Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Skat kræver dine teledata uden retskendelse

Skat vil have teleselskab til at udlevere følsomme oplysninger om konkrete borgeres samtaler uden dommerkendelse. Makker teleselskabet ikke ret, vanker der dagbøder.

Buk eller bød.

Sådan lyder meldingen fra skattefar til et teleselskab, efter Skat har krævet at få udleveret detaljerede og følsomme oplysninger om konkrete danske kunders samtaler og sms'er adskillige år tilbage i tiden uden at aflevere en dommerkendelse.

Det fremgår af breve, som Computerworld har fået forelagt. 
 
Kravet til teleselskabet er ifølge Skat muligt gennem den såkaldte Skattekontrollov, der tvinger teleselskaberne til at udlevere oplysninger om kunderne som led i en såkaldt skatteligning.

Makker teleselskaberne ikke ret, vanker der ifølge brevene fra Skat dagbøder, indtil oplysningerne bliver afleveret.  
 
Vil have detaljerede oplysninger om kunden
Skat er i et af tilfældene specielt interesseret i "oplysninger om, hvilke telefonnumre, der er ringet til" samt "oplysninger om, hvorfra opkaldet er foretaget," helt tilbage til den 1. januar 2008. 

I et andet eksempel beder Skat teleselskabet om "detaljerede regningsspecifikationer i videst muligt omfang" i al den tid, som teleselskabet har haft den konkrete person som kunde. 
 
De data, som Skat vil have fingre i, gør det i princippet muligt for myndigheden at opsætte et detaljeret overblik over, hvem de pågældende danskere har snakket eller sms'et med i alle de år, selskabet har gemt oplysninger om kunden.
 
Samtidig indeholder data fra teleselskaberne informationer om overtakserede sms'er, så det er muligt for Skat at se, hvor mange ringetoner, spil og lotterier, der er købt ind for med telefonnummeret.

Desuden er det muligt at afdække, hvilke lande tele-kunderne har besøgt på et givent tidspunkt ud fra oplysningerne om roaming. 

Kræver dommerkendelse og høj straf 
De data, som Skat forlanger at få udleveret, har landets teleselskaber normalt kun udleveret til politiet og efterretningstjenester i sager om organiseret kriminalitet og terror, hvor strafferammen er mindst seks år.

Og kun efter at myndighederne har fremvist en dommerkendelse. 
 
De detaljerede informationer om telekundernes samtaler og sms'er skal ikke forveksles med de indholdsmæssigt næsten identiske logningsdata, der indsamles ifølge logningsbekendtgørelsen, og som skal slettes efter et år.
 
I stedet er der tale om oplysninger, som teleselskaberne skal gemme på grund af bogføringsloven, og som flere gange har bevirket, at myndighederne har fået udleveret teledata om danskerne, der er langt ældre end de 12 måneder, som den omdiskuterede logningsbekendtgørelse fastsætter.

Teledata kan afgøre skatteforhold 

Når Skat i modsætning til politiet kan kræve oplysningerne om konkrete kunders telefonsamtaler og sms'er udleveret uden dommerkendelse, er det ifølge Skat helt i tråd med lovgivningen. 

Ifølge afdelingsleder hos Skat, Preben Buchholtz, har Skat gennem Skattekontrollovens paragraf 8d mulighed for at få alle oplysninger, som kan være relevante for skatteligningen af en person eller et firma fra en tredjepart.

Det kan eksempelvis være et teleselskab.
 
Ifølge afdelingslederen er tele-oplysningerne relevante i forhold til at kontrollere, om en person eksempelvis har været fraflyttet Danmark eller ej, og om personen dermed er skattepligtig i Danmark.  
 
Han fortæller, at Skat som udgangspunkt er ligeglad med, hvem personen har ringet til.

"Det, som er relevant for os, er i første omgang, om der er ringet fra Danmark til udlandet eller omvendt," siger Preben Buchholtz.
 
Når Skat i flere af brevene til teleselskabet alligevel vil vide, hvem der er ringet til og hvorfra, så skyldes det ifølge Preben Buchholtz, at Skat i hver konkret sag vurderer, hvilke oplysninger, der kan være relevante.
 
"Der kan være tilfælde, hvor man deler telefonerne. Så er det mere relevant at vide, hvem man har ringet til og fra," siger Preben Buchholtz.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere