Artikel top billede

Derfor skal vi ikke måle ansattes Facebook-forbrug

Computerworld mener: I et moderne, videnbaseret samfund giver det ingen mening at måle de ansattes Facebook-forbrug, som man har gjort på Hvidovre Hospital.

Læs også:

Hospitals-ansatte brugte tusindvis af timer på netsurf

Computerworld mener: Forargelsen over de hospitals-ansattes Facebook-forbrug er stor i dagens udgave af Ekstra Bladet.

En undersøgelse på Hvidovre Hospital viser, at "hospitalets ansatte på bare en måned har brugt næsten 4.000 timer på at tjekke Facebook, lede efter en kæreste på dating.dk eller på andre tidsrøvende hjemmesider."

Vicedirektør på Hvidovre Hospital Torben Mogensen udtaler:

"Jeg var ved at tabe næse og mund af overraskelse, da jeg hørte tallene. Jeg vidste godt, at der ville være ikke-relevant trafik, men at det var i det omfang, havde jeg slet ikke forestillet mig."

Et skridt tilbage i udviklingen

Suk, suk og atter suk.

Er vi virkelig ikke kommet videre i moderniseringen af vores arbejdsmarked?

Befinder vi os stadig på et stadie, hvor arbejdsstyrken primært består af passive lønslaver, der stempler ind og ud på minuttet, selv om alle ved, at et videnbaseret samfund hverken kan eller skal bygges på det grundlag?

I en moderne virksomhed - og det er et hospital i den grad - er man dybt afhængig af engagerede, initiativrige medarbejdere, der tror på og bakker op om organisationens virke.

Det er medarbejderne, der skal drive virksomheden frem i kraft af gode idéer, gejst og service i topklasse.

Derfor er det også et skridt tilbage at måle de ansattes surf-forbrug, sådan som man har gjort på Hvidovre Hospital.

Alt det man ikke kan måle

For at begynde med det mest problematiske ved undersøgelsen: Man har målt trafikken på nettet af den simple grund, at man kan.

Hvad man derimod ikke kan er at måle, hvor meget arbejdstid de ansatte bruger til at tale om madopskifter, gå på toilettet, stirre ud i luften eller gå lidt langsommere, når de skal fra den ene ende af Hvidovre Hospital til den anden.

Eller hvor mange SMS'er, de sender, hvor længe de læser avisen, eller hvor ofte de melder sig syge, selv om de i virkeligheden bare pjækker.

Tidsrøvere har alle dage eksisteret. At de nu (også) findes på nettet, hvor man kan tracke trafikken ned i de mindste detaljer, er derfor helt og aldeles uinteressant.

Jo, man kan spærre for Facebook på hospitalets computere, men hvad nytte gør det, når medarbejderne så bare tjekker statusopdateringer fra deres smartphone - eller i stedet lader den der hyggesnak med en god kollega strække sig lidt længere, end den ellers ville have gjort.

Facebook er jo, når alt kommer til alt, bare en digitalisering af den sladder, som alle dage har eksisteret - og alle dage vil gøre det.

Læs også:

Hospitals-ansatte brugte tusindvis af timer på netsurf

Her er problemstillingens kerne

Læs også:

Hospitals-ansatte brugte tusindvis af timer på netsurf

Hvis man endelig vil måle, hvor mange timer, der bliver brugt på eksempelvis at tjekke Facebook i arbejdstiden, bør man som minimum gøre regnestykket op på en anderledes konstruktiv måde, end det er tilfældet i Ekstra Bladet.

Ganske vist lyder 4.000 timer af meget, men tid er jo som bekendt relativ.

Der er 3.400 fuldtidsansatte på hospitalet. Det giver et samlet antal arbejdstimer på rundt regnet 544.000, hvis den månedlige arbejdstid er 160 timer per person.

Hvis man så prøver at dividere det tal med antallet af timer, der bliver brugt på "uartig netsurf," bliver resultatet, at det er 0,7 procent af den samlede arbejdstid.

Om det er for meget, må andre vurdere - men vi tør godt vove den påstand, at det er et tal, der falmer noget, hvis det sættes i relation til, hvor mange sygedage de ansatte har, eller hvor meget tid der bliver brugt på alle mulige andre former for tidsrøvere - som de nævnte eksempler i denne artikel.

Her er den væsentlige problemstilling

Den debat, der bør rejse sig i kølvandet på Ekstra Bladets artikel, er ikke, om de hospitals-ansattes Facebook-forbrug er for højt eller ej.

Nej, den væsentlige debat her handler om, hvordan man bedst muligt får de ansatte til at brænde så meget for deres arbejdsplads, at de giver kunderne - patienterne - den bedste behandling på den mest effektive måde.

At 0,7 procent af arbejdstiden går til ikke-arbejdsrelaterede netbesøg er bedøvende ligegyldigt, hvis medarbejderne de resterende 99,3 procent af tiden elsker deres job så højt, at de løber ekstra hurtigt på gangene, klarer toiletbesøget lidt hurtigere, har lidt færre sygedage og giver patienterne en lidt mere kærlig og personlig behandling.

Facebook-forbruget er ligegyldigt, hvis der er tale om medarbejdere, der ikke bare stempler ind og ud på det eksakte minut, men derimod er et udtryk for det moderne arbejdsliv, hvor grænsen mellem arbejde og privatliv viskes ud.

Om man allerede er nået dertil på Hvidovre Hospital - eller hvordan man kommer derhen - har vi ikke svaret på. Sikkert er det dog, at det at måle Facebook-forbruget er et skridt tilbage, ikke et skridt frem.

Læs også:

Hospitals-ansatte brugte tusindvis af timer på netsurf




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere