Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

IT Factory-kurator kræver 987 millioner af KPMG

I kølvandet på IT Factory-skandalen kræver kreditorerne 987 millioner kroner af revisionsselskabet KPMG.

Læs også: KPMG afviser blankt IT-Factory-krav på 987 millioner.

987.151.142 kroner.
 
Så meget kræver kurator for IT Factory-boet, Boris Frederiksen, af revisor-selskabet KPMG i en kommende erstatningssag.
 
Det fremgår af en stævning dateret 1. oktober 2009 mod KPMG, som Computerworld er i besiddelse af.

Dermed bliver erstatningssagen en af de største i Danmark nogensinde.
 
Kurator peger på, at revisionsselskabet, der reviderede årsregnskaberne for 2005, 2006 og 2007, har fejlet på flere områder.

Læs KPMG's reaktion på stævningen her.

Leasing under vareforbrug

Primært tegner årsregnskaberne, ifølge kurator, ikke et retvisende billede af IT Factorys forretning.
 
Op imod 98-99 procent af omsætningen stammer fra en såkaldt leasingkarrusel, men i regnskaberne for IT Factory står intet om leasingaftaler.

I stedet er de indført under vareforbrug.
 
"Det fremgår hverken direkte eller indirekte af de aflagte årsrapporter for 2005, 2006 og 2007, at "vareforbruget" består af betalte leasingydelser, ligesom leasingaftalerne i det hele er uomtalte i årsrapporterne som i revisionsprotokollaterne for samme år," står der i den næsten 300 lange siders stævning.
 
To almindelige ringbind
Samtidig gør Boris Frederiksen det klart, at det havde været en simpel ting for personer med adgang til endog meget begrænset materiale fra IT Factory, at gennemskue, at en altoverskyggende del af omsætningen stammede fra leasing-aftaler.
 
"En person med kendskab til selskabets omsætning og største kunder ville i øvrigt kunne konstatere denne cirkulære sammenhæng ved en simpel gennemgang af leasingaftalerne og de til leasingaftalerne udstedte købsbilag, der for årene 2005-2008 kan rummes i to almindelig ringbind," skriver han. 
 
Leasing havde afsløret fupnummer
Og det korte af det lange er set med kurators øjne, at fupnummeret ville være blevet afsløret tidligere, såfremt leasing-aftalerne fremgik af regnskaberne.
 
"Korrekt opstillede og reviderede årsrapporter for 2005, 2006 og 2007 ville umiddelbart have ført til aktivitetens ophør, hvorfor kreditorernes tab opstået ved transaktioner gennemført i perioden fra den 16. maj 2006 og fremefter kunne have været undgået," skriver han.
 
KPMG kendte til leasing-aftalernes eksistens, men ikke at de ofte dækkede over fiktive varer, fremgår det at stævningen.
 
KPMG har gentagne gange afvist, at have gjort noget forkert under revideringen af IT Factory-regnskaberne. Læs selskabets kommentar til denne artikel her

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Boris Frederiksen.

Læs også: KPMG afviser blankt IT-Factory-krav på 987 millioner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere