Artikel top billede

Den i dag 39-årige Mark Zuckerberg stiftede Facebook i 2004. (Foto: Anthony Quintano.)

Meta-ejere har på få timer tabt mere end en milliard kroner

Meta-aktien straffes hårdt efter et ellers udmærket regnskab, der udkom i nat. Men stigende udgifter til AI koster aktionærerne dyrt.

Det var et regnskab uden de store overraskelser, som Mark Zuckerberg og Meta, der blandt andet ejer Facebook, Instagram og WhatsApp, kunne præsentere i nat dansk tid.

Alligevel styrtdykker Meta-aktien med et fald på 16 procent i eftermarkedet i USA, og på Børsen i Tyskland, hvor Meta har sin europæiske notering, falder aktien også over 13 procent i skrivende stund.

Faldet betyder, at samtlige Meta-aktionærer har tabt mere end en milliard kroner siden regnskabet blev offentliggjort.

Det skal dog ses i lyset af, at Meta-aktien - efter dagens store kursfald - stadig er oppe 11 procent i indeværende år.

”Det har været en god begyndelse på året,” skriver Mark Zuckerberg, stifter og administrerende direktør i Meta, i regnskabet.

Men hvorfor skal Meta-aktien så have så gedigne tæsk?

Omsætningen stiger med hele 27 procent, hvilket faktisk var en smule mere, end analytikerne havde forventet. Meta har i første kvartal 2024 omsat for 36,46 milliarder dollar, svarende til ca. 254 milliarder kroner.

Det handler formentlig om AI - selvom Zuckerberg forsøger at smigre investorerne med diverse buzzwords:

”Den nye version af Meta AI med Llama 3 er endnu et skridt i retningen mod at bygge verdens førende AI. Vi ser sund vækst på tværs af vores apps, og vi fortsætter med at gøre stabile fremskridt med at opbygge metaverset.”

Men samtidig sagde Facebook-stifteren, at det vil tage år, før Meta kommer i mål med sine AI-projekter – og begynder at tjene penge på dem.

"Historisk set har det at investere i at opbygge disse nye skalerede oplevelser i vores apps været en meget god langsigtet investering for os og for de investorer, der har holdt fast i os. Og de første tegn er også ret positive her,” sagde Zuckerberg ved præsentationen af regnskabet.

”Men at opbygge den førende AI vil også være en større opgave end de andre oplevelser, vi har føjet til vores apps, og det kommer sandsynligvis til at tage flere år," fortsatte han.

Og AI-projekterne bliver også dyrere end forventet.

Meta forventer nu at bruge mellem 35 og 40 milliarder dollar på udvikling af infrastruktur og AI, hvilket er mere end selskabets tidligere prognose, der lød på mellem 30 og 37 milliarder dollar.

”Selvom vi ikke oplyser guidance for år efter 2024, forventer vi, at kapitaludgifterne vil fortsætte med at stige næste år, eftersom vi investerer aggressivt for at understøtte vores ambitiøse AI-forskning og produktudvikling,” skriver selskabet i regnskabet.