Professor: Mobilrapport har ingen værdi

Dansk professor betegner ny international undersøgelse om sundhedsfare ved brug af mobiltelefoner som værdiløs.

Ifølge en ny international undersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse har offentliggjort, kan personer der har brugt mobiltelefon i mere end 10 år risikere at udvikle en sjælden, godartet knude på hørenerven ved navn akustikus-neurinom. Knuden kan nedsætte hørelsen, give tinitus og i sjældne tilfælde medføre, at man får svært ved at holde balancen. Men professor Albert Gjedde, der er leder af PET-centret på Århus Sygehus, mener at undersøgelsen stort set er værdiløs.

»Den påviser en mulighed for noget, som bør efterprøves nærmere, men den beviser ingen risiko og er ikke andet end en hypotese eller teori. Undersøgelsen har ingen værdi i sig selv,« siger han til Jyllands-Posten.

Undersøgelsen er blevet til i samarbejde mellem England, Danmark, Norge, Sverige og Finland og er en del af det såkaldte Interphone studie, hvor ni andre lande også deltager og prøver at undersøge, om der er sammenhæng mellem mobiltelefoni og udvikling af hjernesygdomme.

I den britisk-nordiske del af undersøgelsen indgik samlet set 678 personer med en godartet knude på hørenerven og 3.553 personer, som ikke har sygdommen som kontrolgruppe.

Albert Gjedde anfægter, at testpersonerne selv skulle huske deres mobilforbrug mange år tilbage - og dermed kan de testpersoner, som har fået sygdommen, have en tendens til at overdrive deres mobilforbrug ubevidst.

Regeringen har afsat 30 millioner kroner til forskning i faren ved mobiltelefoner, men det rækker ikke langt, mener Albert Gjedde, der efterlyser flere penge til forskning på området.

Rapporten har fået Sundhedsstyrelsen til at anbefale, at man sender sms eller bruger head-set i stedet for at ringe fra mobilen på normal vis. Og hvis man skal ringe, anbefales det, at man ikke holder telefonen for tæt på øret. Kræftens Bekæmpelse mener at mobiltelefoner bør bruges med omtanke.

»Vi skal tage resultaterne alvorligt, selvom de ikke er stærke nok til at give en generel advarsel mod brug af mobiltelefoner. Vi vil i Kræftens Bekæmpelse fortsat anbefale, at man bruger mobiltelefoner med omtanke. Det vil sige, at børn, unge og voksne bør benytte sig af håndfrie sæt, og mobiltelefonen bør kun bruges til nødvendige samtaler. Så er man på den sikre side,« siger overlæge Christoffer Johansen fra Kræftens Bekæmpelse, der har repræsenteret Danmark i undersøgelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere