Teleselskaber har igen udleveret gamle logningsdata

Politi og myndigheder har - igen - fået udleveret logningsdata, efter at data burde være slettet af teleselskaberne. Få forklaringer her.

Læs også:
Teleselskaber fordobler udlevering af logningsdata


Danske teleselskaber har igen i 2009 udleveret logningsdata om danskerne til politiet, selvom data for længst burde have været slettet.

Det fremgår af en afrapportering om myndighedernes brug af loggede data i 2009, indsamlet på grundlag af den omdiskuterede logningsbekendtgørelse.

Lognings-bekendtgørelsen betyder, at informationer om danske borgere, virksomheder og myndigheders tele-, internet- og mail-trafik siden den 15. september 2007 har skullet gemmes af danske tele- og internetselskaber i et år.

Det slog daværende justitsminister Lene Espersen (K) i 2007 fast i et ministersvar et paragraf 20-spørgsmål i forbindelse med den massive debat under indførelsen af logningsbekendtgørelsen.

Ballade om mystiske logningsdata
Det er ikke første gang, at politiet får udleveret data om danske borgere, virksomheder og myndigheder, selvom data for længst burde være slettet.

Sidste år gav afsløringen af teleselskabernes udlevering af logningsdata ældre end 12 måneder således anledning til kritik fra eksperter i persondata, organisationer, og politikere som undrede sig over, hvorfor teleselskaberne gemte logningsdata, som burde være slettet efter et år.

I første omgang havde teleselskabernes interesseorganisation svært ved at forklare de 37 udleveringer af logningsdata.  

Gemmer data i fem år
Senere havde teleselskaberne fundet forklaringen på, hvorfor logningsdata tilsyneladende blev gemt længere end de tilladte 12 måneder.

Forklaringen var, at den såkaldte bogføringslov betyder, at teleselskaberne i fem år skal gemme data, som er stort set er identisk med logningsdata.

Forskellene på de to typer data er marginale, og den største forskel ligger i muligheden for at vide, præcis hvilken internetside en kunde har besøgt på nettet. 

Fire måneder senere offentliggjorde justitsministeriet så en liste over, hvilke teleselskaber der gemmer logningsdata i mere end 12 måneder. Der skete i en længe ventet redegørelse til Datatilsynet om de mystiske logningsdata.

Læs også:
Teleselskaber fordobler udlevering af logningsdata

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TDCH A/S
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Danske regioner vil fortsætte med patientjournal-løsning fra DXC Technology - men Systematic-brok kan tvinge dem til køb af helt andet system
De fem danske regioner frygter at blive tvunget til at købe et nyt patientjournal-system, selvom regionerne gerne vil fortsætte brugen af den nuværende løsning fra DXC Technology. Det kan blive konsekvensen, efter Systematic har brokket sig over, at regionerne vil forlænge systemets support- og vedligeholdesesaftale på ubestemt tid.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.