Artikel top billede

Apple truet med stævning i Danmark

Forbrugerombudsmanden har i over et år forsøgt at få Apple til ændre en garanti, som ikke fortjener at blive kaldt garanti.

Forbrugerombudsmanden rasler nu med sablen og varsler stævning mod Apple.

Den amerikanske elektronikproducent og den danske ombudsmand har siden 2010 diskuteret Apples ét årige globale garanti. Forbrugerombudsmanden mener, at Apples garanti er så indviklet og har så mange forbehold, at den ikke kan kaldes en garanti - da den i mange tilfælde forsøger at stille forbrugere dårligere end den lovpligtige beskyttelse.

Men siden 2010, hvor ComON skrev artiklen "Apples danske garanti er lige til skraldespanden", er der ikke sket noget.
Forbrugerombudsmanden forhandler stadig med Apple, oplyser Forbrugerombudsmandens kontor til ComON.

Men "Forbrugerombudsmanden er klar til at stævne Apple, hvis Apple ikke ændrer garantien, så den opfylder markedsføringslovens krav," lyder meldingen.

Forbrugerombudsmandens siger til ComON, at man stadig ikke mener, at Apples garanti opfylder markedsføringslovens krav om, at garantien på en klar og tydelig måde skal oplyse om garantiens indhold, og at garantien skal give forbrugeren en væsentlig bedre retsstilling, end forbrugeren har efter lovens regler.

Men Apple bryster sig stadig med den tvivlsomme garanti.

Den er også gal med Apples forsikring

I aftes satte DR Kontant fokus på lignende problemer med Apples forsikringer, Apple Care, som man ifølge Apple kan købe for at udvide sin garantiperiode til tre år. 

I nogle tilfælde stiller den lovsikrede reklamationsret på to år forbrugerne bedre, end hvis de køber Apple Care. Et faktum som Apple og Apple-forhandleren Humac ofte glemmer at fortælle.

"Der er et hav at af begrænsninger i den her serviceaftale, og man skal lede længe efter for at finde ud af, hvad den egentlig dækker overhovedet. I hvert fald i de første to år, hvor man ikke allerede har en ret efter købeloven. Så at kalde det en garanti de første tre år, en fuldstændig garanti uden at nævne undtagelserne, det mener jeg, er at stikke forbrugerne blår i øjnene," siger forbrugerrådets jurist Tina Dhanda til DR.

DR-programmet viser med tydelighed, at Apple bruger sine betingelser til at vildlede forbrugere, mener Forbrugerombudsmanden.

"I aftes kom det jo for eksempel frem, at Apple ikke mener, at softwareproblemer er omfattet af deres garanti. Men softwarefejl er omfattet af reklamationsretten. Derfor synes vi ikke, at garantien er klar nok, og at den forsøger at stille forbrugere ringere end reklamationsretten," siger til Tina Morell Nielsen, chefkonsulent hos Forbrugerombudsmanden, til ComON.
 
"De må ikke bruge deres garantier til at vildlede forbrugerne, og det mener vi, er tydeligt, at de gør."
Apples danske advokat har ikke ønsket at kommentere sagen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere