Artikel top billede

Skats trusler virker: Har før fået udleveret teledata

Skat har flere gange uden retskendelse modtaget oplysninger fra teleselskaber om konkrete borgere. Trusselsbreve fra Skat til selskaberne med krav om udlevering har virket.

"Der er flere, der har leveret."
 
Sådan siger afdelingschef hos Skat, Preben Buchholtz, om successen med de breve, hvori myndigheden kræver følsomme oplysninger om borgernes kommunikation udleveret uden dommerkendelse hos danske teleselskaber.
 
Dermed er der ifølge Skat tale om en ny problemstilling, når nogle teleselskaber ikke længere vil følge det krav, som Skat fremsætter i brevene til flere teleselskaber. 
 
Preben Buchholtz vurderer, at årsagen til at teleselskaberne er begyndt at stille spørgsmål kan skyldes, at Skat med projekt 'Money Transfer' pludselig har mange folk i gang med denne type skattesager. 

Du kan læse mere om Skats begrundelse for at kræve teleoplysningerne udleveret her.  

Har afleveret hidtil

Har I fået noget ud af teleselskaberne med de her breve?
 
"Jamen, det har vi. Der er flere, der har leveret. Men jeg kan konstatere, at de er begyndt at stille modspørgsmål. Skal vi nu levere i det her omfang? Om det er ressourcer eller hvad hensigten er, det ved jeg ikke," siger Preben Buchholtz.  
 
Han peger på, at en stigning i antallet af breve til teleselskaberne som følge af Skats fokus på blandt andet skattepligt i Danmark, kan have fået teleselskaberne til at blive modvillige. 
 
Ifølge Computerworlds oplysninger er det tidskrævende og dermed dyrt for teleselskaberne at samle de personfølsomme data om kunderne sammen i firmaernes bogføringsdata. 

Noget, som Skat i brevene fortæller teleselskaberne, at de har pligt til at udlevere, uden at få penge for arbejdet.      
 
Har teleselskaberne udleveret materiale, uden at I har givet dem en dommerkendelse?
 
"Ja. Indtil videre har der ikke været problemer. Men jeg har fået nogen respons fra medarbejdere, hvor teleselskabet ikke har villet efterkomme det," siger Preben Buchholtz. 
 
Teleoplysninger har afgjort skattesager
Han fortæller, at teleselskabernes modvilje betyder, at Skat nu vil gå i dialog med selskaberne på mere overordnet niveau.
 
"Vi må have en diskussion med deres juridiske afdeling," siger han.  
 
Han fortæller, at oplysninger fra teleselskaberne har været med til at afgøre skattesager, fordi Skat med viden om borgernes telefoni har kunnet bestemme borgernes såkaldte livsinteresse, og dermed om der skal betales skat i Danmark.
 
"Derfor er teleoplysninger relevante i forhold til at lave en ordentlig skatteligning," siger afdelingschefen. 
 
Spørger om teleoplysinger, når det giver mening
Hvor mange selskaber har I spurgt til fornyligt?
 
"Det har jeg ikke overblik over. Vi bruger det her som et af mange redskaber og henvender os til dem i konkrete enkeltsager. Vi kan henvende os til alle mulige ifølge skattekontrolloven. Og her har vi så rettet henvendelse til teleselskaberne, og der er så kommet nogle svar, hvor vi må tage en snak med teleselskabet, om vi kan blive enige om rækkevidden af skattekontrolloven," siger Preben Buchholtz. 
 
Han fortæller, at Skat dermed ser på hver enkelt sag og spørger teleselskaberne om oplysninger, når det giver mening.
 
"Men det er klart, at hvis vi massivt sætter ind mod det her (Operation Money Transfer), så er der nogle sager, hvor vi spørger teleselskaberne. Derfor kan det godt ske, at teleselskaberne føler, at det lige pludselig er mange sager," siger Preben Buchholtz. 

Bøder af ukendt størrelse

I brevene til teleselskaberne truer Skat med dagbøder, hvis firmaerne ikke makker ret og udleverer teleoplysningerne på de borgere, der spørges til.

Han forklarer, at der ikke er faste rammer for bøderne, og at det er lagt ind under dagbøde-institutionen. Det betyder, at bøden fastsættes i forhold til, hvem man er i dialog med. Derfor kan han ikke sige, hvor meget dagbøderne kan løbe op i.   
 
"Det har jeg slet ikke vurderet. Nu tager vi dialogen. Jeg går da ikke ud fra, at vi kommer ud i den situation. Den situation forholder jeg mig til, hvis den skulle opstå," siger afdelingschefen og understreger, at Skat meget gerne vil i dialog med branchen for at undgå at tage den samme diskussion i forskellige fora.
 
Siden har telebranchens interesseorganisation Telekommunikationsindustrien indvilget i at mødes med Skat om problemstillingen.

Brancheforeningen har samtidigt rådet teleselskaberne til at nægte at udlevere borgernes teleoplysninger uden en dommerkendelse.

Læs også:

TDC til Skat: Nej, I får ikke kundernes teleoplysninger.

Skat kræver dine teledata uden retskendelse.

Teleboss: Nægt at udlevere danskernes data til Skat.

Derfor har Skat ret til at snage i dine teledata.

Skat: Derfor kigger vi dine teledata igennem.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere