Artikel top billede

Microsoft opretter open source-datterselskab

Softwaregiganten udskiller sine open source-aktiviteter i et særligt selskab, der skal fungere som et brohoved til åben software.

Computerworld News Service: På trods af et historisk set anstrengt forhold til åben software udgør oprettelsen af datterselskabet Open Technologies det seneste initiativ i Microsofts forsøg på forsoning med open source-bevægelsen - og fungerer samtidig som beskyttende forholdsregel.

Jeffrey Hammond, der er ledende analytiker hos Forrester Research, vurderer, at oprettelsen af Microsoft Open Technologies har to formål.

"Jeg tror, at Microsoft ønsker at involvere sig noget mere med open source-community'et. Og for at gøre det er selskabet nødt til oprette en slags firewall for at beskytte den IP, der er i dets forretningsmiljø," siger han.

"Grundlæggende ønsker Microsoft at have en måde, hvorpå selskabets advokater kan lade selskabet deltage i open source-miljøer og endda samarbejde med dem uden risiko for at inficere eksisterende produkter."

Leverandørerne kredser

Den nuværende generation af udviklere - som Hammond kalder "Github-generationen" - har stærkt fokus på at samarbejde med folk inden for open source-software, som på kort tid er blevet meget mere afgørende i markedet for forretningssoftware.

"Disse communities udgør nu en slags planeter, som leverandørerne kredser om," siger han.

Microsofts nye fokus på åbne standarder og interoperabilitet kan ifølge Hammond vise sig at resultere i de største udfordringer for konkurrenter såsom VMware.

Virtualiserings-specialistens forhold til leverandørerne af open source-cloud har for nylig taget en forkert drejning.

Analytiker Jay Lyman fra 451 Research maler et lignende billede.

"Jeg tror, at dette initiativ er godt for Microsoft, i den forstand at det viser en fortsat udvikling og modning af Microsofts strategi, overvejelser og teknologi i relation til open source-software ... og jeg tror, at det vil hjælpe Microsoft til at styrke sit eget community og øge antallet af sine egne udviklere og brugere på visse nøgleområder," siger han.

Cloud og virtualisering er "absolut" vigtige faktorer i Microsofts nye åbenhed, vurderer Lyman.

Det er også vigtigt ikke at forveksle åbenhed med altruisme, bemærker han.

"Microsoft gør ikke dette for at hjælpe open source-software, Microsoft gør dette for at hjælpe Microsoft," siger han. "Og det er helt legitimt ... open source-software ligger til grund for stort set al cloud computing."

Læs også:

Derfor er Linux død som en sild på din pc.

Microsoft blandt verdens største Linux-bidragsydere.

Første open source-firma runder en milliard dollar.

Sådan reagerer open source-folkene på meldingen

Derudover er det muligt, at oprettelsen af et separat selskab er tegn på, at der er uenighed blandt nogle af Redmonds nøglebeslutningstagere.

"Dette viser, at selskabet overordnet set stadig er usikker på, hvordan selskabet skal forholde sig til open source-software og hvor open source-software passer ind eller ikke passer ind hos Microsoft," siger han.

Selvom reaktionen blandt open source-folket på Microsofts nye initiativ har været relativt dæmpet, så byder topchef for Canonical, Jane Silber, det nye selskab velkommen:

"Det er opmuntrende at se førende selskaber som Microsoft anerkende værdien af open source og den rolle, åben software spiller i branchen."

Også Paul Cormier, der er chef hos Red Hat, skriver i et officielt blogindlæg, at selskabet byder velkommen til Microsofts større deltagelse i open source-verdenen.

"Det er vores håb, at denne formelle bekendtgørelse signalerer, at Microsoft forpligter sig til at engagere sig i open source-miljøerne på en måde, der i sidste ende vil give større valgmulighed i markedet. En åben verden er en bedre verden," skriver han.

Ikke desto mindre fremhæver en række diskrete referencer i Cormiers udtalelse om Microsofts tidligere turbulente forhold til open source og selskabets "overraskende" kovending den dybe mistillid, som mange i open source-miljøet stadig føler over for softwaregiganten.

Flere udfordringer foran sig

Lyman mener, at det er Microsofts ansvar at forbedre sit renommé hos open source-folket ved hjælp af fuld deltagelse og en meningsfuld indsats. Selskabet har dog en hel del udfordringer foran sig.

"Denne dikotomi eksisterer fortsat - er Microsoft for eller imod open source?" siger Lyman. Selvom Microsoft med oprettelsen af Open Technologies utvivlsomt placerer en fod i tilhængerlejren, så vurderer Lyman, at det stadig er for tidligt at sige, at selskabet støtter open source fuldt ud.

Hammond argumenterer dog for, at man ikke nødvendigvis bør være så skeptisk overfor Open Technology.

"Kritikere vil altid være meget mistænksomme, hvad angår Microsofts motiver, men for mig at se er Microsofts handlinger ikke væsentligt forskellige fra, hvad IBM gør, eller hvad Google gør. Selskabet starter måske lidt længere tilbage i overvejelserne, på grund af hvor dominerende det var i æraen med kommerciel software ... men jeg kan ikke se, hvordan Microsoft gør noget anderledes end enhver anden stor softwareleverandør, der er ved at erkende, at det der sker inden for open source, har en praktisk betydning," forklarer han.

Selvom Microsoft - varsomt - tager open source mere og mere til sig, vil selskabets som altid have fokus på bundlinjen.

"Virkeligheden er den, som Red Hat har bevist, at man kan tjener milliarder i open source-market," bemærker Hammond.

Den virkelighed ligger utvivlsomt Microsofts chefer på sinde, nu hvor selskabet skuer mod en mere åben verden.

Læs også:

Derfor er Linux død som en sild på din pc.

Microsoft blandt verdens største Linux-bidragsydere.

Første open source-firma runder en milliard dollar.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere