Artikel top billede

Skats trusler virker: Har før fået udleveret teledata

Skat har flere gange uden retskendelse modtaget oplysninger fra teleselskaber om konkrete borgere. Trusselsbreve fra Skat til selskaberne med krav om udlevering har virket.

"Der er flere, der har leveret."
 
Sådan siger afdelingschef hos Skat, Preben Buchholtz, om successen med de breve, hvori myndigheden kræver følsomme oplysninger om borgernes kommunikation udleveret uden dommerkendelse hos danske teleselskaber.
 
Dermed er der ifølge Skat tale om en ny problemstilling, når nogle teleselskaber ikke længere vil følge det krav, som Skat fremsætter i brevene til flere teleselskaber. 
 
Preben Buchholtz vurderer, at årsagen til at teleselskaberne er begyndt at stille spørgsmål kan skyldes, at Skat med projekt 'Money Transfer' pludselig har mange folk i gang med denne type skattesager. 

Du kan læse mere om Skats begrundelse for at kræve teleoplysningerne udleveret her.  

Har afleveret hidtil

Har I fået noget ud af teleselskaberne med de her breve?
 
"Jamen, det har vi. Der er flere, der har leveret. Men jeg kan konstatere, at de er begyndt at stille modspørgsmål. Skal vi nu levere i det her omfang? Om det er ressourcer eller hvad hensigten er, det ved jeg ikke," siger Preben Buchholtz.  
 
Han peger på, at en stigning i antallet af breve til teleselskaberne som følge af Skats fokus på blandt andet skattepligt i Danmark, kan have fået teleselskaberne til at blive modvillige. 
 
Ifølge Computerworlds oplysninger er det tidskrævende og dermed dyrt for teleselskaberne at samle de personfølsomme data om kunderne sammen i firmaernes bogføringsdata. 

Noget, som Skat i brevene fortæller teleselskaberne, at de har pligt til at udlevere, uden at få penge for arbejdet.      
 
Har teleselskaberne udleveret materiale, uden at I har givet dem en dommerkendelse?
 
"Ja. Indtil videre har der ikke været problemer. Men jeg har fået nogen respons fra medarbejdere, hvor teleselskabet ikke har villet efterkomme det," siger Preben Buchholtz. 
 
Teleoplysninger har afgjort skattesager
Han fortæller, at teleselskabernes modvilje betyder, at Skat nu vil gå i dialog med selskaberne på mere overordnet niveau.
 
"Vi må have en diskussion med deres juridiske afdeling," siger han.  
 
Han fortæller, at oplysninger fra teleselskaberne har været med til at afgøre skattesager, fordi Skat med viden om borgernes telefoni har kunnet bestemme borgernes såkaldte livsinteresse, og dermed om der skal betales skat i Danmark.
 
"Derfor er teleoplysninger relevante i forhold til at lave en ordentlig skatteligning," siger afdelingschefen. 
 
Spørger om teleoplysinger, når det giver mening
Hvor mange selskaber har I spurgt til fornyligt?
 
"Det har jeg ikke overblik over. Vi bruger det her som et af mange redskaber og henvender os til dem i konkrete enkeltsager. Vi kan henvende os til alle mulige ifølge skattekontrolloven. Og her har vi så rettet henvendelse til teleselskaberne, og der er så kommet nogle svar, hvor vi må tage en snak med teleselskabet, om vi kan blive enige om rækkevidden af skattekontrolloven," siger Preben Buchholtz. 
 
Han fortæller, at Skat dermed ser på hver enkelt sag og spørger teleselskaberne om oplysninger, når det giver mening.
 
"Men det er klart, at hvis vi massivt sætter ind mod det her (Operation Money Transfer), så er der nogle sager, hvor vi spørger teleselskaberne. Derfor kan det godt ske, at teleselskaberne føler, at det lige pludselig er mange sager," siger Preben Buchholtz. 

Bøder af ukendt størrelse

I brevene til teleselskaberne truer Skat med dagbøder, hvis firmaerne ikke makker ret og udleverer teleoplysningerne på de borgere, der spørges til.

Han forklarer, at der ikke er faste rammer for bøderne, og at det er lagt ind under dagbøde-institutionen. Det betyder, at bøden fastsættes i forhold til, hvem man er i dialog med. Derfor kan han ikke sige, hvor meget dagbøderne kan løbe op i.   
 
"Det har jeg slet ikke vurderet. Nu tager vi dialogen. Jeg går da ikke ud fra, at vi kommer ud i den situation. Den situation forholder jeg mig til, hvis den skulle opstå," siger afdelingschefen og understreger, at Skat meget gerne vil i dialog med branchen for at undgå at tage den samme diskussion i forskellige fora.
 
Siden har telebranchens interesseorganisation Telekommunikationsindustrien indvilget i at mødes med Skat om problemstillingen.

Brancheforeningen har samtidigt rådet teleselskaberne til at nægte at udlevere borgernes teleoplysninger uden en dommerkendelse.

Læs også:

TDC til Skat: Nej, I får ikke kundernes teleoplysninger.

Skat kræver dine teledata uden retskendelse.

Teleboss: Nægt at udlevere danskernes data til Skat.

Derfor har Skat ret til at snage i dine teledata.

Skat: Derfor kigger vi dine teledata igennem.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere