Første open source-firma runder en milliard dollar

Første open source-softwarevirksomhed nogensinde har opnået en årlig omsætning på mere en milliard dollar.

Computerworld News Service: Red Hat er den første virksomhed med speciale i open source-software, der har opnået en årlig omsætning på over en milliard dollar (cirka 6,3 milliarder kroner).

Det fremgår af selskabet årsregnskab for 2012, der sluttede 29. februar.

Regnskabet viser en årsomsætning på 6,3 milliarder kroner, hvilket er 25 procent mere end året før, og et nettoresultat på 817,6 millioner kroner, hvilket udgør en væsentlig stigning fra 598,4 millioner kroner året før.

At overskride denne milepæl på en milliard dollar er et stærkt "budskab om open source og om hvor udbredt open source er. Meget få selskaber har været i stand til at opnå denne milepæl," siger topchef Jim Whitehurst i et interview.'

"Det siger en hel del, at det er lykkedes for os med en radikalt anderledes forretningsmodel."


Med denne høje årsomsætning er Red Hat kommet i en relativt eksklusiv klasse af mellemstore virksomheder, der producerer forretningssoftware, såsom OpenText (der opnåede en årsomsætning på en milliard dollar i 2011) og Nuance Communications (der opnåede en årsomsætning på 1,3 milliard dollar i 2011).

Det magiske mål
"Dette tal er et form for magisk mål for it-virksomheder," siger Charles King, der er chefanalytiker hos Pund-IT.

Selvom det er en arbitrær milepæl, så er det en god indikator for, at selskabets chefer for fundet en opskrift ikke alene på succes men på vedvarende succes.

Endnu mere betydningsfuldt er det måske, at Red Hats succes beviser, at open source-software faktisk kan udgøre grundlaget for en realistisk forretningsmodel.

""Red Hats succes er et udtryk for den rolle, selskabet spillede i at gøre Linux mainstream, og for den fortsatte bevægelse mod brug af open source i erhvervslivet," udtaler Mark Shuttleworth, der er stifter af Canonical, der står bag Linux-distributionen Ubuntu.

Da Red Hat blev børsnoteret i 1999, stod det ikke klar, om man kunne tjene penge på open source-software.

Selvom open source-software på daværende tidspunkt i udbredt grad blev brugt på universiteter og af teknisk kyndige, så var erhvervslivet stadig varsomt på grund af bekymringer om sikkerheden samt behovet for at kunne holde en leverandør ansvarlig, hvis noget skulle gå galt.

Desuden undrede det investorerne, hvordan en softwarevirksomhed kunne tjene penge, når kildekoden til dens software samtidig var frit tilgængelig.

"Mange i it-miljøet var enige om, at open source var en tåbelig, post-hippie-agtig ting," fortæller King.

Red Hats grundlæggende forretningsmodel består af at gøre kildekoden frit tilgængelig men i stedet at tage penge for abonnementer på en professionel support.

Den model kopieres i dag - i mindre skala - af en bred vifte af open source-softwarevirksomheder såsom Eucalyptus (der laver cloud computing-software), Alfresco (der laver content management-software) og Jaspersoft (der producerer business intelligence-software). Også store it-leverandører som Oracle, IBM og Dell tilbyder noget af deres software som open source.

Selv verdens største leverandør af proprietær software, Microsoft, eksperimenterer med open source via projektet Codeplex.

"I dag er vi der, hvor samarbejde online er et meget bredt accepteret koncept," siger King.

"Red Hat drives ekstremt effektivt og den kollaborative udvikling betaler sig for alle i økosystemet," siger Jim Zemlin, der er executive director for The Linux Foundation. Han bemærker, at selskabet er en af de største bidragydere til kildekoden af Linuxkernen.

"Dette engagement i forhold til kollaborativ udvikling er en af de vigtigste ingredienser for Red Hats succes."

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Michael Meister fik et tilbud, han ikke kunne sige nej til: Her er hans plan som ny topchef for Cibicom
Interview:Michael Meister forlader snart IT Relation til fordel for rollen som topchef i danske Cibicom, hvor han skal være med til at sætte fart på væksten. Se hans plan for selskabet her.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Fri medarbejdermobilitet - med digital bodyguard
Om at gå fra adgangsstyring på personniveau til adgangsstyring på desktopniveau. I takt med at flere og flere medarbejdere arbejder remote og logger på jeres systemer og netværk uden for virksomhedens sikkerhedsværn, risikerer de at efterlade døren til forretningen på klem. Dermed bliver endpoints som pc’ere, Mac’s og servere et oplagt mål for hackere, som vil ind i virksomhedens infrastruktur. I blandt sker det også, at medarbejdere udnytter deres privilegerede adgangsrettigheder til skadelige formål. Det er derfor mere aktuelt end nogensinde at rette opmærksomheden mod jeres endpoints og de rettigheder, der ligger her.