Krav om åbne ACTA-forhandlinger

Med Sverige i spidsen er det lykkedes at skabe enighed i EU-Parlamentet om at kræve åbenhed i ACTA forhandlingerne. I dag skal parlamentet vedtage en resolution, der truer kommissionen med domstolene.

EU-Parlamentet har efter en massiv kampagne fra den svenske regering besluttet at arbejde for åbne forhandlinger om nettet nye grundlov – pirattraktaten ACTA.

Den formelle afstemning finder sted i Europa-Parlamentet senere i dag, men de største partigrupper i parlamentet har forhandlet sig til enighed om en resolutionstekst. Dermed er der 99 procents chance for at teksten bliver vedtaget. Det svenske medlem af Europa-Parlamentet for Piratpartiet Christian Engström mener, det er en ”god dag at være pirat”.

»Det er en meget stærk resolution som ikke efterlader nogen tvivl om, at EU-Parlamentet kræver, at rådet og kommissionen afleverer alle dokumenter om ACTA øjeblikkeligt,« skriver han på sin blog.

Beslutningen er kulminationen på den seneste tids tiltagende kritik af, at verdens mest indflydelsesrige lande i al hemmelighed forhandler om vidtrækkende rammer for internettet. EU's beslutning betyder også, at Danmark bakker op om åbenhed i forhandlingerne. I sidste uge viste et uverificeret hollandsk læk ellers, at Danmark var den største modstander af åbenhed i EU. Den canadiske juraprofessor Michael Geist, der er verdens førende uafhængige ekspert i ACTA forhandlingerne, tror, at den hollandske læk er den direkte årsag til kravet om åbenhed.

»Det viser det betydningen af åbenhed. Det er ikke en tilfældighed, at beslutningen kommer i kølvandet på det hollandske læk, der identificerede, hvilke lande der blokerer for åbenhed. Det bekræfter, at større åbenhed kan føre til direkte politisk handling,« siger Michael Geist til CRN’s søstersite ComON.

Konsensuskrav

EU kan dog ikke alene gennemtrumfe åbenhed i forhandlingerne. Det kræver konsensus mellem alle parter. Det er USA der står bag, og intet tyder på, at de er interesseret i åbenhed.

Parlamenter minder kommissionen om, at de folkevalgte medlemmer har krav på indsigt efter Lissabon-traktatens ikrafttrædelse. EU-Parlamentet kræver, at EU-Kommissionen fremlægger alle dokumenter fra forhandlingerne og gennemfører en grundig analyse af, hvad konsekvenserne kan blive for almindelige borgerrettigheder på nettet. Hvis kommissionen nægter med hensyn til andre landes interesser, så truer parlamentet med at føre sagen for domstolene, og i sidste ende nægte at stemme for. EU-Parlamentet afviser også at stemme for en traktat der indfører three strikes ordningen og fører til at toldere kan gennemrode ens elektroniske udstyr.

I de seneste uger har flere europæiske regeringer udtrykt massiv kritik af ACTA forhandlingerne. Den danske regering har endnu ikke kommenteret ACTA.
Hele teksten kan læses her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere