Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Bagger-opgør i milliard-klassen mørklægges

Mens megen omtale af Baggers smykker udløser kreditorerne gode penge, så er en erstatningssag i milliardklassen lukket land for offentligheden.

Da konkursboet hos IT Factory via en auktion satte nogle smykker til salg, som Stein Bagger havde givet sin daværende kone Anette Uthenthal, var er ingen grænser for mediebetjeningen.

Auktionsfolkene stillede sig op foran enhver lampe, der bare mindede om rampelys, og forsøgte at skabe opmærksomhed om salget på alle tænkelige måder.

Og PR-indsatsen bar frugt.

For smykkerne indbragte mere, end de var vurderet til.

Ja, faktisk sætte Bagger-smykkerne angiveligt auktionsrekord.

Dommer afviser aktindsigt

Anderledes tys tys foregår andre af konkursboets aktiviteter.

Således er en erstatningssag i milliardklassen, hvor revisionsselskabet KPMG og bestyrelsesmedlemmerne i IT Factory, Asger Jensby og Henning Børgesen, afkræves erstatning for svigt, blevet mørklagt.

Svaret på anmodning om aktindsigt i en stribe specifikke dokumenter i den principielle sag er et blankt nej fra rettens formand M. Lerche i Østre Landsret.

"...fremsatte anmodning om aktindsigt kan ikke imødekommes. Retten er hævet," fremgår det af en kendelse fra den 27. januar 2012 fra Østre Landsret.

Advokater stritter imod

Flere af de involverede partner har nemlig modsat sig udlevering af dokumenter.

"Ved skrivelse af 23. januar 2012 har advokat Boris Frederiksen, der er kurator i IT Factory under konkurs, meddelt, at konkursboet er af den opfattelse, at begæringen om aktidsigt bør afslås i sin helhed," står der i kendelsen fra landsretten.

Og opbakningen til at lukke sagen ned for offentligheden, i form af afslag på aktindsigten, bakkes op af advokaten for KPMG.

"På vegne KPMG kan jeg tiltræde den af sagsøgernes advokat fremsatte indsigelse mod, at der meddeles den ansøgte aktindsigt," skriver advokat og partner Søren Lundsgaard fra Lundsgaard og Partnere i en mail den 24. januar 2012. 

Én advokat tillader aktindsigt

Til gengæld lader det til, at Henning Børgesen er den, der har mindst at skjule.

I hvert fald er hans advokat den eneste, der ikke direkte modsætter sig aktindsigten.

"Sagsøgte 3 (Henning Børgesen) ikke har bemærkninger til spørgsmålet om aktindsigt," lyder det i en mail fra den 23. januar 2012 fra advokat Mathias Steinø fra Hafnia Law Firm. 
 
Vidner indkaldes
Erstatningssagen drejer sig om 987 millioner kroner alene i forhold til KPMG og skal afgøre om revisionsselskabet, men også bestyrelsen, svigtede sin rolle i en af landets største erhvervsskandaler.

Af dokumenter, der er sluppet ud om sagen, fremgår det blandt andet, at flere nøglepersoner vil blive indkaldt som vidner.

Blandt andet medejer af Agios United, Allan Vestergaard, der blev slået brutalt ned, men hvis gerningsmænd aldrig blev fundet og retsforfulgt.

Også op imod 200 millioner kroner fra selve svindlen er angiveligt sporløst forsvundet.

Imidlertid lykkes det politiet at få idømt Stein Bagger og Mikael Ljungman fængselsstraffe på syv år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere