udfordring:

"De sidste mange års forsøg på at få øget succesraten for it-projekter efterlader fortsat gevinstrealiseringen i en blind vinkel. Bestræbelserne på at levere et produkt inden for aftalt tid, pris og kvalitet sætter for ofte den strategiske målsætning med et projekt i skyggen. Det er derfor påkrævet, at arbejdet med gevinstrealisering som systematisk projektdisciplin udstikker hovedretningen for alle andre projektaktiviteter."

Fik i det, i blev lovet?

Casper Kandelsdorff mener, at det er på tide at stille spørgsmålet: "Fik vi det, vi blev lovet?"

"Svaret skulle gerne føre til en rekonsolidering efter de seneste års mange konsolideringsprojekter med virtualiserede platforme. Mange virksomheder skal nu opgradere, fordi teknologien udvikler sig og opdager, at der er mange processer, som stadig er en udfordring, fordi orkestrering og management ikke var en del af projekterne."

"Man glemte at involvere organisationerne og processerne i infrastrukturprojekterne. Derfor er der behov for at få rekonsolideret - og det er jo bare at tænke sig om en gang mere," siger han.

Infrastrukturtilgang

Agitect og Casper Kandelsdorffs tilgang til it er infrastrukturen. Og netop på det område, som bortset fra bevilling af midler traditionelt er helt overladt til it-cheferne og it-organisationens specialister, ser han et stort behov for at skabe sammenhæng med forretningen.

"Kommer I til at gå public eller private - når vi taler cloud?" spørger Casper Kandelsdorff. "De fleste svarer private," konstaterer han og tilføjer ironisk: "Interessant".

"Interessant svar, fordi du er nødt til at have noget, der er så modulerbart som muligt for at få gavn af cloud computing både public og private. Det er meget kompliceret, men det er afgørende at finde ud af præcis, hvad der skal sendes ud i skyen, hvad det koster og hvorfor."

"Man kan kun få den ønskede effekt, hvis man har styr på processer og infrastruktur. Cloud er skalerbart og muligt at købe efter behov, og det kan sikre, at forretningen bliver adaptiv."

Netop fordi den tætte sammenhæng mellem it-processer og forretningsprocesser er nøglen til succes med cloud computing, så mener Casper Kandelsdorff heller ikke, at faren er særlig stor for, at virksomhedsledere bruge det nye cloud-paradigme til at lulle sig selv i søvn, som med andre teknologi-paradigmer. Muligheden for at gøre forretningen adaptiv er nemlig helt afgørende for konkurrenceevnen.

To veje

Men der er risiko for ikke at nå den ønskede effekt med cloud computing hurtigt nok. Og Casper Kandelsdorff ser to veje til at undgå den risiko: Opkvalificer medarbejderne og drop produktstyringen.

"Kan vi opkvalificere folk? Både i forretning og it skal medarbejderne kunne håndtere den nye virkelighed, hvor forretning og it er helt integreret? It skal ud at spille "hard ball" i forretningen."

"It-beslutninger er alt for produktstyrede. Man har købt et produkt, som så kommer til at diktere, hvad der skal ske i virksomheden. Men i stedet for at give op, skal vi kigge på forretningen og holde blikket der," siger Casper Kandelsdorff.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere