Artikel top billede

Thor Møger Pedersen, skatteminister (SF)

Minister truer telefirmaer: Glem alt om retskendelser

Det er i orden at Skat giver dagbøder til teleselskaber, som nægter at udlevere konkrete borgeres teleoplysniger til Skat uden en retskendelse. Det slår skatteministeren fast.

Skatteminister Thor Møger Pedersen (SF) siger nu direkte god for, at Skat med dagbøder kan tvinge teleselskaber til at udlevere oplysninger om konkrete borgere og virksomheders telekommunikation uden retskendelse.

Det sker i svarene på en sand byge af såkaldte paragraf 20-spørgsmål og udvalgsspørgsmål fra Folketingets Skatteudvalg efter at Computerworls har beskrevet, hvordan Skat i en række breve truer teleselskaber med dagbøder, hvis de ikke udleverer oplysningerne.

Følsomme oplysninger

Teleoplysningerne indeholder en lang række detaljerede data, som kan give Skat et detaljeret overblik over, hvem de pågældende danskere har snakket eller sms'et med i alle de år, selskabet har gemt oplysninger om kunden.

Oplysninger som Politiet og efterretningstjenester skal bruge retskendelser og mistanke om alvorlige forbrydelser for at få fingre i.

Imidlertid giver en paragraf i Skattekontrolloven Skat mulighed for at kræve oplysningerne udleveret hos teleselskaberne uden retskendelse.

Formålet med oplysningerne er ifølge Skat at finde ud af, om en person har betalt det rigtige beløb i Skat. 

Folketingets Skatteudvalg har efter Computerworlds afdækning af problemet spurgt Thor Møger Pedersen, om han synes det er rimelig at Skat afkræver teleselskaberne dagbøder for at nægte at udlevere oplysningerne.  

Dagbøder er rimeligt

"Jeg mener [...], at det er rimeligt, at et teleselskab kan pålægges daglige bøder, når selskabet vægrer sig mod udlevering af oplysninger, som det er forpligtet til," svarer Skatteministeren udvalget.

Svaret er interessant, ikke mindst fordi teleselskabernes interesseorganisation har raset over Skats praksis og opfordret medlemmerne til at nægte at udlevere de følsomme oplysninger om kunderne.

Omvendt har Skat fastholdt muligheden overfor teleselskaberne, men har dog endnu ikke har rejst krav om dagbøder, fremgår det af et andet af de mange svar fra ministeren i sagen.

"SKAT har [...] oplyst, at der indtil videre ikke er varslet dagbøder i Money Transfersagerne[...],"skriver ministeren.

Ifølge Thor Møger Petersen har Skat oplyst ham, at myndigheden i 11 tilfælde sendt breve ud til teleselskaberne i relation til operation Money Transfer, fremgår det af svaret.

Skat har tidligere i flere omgange forklaret, hvorfor teleoplysningerne er interessante, Og hvorfor de har lov til at få dem udleveret uden retskendelse.

Skat har også fortalt, at teleselskaberne i øvrigt tidligere har udleveret de sensitive oplysniger uden ballade.

Brancheforeningen er som nævnt ikke synderligt glad for ideen og har opfordret medlemmerne til at nægte, men er dog i dialog med Skat om spørgsmålet.

Senest har chefjurist Jacob Mchangama hos den borgerlige tænketank Cepos i et notat indgående kritiseret Skats praksis, som han mener overtræder Menneskerettigheds-konventionens sikring af borgere og virksomheders ret til privatliv.

Det har Skat imidlertid kaldt en misforståelse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere