Artikel top billede

Netselskaber kan ikke tvinges til at spærre for pirater

Sociale sites som YouTube og Facebook kan ikke tvinges til at spærre for pirat-indhold, lyder den klare afgørelse fra EU.

 Sociale netværkssider som YouTube og Facebook kan ikke tvinges til at installere filtre, der blokerer for piratkopier af musiknumre eller videoer.

Sådan lyder en ny afgørelse fra EU-domstolen, skriver Financial Times.

Afgørelsen er en kold skulder til de selskaber og personer, der har rettighederne til musik og film.

Domstolen mener imidlertid ifølge avisen, at indførelsen af automatisk filtrering vil være i strid med EU-lov.

Et filter vil nemlig ikke skabe en retfærdig balance mellem rettighedshavernes ret til at håndhæve deres intellektuelle rettigheder og netselskabernes ret til at drive online-forretning, hedder det.

EU-domstolen mener, at en bredt gældende forpligtelse til at filtrere indhold vil kunne føre til at 'alvorlig begrænsing' af net-selskabernes 'frihed til at udføre forretning.'

Det skyldes ikke mindst, at det vil kræve, at net-selskaberne installerer omfattende og komplekse overvågningssystemer, som koster mange penge både at købe og drive.

Tidligere afgørelse

Afgørelsen er helt i overenstemmelse med en tidligere afgørelse fra november.

Her afgjorde domstolen, at internet-udbydere heller ikke kunne tvinges til at filtrere indhold.

Det kan du læse mere om her.

Lignende sag i Danmark

Herhjemme har der været en lignende sag, som endte med, at de danske internetudbydere spærrede for adgang til fildelings-siden The Pirate Bay.

Østre Landsret afgjorde 26. november 2008, at Telenor - dengang Tele2 - skulle spærre for adgang til denne side.

Sagen blev siden hen stadfæstet i Højesteret. Det skete 27. maj 2010.

I dag har de store danske internetudbydere modvilligt spærret for adgang til The Pirate Bay. Teleselskaberne har kæmpet imod spærringen, fordi de ikke ønsker at agere politi, har de argumenteret.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere