Artikel top billede

Elgiganten må gerne forskelsbehandle ældre kunder

Elgiganten sælger sine varehusprodukter billigere til kunder, der har besøgt forhandlerens hjemmeside. Og det er helt lovligt, selv om det kan gå ud over ældre kunder.

Kunder i Elgigantens varehuse kan få rabat, hvis de har set, om produktet står til en lavere pris på Elgigantens hjemmeside.

Den prisgaranti har fået Forbrugerombudsmanden til at undersøge, om Elgiganten bevæger sig ud på kanten af markedsføringsloven ved at give nogle kunder i de fysiske butikker en lavere pris end andre.
Men firmaets interne prisgaranti er ikke i strid med lovgivningen, har ombudsmanden nu konkluderet.  

"Der er ikke i lovgivningen noget til hinder for, at en erhvervsdrivende automatisk giver et prisnedslag til en kunde, der gør opmærksom på, at varen er billigere i internetbutikken end i den fysiske butik. Der er som udgangspunkt fri prisdannelse på markedet, og der er typisk færre omkostninger forbundet med at drive en internetbutik," udtaler forbrugerombudsmand Henrik Øe i en pressemeddelelse.

Det går ud over ældre forbrugere

Forbrugerombudsmanden påpeger, at Elgiganten skal være opmærksom på, at forskelsbehandlingen kan gå ud over ældre kunder, der ikke er hjemmevant på nettet, eller som slet ikke har adgang til internettet - og derfor ikke finder frem til prisforskellen.

Men selv forskelsbehandlingen er ikke i strid med kravet om god markedsføringsskik.

De netløse kunder kan få adgang og hjælp til at komme på nettet på biblioteket, og der findes ikke et decideret forbud mod aldersdiskrimination i markedsføringsloven, oplyser Forbrugerombudsmanden.

Skal det stå på døren

Hvis det er muligt at få rabat i en forretning, så skal det normalt står på døren til butikken. Det gør det ikke hos Elgiganten. 

Men Forbrugerombudsmanden mener heller ikke, at varehuskæden er forpligtet til at skilte med sin rabat til kunder, der kender priserne i webshoppen.
Ifølge markedsføringslovens §16 om organiseret rabat skal der kun skiltes med rabatmuligheden, hvis der er en tredjepart involveret for eksempel en fagforening eller indkøbsforening, som det kræves medlemskab af. Hos Elgiganten er den skjulte prispolitik et internt anliggende - og så er skiltning ikke påkrævet.

Forbrugerombudsmanden har desuden undersøgt, om Elgiganten glemmer at leve op til sin "loyale oplysningspligt" (købelovens § 76, stk. 1, nr. 3). Paragraffen beskriver, at det kan beskrives som en mangel, hvis kunden ikke har fået alle relevante oplysninger til at bedømme varen i købsøjeblikket.

Men det er ifølge ombudsmandens tolkning ikke ensbetydende med, at forhandlere skal oplyse, at varen kan fås billigere et andet sted.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere