Artikel top billede

Derfor er Linux død som en sild på din pc

ComputerViews: Linux buldrer afsted, når det gælder servere. Når det gælder desktop-computere har Linux ingen fremtid.

ComputerViews: Linux har i de seneste år manifesteret sig som en særdeles solid og brugbar platform, når det gælder servere.

Men når det gælder markedet for styresystemer til desktop-computere, er Linux en død sild, og måske kan vi med de seneste års udvikling se en klar aftegning af, hvor Linux egentlig har sin styrke.

På serversiden buldrer Linux nemlig fortsat fremad. Der er lidt forskellige estimater af markedsandelen, men meget tyder på, at der i dag kører Linux på mere end hver femte server derude.

Mægtige amerikanske Amazon har for eksempel mere end en halv million Linux-servere kørende i datacentre verden over.

Samme billede gør sig gældende i mange andre virksomheders it-miljøer, hvor Linux på mange måder er svær at komme uden om - solid, driftsikker, til at skrue på, stram og effektiv.

Det understreges yderligere af, at Microsoft i det seneste år pludselig er dukket op som en af de største bidragsydere til Linux, hvilket du kan læse mere om her.

For de dedikerede nørder

Når det gælder om at nå ud til de brede masser på de personlige computere er billedet noget anderledes.

Her er styresystemet Linux skubbet så langt bag af dansen, at det er umuligt at se en fremtid, hvor andre end de få dedikerede nørder anvender en Linux-distribution som styresystem.

Når det gælder styresystemer til computere, er Microsofts Windows ifølge tal fra Net Applications fortsat kongen med en global markedsandel på omkring 92 procent.

Mac OS er nærmeste 'udfordrer' med en markedsandel på ungefær syv procent.

De forskellige Linux-distributioner har omkring én procent.

Apples andel er i øvrigt vokset ganske pænt i de seneste år.

Kender du nogen?

Kigger du rundt på dine naboer, kolleger og familiemedlemmers computere, er det mit bud, at du ikke finder en eneste, der anvender Linux som styresystem.

Derfor kan Linux ikke få fat på desktoppen

En del har prøvet - ikke mindst for nogle år siden, hvor det var moderne at fifle lidt med især Ubuntu - men meldingen var ret enslydende:

Ubuntu fungerede sådan set ok, men var også lidt besværlig, fordi brugeren var nødt til at finde nye arbejdsgange til selv ret almindelige ting, som brugeren kendte så godt fra Windows.

Det er velkendt, at Linux-miljøet er yderst entusiastisk og hjælpsomt, og det er altid muligt at indhente massevis af gode råd og vejledning på ingen tid.

Men hvad hjælper det, når der ikke er deciderede forbedringer i vente ved at skifte?

For en Windows-bruger - som de fleste af os er - stod indsatsen ikke mål med gevinsten. For selv i bedste fald var Ubuntu ikke bedre - højst lige så god - som Windows.

Synkronisere dybt

Og den vurdering er ikke blevet mindre aktuel i denne tid, hvor vi i stigende omfang forventer, at man kan synkronisere dybt ned i virksomhedens systemer og på tværs af platforme og mobiltelefoner, computere og tablet-computere og så videre.

Her sidder Microsoft fortsat i en uhyre stærk position med sin enorme udbredelse, når det gælder software af enhver art.

Og når det gælder markedet for mobile styresystemer, er det Apple, der dominerer.

Og Apple er med sin lukkethed, sin centrale styring, sit tunge fokus på enkelthed og brugervenlighed på mange måder lige det modsatte af det åbne og fleksible og detalje-elskende Linux-community.

Nej, Windows er ikke perfekt og nøj, hvor er der bare mange funktioner, som der ikke er brug for.

Og jo, Apple holder kortene tæt til kroppen og er lukket land og vil ikke dele noget som helst.

Og jo, både Microsoft og Apple tænker kun på at skovle penge ind.

Mens Linux er åben, fri og for alle, og ingen udbytter nogen, og alt er godt.

Den mest besværlige løsning

Til gengæld er Linux-distributionerne til computerne ikke målrettet den almindelige bruger, som de kommercielle systemer er, de mangler den målrettede support, de spiller ikke som brugeren er vant til, de er på den måde krævende, besværlige og kræver en indsats og en interesse for at dykke ned og lære at gøre tingene selv.

Hvilket alt sammen er guf for den interesserede it-mand, der som en sidegevinst kan få gøre sit styresystem til en slags politisk statement om åbenhed og frihed.

Men det er ikke noget, som man får nogen udbredelse af. Her tæller kun brugervenlighed og gamle vaner.

Anderledes ser det ud for tiden på mobility-markedet, hvor Linux-baserede Android som bekendt har rigtigt godt fat, selv om Google nu aldrig har markedsført Android som Linux.

I kølvandet på den store udbredelse er til gengæld kommet mange sikkerheds-bekymringer på det relativt ustyrede og åbne Android-miljø.

Det ændrer imidlertid ikke på, at Linux er død og færdig på desktoppen. Men stærk og vital på serverne - altså i et miljø med teknisk kyndige og vidende it-folk.

Og det er her, at Linux hører hjemme og har en fremtid. Ikke på pc'erne i folks stuer eller på deres arbejdspladser.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Microsoft liner op til den store produktkavalkade: Her er det vi forventer at se
Den store Surface-familie ser ud til snart blive en del nye familiemedlemmer rigere.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Høst hurtigt AI-fordele med skarp fokus på specifikke udfordringer – og uden behov for at kode
Markant reduceret svartid, styrket effektivitet og færre fejl. Det er blandt fordelene ved at lade AI sortere og prioritering beskeder fra en stor mængde brugere og kunder.