Artikel top billede

Jacob Mchangama er chefjurist i Cepos

Kritik: Derfor kan Skat ikke kræve dine teledata udleveret

Det overtræder en konvention i menneskerrettighedene, når Skat kræver borgeres teleoplysninger udleveret fra danske teleselskaber. Det mener tænketankens Cepos' chefjurist.

Læs også:

Skat kræver dine teledata uden retskendelse

Teleselskaber: Dine teleoplysinger gemmes i fem år  

Skat: Derfor kigger vi dine teledata igennem

Det er en overtrædelse af borgere og virksomheders rettigheder, når Skat kan kræve personfølsomme oplysninger udleveret fra teleselskaber uden at fremvise en dommerkendelse.

Det mener chefjurist hos den borgerlige tænketank Cepos, Jacob Mchangama, der netop har udgivet et notat om sagen.

"Det er efter min opfattelse en overtrædelse af retten til privatliv, når Skat bruger den beskrevne praksis," siger Jacob Mchangama til Computerworld.

Problemet er skattekontrollovens paragraf 8D som tillader Skat at tvinge eksempelvis teleselskaber til at udlevere data om kundernes kommunikation til myndigheden uden en retskendelse.
Dermed har Skat nem afgang til stærkt personfølsomme oplysninger om eksempelvis hvem en person eller virksomhed har kommunikeret med, hvorfra og hvor længe.

Teleoplysningerne er stort set identiske med de omdiskuterede logningsdata, der skal slettes efter et år og som kræver dommerkendelser og straframmer på mere end seks års fængsel for at politiet kan få fingre i data. 

Computerworld har tidligere afsløret metoden, hvor Skat i en række tilfælde har krævet oplysninger om konkrete borgere og i visse tilfælde har fået data udleveret. En praksis som teleselskaberne nu raser over og nægter at efterleve trods trusler om dagsbøder.

Vidtgående indgreb uden retssikkerhed   
Hos Cepos konkluderer Jacob Mchangama at Skat med myndighedens praksis overtræder Menneskerettigheds-konventionens artikel otte, der garanterer individer og virksomheder retten til privatliv. 

"Der er ingen tvivl om, at det her er et indgreb i privatlivets fred. Og hvis et sådant indgreb skal retfærdiggøres, så skal det være foreskrevet ved lov og være proportionalt. Men der er også et kvalitativt krav til sådan en lov," siger Jacob Mchangama i sin argumentation for påstanden.  

Dermed skal loven, i dette tilfælde Skattekontrolloven, ifølge chefjuristen være klar og forudsigelig og indeholde en række retssikkerhedsmæssige garantier for at opfylde kravet. Noget som Skattekontrollovens paragraf 8d ikke opfylder, mener han. 

"Man lægger det fuldstændig op til Skat selv at håndtere loven. De kan med andre ord skalte og valte. Og det er problematisk både i forhold til legitemitetskravet og proportionalitetsprincippet i Menneskerettighedskonventionens artikel otte," siger han.    

"Man bruger et meget intensivt og vidtgående indgreb i personlige oplysninger uden at der er konkret mistanke, og der er ingen retssikkerhedsgarantier. Der er ikke krav om retskendelse og man kan ikke klage," siger Jacob Mchangama.

Opfordrer til at prøve sagen

Ret beset kan chefjuristen ikke kalde Skats praksis for en overtrædelse af Menneskerettighedskonventionen, før der har været ført en sag ved domstolene.

Noget som Cepos dog ikke selv vil forsøge sig med, fortæller han.

"Vi fører jo ikke sager, men det kunne jo være interessant, hvis der var nogen, der gad føre sagen - i første omgang ved danske domstole," siger han.

Han peger på, at flere teleselskaber allerede har nægtet at udlevere teleoplysninger om deres kunder til Skat, hvilket teleselskaberne kan risikere tvangsbøder for.

"Så kunne man godt forestille sig, at det ville ende i retten. Og der vil jeg så anbefale at lægge vægt på de ting, som jeg beskriver i notatet, " siger Jacob Mchangama.

Teleselskaber: Derfor vil vi ikke føre sagen

Lovgivere bør modernisere loven

Hos teleselskabernes interesseorganisation Telekommunikations-industrien fortæller direktør Jakob Willer, at teleselskaberne er i dialog med Skat om, på hvilke områder parterne er juridisk uenige om, hvor langt Skattekontrolloven rækker. 

"Jeg synes at det er et interessant notat, som Cepos har skrevet. Og jeg vil heller ikke afvise, at det er et argument, vi kunne finde på at bruge. Men jeg kan ikke forestille mig, at vi som teleselskaber vil påtage os at føre en sag alene for at få afklaret, om det er i strid med menneskerettighederne" siger han.

Han mener ikke, at det er telebranchens ansvar at sørge for at dansk lovgivning overholder menneskerettighederne.

"Hvis der er noget der tyder på, at skattelovgivningen i Danmark er i strid med menneskerettighederne, så synes jeg bestemt, at det er lovgivernes ansvar at se på det. Man skal ikke vente på, at vi fører en sag på det," siger Jakob Willer. 

Samme opfordring kommer Jacob Mchangama fra Cepos med.

"Skattekontrollovens § 8 D bør derfor revideres, således at den bliver tidssvarende og afbalanceret og klart afgrænser skattemyndighedernes beføjelser således, at der gælder de samme principper for SKAT, som når politi og PET skal have udleveret personfølsomme oplysninger," skriver han i notatet.

Skat: Kontrollen er ikke retsstridig
Hos Skat er man ikke overraskende uenige i Cepos udlægning af problematikken med brevene til teleselskaberne.

Det fortæller jurist hos Skat, Marit Abel, der også er kandidatstipendiat ved Århus Universitet, hvor hun forsker i netop Skats kontrolbeføjelser og politiets efterfortskningsmidler i et retsikkerhedsmæssigt perspektiv.  

"Skats kontrolbeføjelser er ikke retstridige. Men man kan vel godt ønske sig, at lovgiver præciserede de enkelte bestemmelser for at fjerne den usikkerhed, der tydeligvis er, og som tager højde for den udvikling, der er på vej," siger hun til Computerworld. 

Hun peger på, at Skattekontrolloven løbende er moderniseret, og at paragraf 8d ikke er et tvangsindgreb, men en oplysningspligt.

Derfor kan Skat ikke tilkalde politiet for at tvinge teleselskaberne til at udlevere oplysningerne, men kun pålægge daglige bøder, som i øvrigt kan påklages, fortæller hun. 
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.