Artikel top billede

Teleselskaber har igen udleveret gamle logningsdata

Politi og myndigheder har - igen - fået udleveret logningsdata, efter at data burde være slettet af teleselskaberne. Få forklaringer her.

Læs også:
Teleselskaber fordobler udlevering af logningsdata

Danske teleselskaber har igen i 2009 udleveret logningsdata om danskerne til politiet, selvom data for længst burde have været slettet.

Det fremgår af en afrapportering om myndighedernes brug af loggede data i 2009, indsamlet på grundlag af den omdiskuterede logningsbekendtgørelse.

Lognings-bekendtgørelsen betyder, at informationer om danske borgere, virksomheder og myndigheders tele-, internet- og mail-trafik siden den 15. september 2007 har skullet gemmes af danske tele- og internetselskaber i et år.

Det slog daværende justitsminister Lene Espersen (K) i 2007 fast i et ministersvar et paragraf 20-spørgsmål i forbindelse med den massive debat under indførelsen af logningsbekendtgørelsen.

Ballade om mystiske logningsdata

Det er ikke første gang, at politiet får udleveret data om danske borgere, virksomheder og myndigheder, selvom data for længst burde være slettet.

Sidste år gav afsløringen af teleselskabernes udlevering af logningsdata ældre end 12 måneder således anledning til kritik fra eksperter i persondata, organisationer, og politikere som undrede sig over, hvorfor teleselskaberne gemte logningsdata, som burde være slettet efter et år.

I første omgang havde teleselskabernes interesseorganisation svært ved at forklare de 37 udleveringer af logningsdata.  

Gemmer data i fem år
Senere havde teleselskaberne fundet forklaringen på, hvorfor logningsdata tilsyneladende blev gemt længere end de tilladte 12 måneder.

Forklaringen var, at den såkaldte bogføringslov betyder, at teleselskaberne i fem år skal gemme data, som er stort set er identisk med logningsdata.

Forskellene på de to typer data er marginale, og den største forskel ligger i muligheden for at vide, præcis hvilken internetside en kunde har besøgt på nettet. 

Fire måneder senere offentliggjorde justitsministeriet så en liste over, hvilke teleselskaber der gemmer logningsdata i mere end 12 måneder. Der skete i en længe ventet redegørelse til Datatilsynet om de mystiske logningsdata.

Læs også:
Teleselskaber fordobler udlevering af logningsdata
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere