Telenor starter krigen om netneutralitet

Telenor i Norge vil kræve penge af YouTube for at garantere høj kvalitet. Danske videotjenester kommer måske også snart til at betale.

Hvis YouTube og andre hjemmesider, der streamer video, vil give deres kunder den bedste kvalitet, så skal de have pungen op af lommen. Internetudbyderne vil ikke betale hele regningen selv.

Sådan lyder en konkret melding fra Telenor i Norge.

”Det er på tide at ændre den model, hvor distributionen af data er gratis for afsenderen,” udtaler Telenors teknologidirektør Rolv-Erik Spilling.

Allerede i 2011 vil Telenor kræve betaling fra eksempelvis Youtube, tv-kanalen NRK og den norske avis VG, som streamer meget web-tv. Hvis firmaerne betaler, vil Telenor garantere den bedste kvalitet, hvis firmaerne ikke vil betale, så bliver deres levende billeder ikke udelukket fra nettet, men deres besøgende må nøjes med den kvalitet, som nettet nu engang tillader på det pågældende tidspunkt.

I de seneste år har debatten om netneutralitet været på et overordnet og diffust plan, men det norske tiltag er et soleklart konkret eksempel på, hvad neutralitet – eller mangel på sammen – kan betyde.

Kritikere mener, at netdiskrimination kan gøre det svært for små opstartsvirksomheder at komme ind på markedet, fordi de ikke har råd til at skaffe sig særbehandling på internettet. Dermed kan resultatet blive, at den største pengetank vinder over det bedste produkt, er frygten.
 

Kunne sagtens forekomme i Danmark

Telenor er også til stede på det danske marked, men her bliver der ikke udskrevet regninger til indholdsleverandører. Endnu.

"Udmeldingen i Norge går på, at det skal være muligt for både slutbrugere og udbydere at gå ind og købe sig til en højere kvalitet. Det basale net, som vi kender det, skal være åbent og uden barrierer, men det skal være muligt at tage betaling for at tilbyde en ekstra service. Det er en nødvendighed for at kunne levere kvalitetstjenester i fremtiden," siger Nicholai Kramer Pfeiffer regulatorisk chef i Telenor i Danmark til ComON.

Han anser det for helt naturligt, at også danske internetudbydere vil begynde at kræve betaling for en garanteret høj kvalitet. Han mener, at for eksempel DR og TV2 allerede får en ekstra service med de såkaldte peeringaftaler, der giver dem direkte adgang til teleoperatørernes net og på den måde undgå flaskehalse.

TV2 afviser at betale for ekstra kvalitet.

"Vi betaler ikke noget for at få vores trafik prioriteret anderledes end andres, og vi går stadig ind for netneutralitet," siger Gregers Wedell-Wedellsborg, der er chef for TV2 Net.


Arbejdsgruppe undervejs

I de danske teleselskabers brancheforening Telekommunikationsindustrien får den norske udmelding direktør Jakob Willer til at spidse ørerne. Han kender ikke til nogen danske selskaber, der pønser på at kræve betaling fra for eksempel YouTube, men han er overrasket over nordmændenes udmelding, fordi en arbejdsgruppe med afsæt i Telekommunikationsindustrien i længere tid har arbejdet på at udforme brancheretningslinjer vedrørende netneutralitet – netop efter norsk model.

De norske teleselskaber har allerede aftalt en branchelinje over for netneutralitet, hvor der er fokus på at undgå diskrimination af tjenester og fokus på at skabe gennemsigtighed.

Jakob Willer ønsker dog ikke regler om, at teleselskaberne ikke må tage penge for at yde ekstra service over for indholdsleverandører til deres netværk.

Norske Telenor er ikke det eneste nordiske selskab, der favoriserer nogle tjenester frem for andre i deres net. Flere svenske teleselskaber vil ikke længere tillade sine kunder at bruge tjenester som Vopium og Skype på deres net.

Den kommende telelov, som endnu ikke er vedtaget i Folketinget, vil give videnskabsministeren mulighed for at definere regler om netneutralitet i Danmark. Det vil i givet fald ske gennem en bekendtgørelse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere